Loading...
Intervjui

THE ANSWER (Cormac Neeson)

THE ANSWER (Cormac Neeson)

Intervju: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net
Foto: Stefan Heilemann

Irci The Answer su nedavno objavili svoj novi studijski album naziva “Raise A Little Hell”. Novi album uvijek je dobra prigoda za razgovor pa smo tako sa Cormacom Neesonom, vokalistom benda porazgovarali o novom albumu, rock glazbi, AC/DC, The Rolling Stones, The Who te irskoj rock sceni.

The-Answer

VENIA: Vaš novi album “Raise A Little Hell“ je izašao. Kako bi ga predstavio ljudima u Hrvatskoj koji se još nisu imali prilike susresti s njim?
CORMAC:
To komadić bluesy hard rock raja. Mi smo bend pod utjecajem rocka sedamdesetih i delta bluesa no vjerujemo da je naša odgovornost stvoriti svoj vlastiti brand dobrog rock ‘n’ rolla. Ovaj album zvuči svježe i uzbudljivo. Dobro smo se zabavili stvarajući ovo djelo i kada bih bio rock fan bez dodira sa The Answer još uvijek bi to bilo to.

VENIA: Što je bila glavna inspiracija iz pjesama i što mi  možeš reći o konceptu albuma?
CORMAC:
Mislim da su ove pjesme inspirirane stvarnom strašću i genijalnošću ljudskih emocija. Da posudim riječi od Iggy Popa… sve je o „lust of life“. Nema jedinstvenog koncepta ovog albuma. No ipak tu je jedinstvo benda u tome da smo samo htjeli ući u studio i napraviti album s radošću stvaranja glazbe. Ovaj album je oslobođenje i posjeduje više boja i raznolikosti nego ikada prije.

VENIA: Kad bi mogao izabrati samo jednu pjesmu da bi opisao album, koju bi izabrao i zašto?
CORMAC:
To je teško pitanje no kada bih morao izabrati sada rekao bih da je„I Am What I Am“ dobar komad onoga o čemu je album. To je iskaz namjere i reflektira ponos koji smo uzei u svoju misiju spašavanja rock ‘n’ rolla.

VENIA: Udružili ste se i s PledgeMusic, možeš li reći nešto o tome?
CORMAC:
Pledgeov tim nam je prišao s prijedlogom o pokretanju naše kampanje prednarudžbi i zvučalo nam je kao da bi moglo uspjeti pa smo se uključili. U osnovi je to dalo našim fanovima priliku da naruče mnogo doista posebnih dodataka uz novi album. Sve od potpisanih papira sa stihovima do akustičnih nastupa u domovima fanova. Bilo je to zapravomnogo dobre zabave.

VENIA: Na omotu albuma ste radili sa Stormom Thorgersonom, čovjekom koji je dizajnirao za Pink Floyd, Led Zeppelin ili Black Sabbath da navedemo nekoliko imena. Kako je bilo raditi s njim i prije svega, kak je došlo do suradnje?
CORMAC:
Bila je čast raditi sa pokojnim odličnim Stormom. Čovjek je genijalac i puno je uložio u važnost detalja i to da se dobije puna slika poruke koju smo željeli projicirati. Do toga je došlo tako da smo zamolili našu izdavačku kuću da stupi u kontakt i vidi je li to bilo realno moguće. Srećom, bilo je.

VENIA: Možeš li ukratko usporediti vaš novi sa starijim albumima? Kako vidiš bendov glazbeni napredak tijekom godina?
CORMAC:
Mislim da ako slušaš naše albume jedan za drugim možeš jasno čuti napredak u zvuku i pjesmama, čak i evoluciju. Nikada ne snimimo dvaput isti album, ako znaš što mislim, uvijek gledamo načinekako osvježiti svoju glazbu i izazvati sebe kao umjetnike. Mislim da ovaj album donosi ono štoje odlično na naša četiri prva albuma i modelira ih zajedno s nekim novim idejama i bojama što uspjeva odvesti našu glazbu negdje gdje još nije bila.

VENIA: Kad sam prvi put slušala album lako sam povukla vezu sa The Scorpions i Led Zeppelin zvukom. Koji su vas umjetnici/bendovi inspirirali na početku karijere, a koji to čine danas?
CORMAC:
Led Zeppelin je uvijek bio veliki utjecaj za bend, ali nakon našeg prvog albuma ljudi su nas počeli zvati novi Led Zeppelin. To nam nije bilo dovoljno pa smo na neki način reagirali protiv toga u potrazi za više originalnosti. Slušajući mnogo bendova iz devedesetih poput Soundgarden, Rage Against The Macihe i Pearl Jam pomoglo nam je da dobijemo balans bliže onomu čemu bi željeli.

VENIA: Koliko je teško danas biti u rock bendu? Koje su glavne razlike između rockbendova (i rock glazbe općenito) danas i prije 20 ili 30 godina?
CORMAC:
Rock više ne vlada svijetom kako bi trebao. Moramo mnogo više raditi da bi bili prepoznati. No to je u redu jer smo glazbenici i to je ono što radimo. Izazov je i dostići stupanj originalnosti u žanru u kojem se često čini da si sve već čuo. No suočiti se s tim izazovom je dio zabave.

VENIA: Možeš li nam ukratko predstaviti današnju irsku rock scenu? Kako izgleda?
CORMAC:
Mi smo u Belfasu i mogu ti reći da je glazbena scena poprilično zdrava i eklektična. Uvijek će biti jaka punk scena u Belfastu no dance, indie, folk i naravno rock su također dobro predstavljeni. Kad smo počeli nije zapravo bilo nikog drugog tko je radio ovakvu stvaru no to se mnogo promijenilo zadnjih dana.

VENIA: Otvarali ste prije AC/DC na njihovoj Black Ice Tour 2008./2009., svirali ste i sa The Rolling Stones i The Who. Što ste naučio iz tih iskustava i jesu li utjecala na vas da poboljšate svoj vlastiti glazbeni stil?
CORMAC:
Naučio sam da je za postići dugovječnost bendu potrebno imati genijalnu strast za to što radi. To i hrpu stvarno dobrih pjesama. Pa da, rekao bih da su nas ta iskustva inspirirala da budemo bolji u tome što radimo i pišući pjesme i iz perspektive nastupa.

VENIA: Što budućnost donosi za The Answer sada kad je album vani, možemo li vas očekivati vidjeti na turneji ili ljetnim festivalima izvan Britanije?
CORMAC:
Sigurno. Krenuti ćemo na europsku turneju od pet tjedana u travnju. Potvrdili smo i Hellfest u Francuskoj, Wacken u Njemačkoj, Greenfields u Švicarskoj i Novarock u Austriji. Onda idemo u SAD na šestotjednu turneju. Nadam se da se vidimo negdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *