Loading...
Izvještaji

SLAYER, ANTHRAX – Zagreb, Velesajam, 01.06.2016.

SLAYER, ANTHRAX – Zagreb, Velesajam, 01.06.2016.

Vruć početak lipnja obilježio je vjerojatno najvrući koncert ove godine. Institucija Slayer, pojačana još jednom legendardnom thrash metal silom, Anthraxima, razornim rifovima pružila je Zagrebu vrhunski metal koncert! Datum koncerta poklapao se s datumom nastupa Black Sabbatha u Budimpešti, ali bez obzira na tu činjenicu, mnogi metal fanovi koji su odlučili dati prednost ovom događaju, došli su uživati u Slayerovom nastupu u ogromnom broju. Karata skoro da više nije bilo nekoliko dana prije.

anthrax1

Zanimljiva je bila lokacija održavanja koncerta. Za jedan od najvećih metal događaja ove godine, odabran je Paviljon 9 Zagrebačkog velesajma. Čim smo ušle, pred nama je bila ogromna pozornica, spremna za raspoložene i uštimane Anthraxe. Oko 20:30 Anthrax počinju sa svojom obećavajućom svirkom uz prve taktove „Caught In A Mosh“. Iako već u ozbiljnijoj dobi, Joey Belladonna živi za ono što radi, posjeduje ogromnu energiju, što se vidjelo čim je, poput tornada istrčao na pozornicu i počeo svoj šou. Problem Anthraxovog nastupa bio je, na dosta pjesama, ispodprosječan razglas.

anthrax2

Bend je početkom godine izdao odličan novi album „For All Kings“, kojim su još jednom dokazali publici i kritici da im snaga ne kopni. Unatoč ozvučenju, bili su izuzetno usvirani, intenzivan nastup obilježilo je skakanje po pozornici Belladonne i basiste Franka Bella. Redale su se, između ostalih, „Madhouse“, „Antisocial“, „Fight ‘Em ‘Till You Can’t“ i „Evil Twin“ s novog albuma. Gitarist Scott Ian komunicirao je s publikom i postavio jedno vrlo jednostavno pitanje „Do you love thrash metal?“, čime je, očekivano, izazvao euforični odgovor publike. Među posljednje izvedenima bile su „Breathing Lightning“, melodična doza pozitivnog raspoloženja, također s novog albuma i legendarna „Indians“ za vrijeme koje Joey Belladonna uvijek nosi indijansku perjanicu u čast svojih predaka. Svi ponovo aktiviramo fotoaparate i pametne telefone ne bi li posljednji put uhvatili djelić pozitivne atmosfere. Dinamičan je to bio koncert, ali Anthrax ćete uvijek bolje doživjeti kada su sami „headlineri“. Sat vremena nastupa podsjetilo me zašto toliko volim ovaj bend. Jedan od najmemorabilnijih koncerata Anthraxa koje sam pohodila bio je u Pauku 2005. Taj će mi koncert zauvijek ostati u najboljem sjećanju. Ovaj nastup bio je solidan, ali znamo da Anthrax ipak mogu bolje.
Slayer na pozornicu izlaze oko 22 h. Što reći o samom Slayeru, osim da na svakom njihovom koncertu uživam. Puno bolji zvuk nego na Anthraxima, bio je očit već za vrijeme prve pjesme „Repentless“ s istoimenog novog, dobro prihvaćenog albuma. Iza njih bila je ogromna zastava sa slikom naslovnice koja je izazvala mnoge kontroverze odmah po izlasku albuma. Dobre stvari brzo prolaze, pa tako u jednom dahu, s potpunom pažnjom uživamo u „Postmortem“, „Born Of Fire“, „Disciple“, „God Send Death“ i legendarnoj „War Ensemble“. Tom Araya ima još uvijek i karakter i glas, suvereno vladajući na svom basu pred mikrofonom. Stabilna je to figura frontmena s jednom onostranom energijom bez koje Slayer ne bi bili na vrhu nakon 35 godina staža na sceni! Na setlisti se našla i vrlo atmosferična „You Against You“, koja mi je jedan od najboljih komada sa zadnjeg albuma. Bend je prava pojava. Na svakom nastupu osjeća se sklad i koncentriranost u izvođenju, kako i priliči najvećima. Bubnjar Paul Bostaph ritmička je okosnica benda i užitak ga je slušati kako svojim sviračkim sposobnostima daje bendu dobru podlogu. Iskusan je bubnjar od kojeg se može učiti glede koncentracije i vladanja instrumentom. Drago nam je da je opet sa Slayerima. Kerry King zapalio je publiku svojim solažama, a Gary Holt, koji se u Slayer posljednje četiri godine savršeno uklapa kako glazbenom kompetencijom, tako i pojavom, izvrsno je odradio svoj dio.

slayer1

Nažalost, kako to uvijek biva, njegove su se solo dionice čule znatno slabije u odnosu na Kingove, koji time kao da želi poručiti „Ja sam glavni, sori stari, ali ti moraš biti u mojoj sjeni.“ Mislim da Holt ne zaslužuje takvu podređenost jer je doista kompetentan gitarist, puno sam ga puta vidjela, osim sa Slayerom, uživo i s matičnim bendom Exodus, no dostojanstveno je prihvatio svoju poziciju. Bombardiranje slušnih kanala nastavlja se uz poznate uspješnice koje se očekuju uživo „Mandatory Suicide“, „Hate Worldwide“ i „Dead Skin Mask“. Zadnji dio nastupa publiku je doveo do delirija jer čim iz zvučnika zagrme prvi taktovi „Seasons in the Abyss“ koja je mnogima od nas bila prva stvar Slayera, dok smo se othranjivali na metalu, bome nitko ne stoji nepomičan i pokunjen! Nakon „Hell Awaits“ i „South Of Heaven“ slijedi „Raining Blood“ koja uvijek izazove neviđenu makljažu. Odličan osjećaj koji traje za vrijeme cijelog koncerta još se malo produljuje uz „Black Magic“ i fantastičnu „Angel Of Death“.

slayer2

Na kraju svakako treba istaknuti da je bend za vrijeme izvođenja „Angel Of Death“, u pozadini imao ogromnu zastavu u čast preminulog gitarista Jeffa Hannemana, u stilu Heineken piva, pisalo je u sredini Hanneman (1964-2013). Originalna posveta dostojna velikana, koji je napisao najveće hitove ovog benda. Slayerov nastup trajao je sat i pol i podsjetio sve nas sinoć da ovaj bend neće još dugo prestati uveseljavati svojim nastupima uživo najvjernije fanove. Albumom „Repentless“, Slayeri definitivno nisu završili prenošenje svojih ideja i dostavljanje publici ogromne doze super glazbe.

Anthrax su obećali da se vraćaju već sljedeće godine, nadajmo se da je to doista tako, a Slayer s hrvatskom publikom imaju poseban odnos unazad nekoliko godina i bilo bi odlično da nam opet vrlo brzo dođu ispuniti uši zaglušujućim rifovima i gitarskim melodijama koje nas iznova podsjećaju da nam Slayera nikada neće biti dosta.

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Foto: Marko Bishop Jadro – www.perun.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *