Loading...
Recenzije

VIRGIN STEELE – The Marriage Of Heaven And Hell Part II

VIRGIN STEELE – The Marriage Of Heaven And Hell Part II

VIRGIN STEELE - The Marriage Of Heaven And Hell Part IIDatum izlaska: Prosinac 1995.
Izdavačka kuća: T&T Records
Žanr: Heavy metal
Ocjena: 5/5

U siječnju sam recenzijom albuma Dead Winter Dead započeo maraton recenzija albuma iz 1995. U veljači ću se još uvijek zadržati u SAD-u, ali ovag puta se selim s Floride na Long Island. Riječ je, naime, o dugovječnom heavy metal stroju, Virgin Steeleu. Za bend se zasigurno može reći da je kriminalno podcijenjen, a upravo su oni jedan od rijetkih bendova koji imaju nevjerojatno dugi niz dobrih albuma u relativno kratkom vremenu. Od 1994. do 2000. godine su izdali trilogiju: The Marriage of Heaven and Hell Part I, The Marriage of Heaven and Hell Part II i Invictus te duologiju: The House Of Atreus Act I i The House Of Atreus Act II (dvostruki album). Pet albuma, možemo slobodno reći i šest, u jako malo vremena fascinantan je podatak. Valja i spomenuti da su svi ti albumi poprilično dugog trajanja, a svatko zna da je zahtjevno napraviti dugi album koji ujedno nije i dosadan. Teško mi se odlučiti za favorita, ali budući da ove godine recenziram albume iz 1995., nisam morao birati koji ću recenzirati.

Između Marriage of Heaven and Hell trilogije i The House of Atreus duologije postoji jedna važna razlika. Trilogija ne prati nikakvu priču, već su sve pjesme vezane istom temom: odnos božanskog i čovjeka, dok duologija ima jednu priču. Odnosno, trilogija se sastoji od tematskog albuma, dok je duologija konceptualna.
Iako vokalist i klavijaturist David DeFeis radi većinu posla, te je jedini originalni član benda, Virgin Steele nikako se ne može nazvati „onim bendom“; znate, oni „bendovi“ kod kojih se sve vrti oko jedne osobe (čitaj: Iced Earth, Annihilator, Running Wild itd.). Osim njega, na ovom albumu imamo gitarista Edwarda Pursinoa koji je u bendu još od 1985. pa sve do danas i bubnjara Franka Gilchriesta koji se pridružio bendu nekad za vrijeme snimanja ovog albuma (snimio je bubnjeve za pjesme Crown of Glory, Prometheus The Fallen One i Emalaith) te je bubnjar benda sve do danas. Osim njih, tu je i originalni bubnjar Joeya Ayvaziana koji je snimio većinu albuma prije nego je otišao iz benda. Iako je Rob DeMartino bio basist benda u to vrijeme, bas gitaru je u studiju snimio Edward Pursino, iz meni nepoznatih razloga. Također na zadnjoj pjesmi, kratkom instrumentalu, na mjestu bubnjara potpisan je Frank Zummo.

Osim tematike koja veže tri albuma, postoje i neke glazbene teme i dionice koje se ponavljaju. Ako niste slušali nijedan, stvarno nije bitno od kojeg ćete krenuti. Možda bi čak i ovaj bio dobro polazište jer prvi Marriage ima puno lakših pjesama i balada za koje ne mogu reći da su trademark benda, tako da novi slušatelj ne dobije krivi dojam, dok Invictus ima čak 16 pjesama, a mnoge od njih su uvodi, prijelazi i epilozi. Od tri albuma, ovaj je najdirektniji i na njega se najlakše navući. Producent albuma je Defeis, a album je predivno isproduciran što će u ovom mileniju postati problem. Naime, prošla dva albuma su katastrofalno isproducirana.

Od 13 pjesama na albumu, bend se odlučio započeti album s najbržom: A Symphony of Steel. Ne preporučam benganje na ovo! Oni koji nisu nikad slušali bend, iz jedne pjesme se može primjetiti unikan DeFeisov glas. Dvije riječi koje bi ga najbolje opisale definitivno su oštar i visok. Druga pjesma, Crown of Glory, je midtempo stvar s predivnim riffom. Presječena je s lakšim dijelovima što je jedna od karakteristka benda. Treća, From Chaos to Creation i zadnja, The Marriage of Heaven and Hell Revisited jedine su dvije pjesme ispod 2 minute, odnosno instrumentalčići koji krase atmosferu albuma. Četvrta, Twilight of the Gods (totalno neuobičajni naziv pjesme) od samog početka pokazuje DeFeisove sposobnosti. Ne toliko pamtljivi riff kao Crown of Glory, no to ju ne sprječava da jako dobro klizi i zabavi slušatelja. Jako volim solo na toj pjesmi, jer možda prelako „pušim“ spore melodične solaže. Rising Unchained još je jedna pjesma srednjeg ritma, s poprilično teškim riffom, ali kao i sve do sad, jako lako ulazi u uho.
Na albumu imamo i dvije balade, to su Transfiguration i Strawgirl. Kao i balade sa prošlih albuma, imaju taj Virgin Steele feeling, koji je poprilično teško opisati. Mogu se zamisliti kako s nekog brda gledam zalazak sunca dok ih slušam. Preslikovito? Između balada su dvije najduže pjesme na albumu: Prometheus The Fallen One (7:47) i Emalaith (9:52). Obje su pjesme ispunjene predivnim dijelovima, predivnim solažama i vokalima. Ako bih morao s jednom pjesmom predstaviti bend, odabrao bih Emalaith. Dobar dio ovih pjesama čine i klavijature, koje nisu preagresivne i preglasne, nego više služe za neke prijelaze ili atmosferu. Devil/Angel je „najprljavija“ pjesma na albumu što se tiče glazbe. Mislim da je to jasno od prve sekunde i zavijavajućeg riffa koji se provlači kroz pjesmu. Ukratko rečeno, zabavna pjesma. Unholy Water srednja je laganica, meni možda najdosadnija pjesma na albumu, ali je i ona jako dobra. Mislim, ovaj album jednostavno nema lošu pjesmu. Neke su bolje, neke lošije, ali sve su u spektru odličnog. Prije zadnje, već spomenute, pjesme imamo Victory is Mine. Mač u ruke i u pobjedu! Fantastična pjesma. Može se kandidirati među najzaraznije refrene svih vremena.

U zadnjih par godina Virgin Steele bombardira tržište s reizdanjima (dok u međuvremenu pripremaju nove(!) studijske albume), pa je tako i ovaj album dobio svoje reizdanje s bonus pjesmama. Predstavio sam vam relativno lako „štivo“, jer za zavoljeti ovaj album stvarno ne treba puno vremena.

Popis pjesama:
1. A Symphony Of Steele
2. Crown Of Glory
3. From Chaos To Creation
4. Twilight Of The Gods
5. Rising Unchained
6. Transfiguration
7. Prometheus The Fallen One
8. Emalaith
9. Strawgirl
10. Devil/Angel
11. Unholy Water
12. Victory Is Mine
13. The Marriage Of Heaven And Hell Revisited

Recenzija: Alen Žižak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *