Loading...
Recenzije

WINTERSUN: “The Forest Seasons”

Wintersun
The Forest Seasons
Datum izlaska: 21. 7. 2017.
Izdavač: Nuclear Blast
Ocjena: 4/5
Wintersunov treći album “The Forest Seasons” izašao je 21. srpnja preko Nuclear Blasta i predstavlja možda najoriginalnije i najemotivnije izdanje benda. Kritike su podijeljene, ali meni osobno je ovo jedan od boljih metal albuma koje sam čula ove godine.

Popis pjesama:

1. “Awaken from the Dark Slumber (Spring)”
Part I: “The Dark Slumber”
Part II: “The Awakening”
2. “The Forest That Weeps (Summer)”
3. “Eternal Darkness (Autumn)”
Part I: “Haunting Darkness”
Part II: “The Call of the Dark Dream”
Part III: “Beyond the Infinite Universe”
Part IV: “Death”
4. “Loneliness (Winter)”

Vrlo je raskošan gitarskim melodijama i vokalima koji predstavljaju impresivnu mješavinu clean vokala i growla.
Album je nazvan „The Forest Seasons“ jer dočarava prolaznost godišnjih doba, a svako godišnje doba kao cjelina je glazbeno dočarano četirima epskim pjesmama. Slušanje albuma me u nekoliko momenata podsjetilo na čarobnu i moćnu prirodu Finske, čijom je magičnošću ovaj album očito inspiriran. Slušajući album prolaze vam kroz glavu slike te prekrasne zemlje, njezinih šuma, jezera i planina. Prva pjesma „Awaken from the Dark Slumber (Spring)“ prepuna je rifova i melodija po kojima je Wintersun poznat, a također su prisutne i orkestracije. Dobar je to uvod u epsku priču koja slijedi.
Meni osobno najbolji komad na albumu je „The Forest That Weeps (Summer)“ koja sadrži jedan vrlo važan element, a to je zborsko pjevanje. I u „The Awakening“ iz prethodnoga komada prisutan je zbor sastavljen od Jarija, Jukke i Teemua, a drugi, koji je nemoguće izbaciti iz glave i zbog kojega mi je pjesma stalno na repeatu je u navedenoj „The Forest That Weeps (Summer)“. Taj je zbor sastavljen od velikog broja muzičara iz istaknutih finskih bendova poput Ensiferum i Turisas i ogroman vokalni dio doista stvara jedinstvenu epsku atmosferu.

Kao što sam već i prije spomenula, jedna od najsvjetlijih točaka na albumu su vokali. Jari je ovoga puta jako puno radio na poboljšanju i snazi svojih clean vokala, to se osjeti kroz skoro cijeli album. Njegovi vokali i čisti i hrapaviji, koji katkada imaju black metal prizvuk, kao u „Eternal Darkness (Autumn)“, su moćni, monumentalni i pripovijedački te izvrsno prenose atmosferu svake pjesme. U „Eternal Darkness“ ima orkestralnih dijelova, koji pomalo podsjećaju na modernije aranžmane u stilu Dimmu Borgira i mogli bi zaokupiti pažnju poklonika simfonijskog black metala. Radi se o vrlo originalnoj pjesmi koja ima još još jednu važnu komponentu, a to je bubnjarska podloga koja ima očite utjecaje black metal kompleksnosti.
Na ovom albumu nema kraja dobrim stvarima, ono na što definitivno treba obratiti pozornost su riječi pjesama. Ne želim u ovome trenutku odavati čari tekstova, ali svakako su vrijedni slušateljeve pažnje.
Posljednja „Loneliness (Winter)“ vrlo je emotivna i potvrđuje snagu Jarijevih clean vokala. Još jedna pjesma s pamtljivim refrenom, turobne atmosfere i karaktera. Na kraju, možemo zaključiti da se radi o albumu koji je apsolutno vrijedan slušanja i vrlo epsko ostvarenje benda, u nekim dijelovima drugačiji od onoga što su prije radili.

Album mnogi kritičari različito ocjenjuju, dobio je uglavnom pozitivne kritike, ali našla se tu i neka slabija ocjena. No zbog svega prethodno nabrojanog, možemo reći da ima jedinstven zvuk, odiše originalnošću i posjeduje neku posebnu onostranu čaroliju. Osobno ću ga vrtiti više puta.
Jari se kao skladatelj pokazao kao pravi vizionar i to što je vidno radio na snazi i estetici svojih clean vokala i tako poboljšao cjelokupnu atmosferu na albumu, veliki je plus. Ovaj album prigrlit će fanovi simfonijskog black metala, melodičnog death metala, a nadam se i neki novi ljubitelji inovativnijih elemenata u metalu.

Recenzija: Buna Bernarda Juretić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *