Loading...
Izvještaji

VEČER BLACK METAL ATRAKCIJA U BOOGALOO-U

VEČER BLACK METAL ATRAKCIJA U BOOGALOO-U

Poljska black metal atrakcija, Batushka, pojavila se i u Zagrebu u sklopu svoje turneje kojom se promovira Litourgiya, njihovo jedno jedino izdanje. Što Batushku čini atrakcijom? To što je iz Poljske koja ima poznatu black (i extreme) metal scenu? Definitivno ne. To što članovi benda skrivaju identitet? Niti to. Ima ih kao u priči. Ako gledamo mainstream scenu, Ghost među prvima iskače s istim marketinškim trikom. Je li Batushka atrakcija po načinu na koji izvodi svoj repertoar s naznakama kritike pravoslavlja i kršćanstva kao takvog? Nije ni po tome. Eno im i sunarodnjaka Adama Darskog koji isto tako maše kadilom po pozornici.
Ako ćemo o atrakcijama, puno je veća atrakcija biti black metal bend iz Hrvatske ili Slovenije. Ili jednostavno ikakav metal bend iz Hrvatske. Slovenci ipak imaju mrvicu bolju situaciju.
Odličan je bio i sarkastični komentar Frozen Forestovog bubnjara „mi smo bili samo gosti, sada slijedi atrakcija“ i samim time kratko i jasno okarakterizirao cijelu večer.

Kada sam ranije ove godine gledala Batushku u Budimpešti, zaista me se cijeli nastup dojmio. Razrađen je do najsitnijeg detalja, od početka do kraja svaki je pokret rukom, svaka gesta bila pomno planirana i imala svoju ulogu. Već drugi put, na Rockmaratonu, kad sam ih krenula slušati, mi se zapravo i nije dalo, budući da su punih sat vremena, ako ne i dulje, uštimavali instrumente i poprilično razljutili publiku. Treći put na festivalu MetalDays sam odlučila pružiti im novu priliku i ponovo su me ostavili pod dojmom. Iako mislim da je tu najzaslužnija sama lokacija festivala i pozornice. Nema tog kluba koji može nadmašiti slušanje black metala u šumi dok se lagano smrzavaš od noćnih planinskih temperatura. I evo me četvrti put pred Batushkom i mogu zaključiti da mi to jednostavno nije bend koji sam trebala toliko puta gledati uživo. Promatrajući mahom oduševljenu publiku, poželjela sam da i ja dijelim njihov entuzijazam. Vizualno i konceptualno su mi i dalje zanimljivi, ali to nije dovoljno da mom uhu prikrije i greške tijekom izvođenja pjesama kao ni da nadiđe osjećaj da je sve to vrlo mehanički odrađeno tek toliko da čim prije prođe.

Uz atrakciju smo kao goste vidjeli slovenski bend Ater Era te domaći Frozen Forest. Nastup Ater Erae mi je više sličio na dobro odrađenu generalnu probu nego na koncertni nastup jer su mi i sami izvođači izgledali kao da su došli na pozornicu u odjeći za po doma. Pozornica nije isto što i dnevni boravak. Netko se može i ne mora složiti sa mnom, ali u black metalu je bitna stavka i vizualni pristup iznošenja glazbenog materijala. Zato se velikoj većini black metal bendova ni ne da održavati koncerte, ići na turneje, kao ni snimati video spotove, jer ili uopće ne žele imati ikakvu fizičku vezu sa publikom ili misle da nemaju mogućnosti napraviti točno ono što žele prenijeti glazbom. Ali, tu je današnji svijet glazbenog businessa i tko želi živjeti od glazbe, morat će, htio ne htio, ići i na turneje. A to zahtjeva i brigu o imageu benda i stavu na pozornici gdje ne smije biti propusta i grešaka jer publika osjeti svako kolebanje i nesigurnost.

Frozen Forest je na dobrom putu do idealnog blackerskog performansa. Te im je večeri možda bila malo prevelika pozornica u Boogaloou pa je nedostajalo malo više kemije među članovima benda, imala sam osjećaj kao da su kilometrima udaljeni jedan od drugog. Ne da koreografirano skaču kao klišejizirani hevijaneri, ali bi minimalna interakcija bila posve dovoljna, ili možda drugačiji razmještaj po pozornici. Npr. da Frost stoji na desnoj strani kako mu Danijel ne bi držao okrenuta leđa. Međutim s tehničke strane je sve odlično funkcioniralo. Ancient Ritual, njihov prvijenac, zvuči moćno uživo, a s obzirom na to koliko je vremena prošlo od njegovog izlaska, već je lagano vrijeme da se pojavi i nasljednik. Publici su se svidjeli što se jasno vidjelo u prvim redovima i čulo po komentarima. Neki su mislili da se radi o poljskom bendu koji je na turneji s Batushkom pa su ostali u čudu kad su doznali da se radi o Hrvatima.

Upravo zbog toga mislim da je Frozen Forest te večeri bio puno veća atrakcija od glavnog izvođača. Hrvatska je sa svojom društveno-političkom scenom plodno tlo za rock i metal, ali onaj koji kritizira, koji je aktualan, a ne da sramežljivo sjedi u garaži sa snovima da će biti nova Metallica, Iron Maiden, Mayhem (kojigod da je drugi bend ideal mladim metalcima).
Danas treba znati lijepo upakirati proizvod, biti vječito svuda prisutan ili poput Batushke napraviti medijsku halabuku o nečemu što još nije viđeno i, zasluženo ili ne, otići u legendu sa samo jednim albumom. Moram se složiti s kolegom koji je kratko prokomentirao da bilo super da nakon ove turneje jednostavno nestanu sa scene i budu ono nešto što je oduševilo fanove i kritiku i ekspresno postalo kultno ime.

>>>>>>> GALERIJA FOTOGRAFIJA <<<<<<<

Izvještaj i foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *