Loading...
Recenzije

SHINING – IX Everyone, Everything, Everywhere Ends

SHINING – IX EVERYONE, EVERYTHING, EVERYWHERE ENDS
Izdavač: Season of Mist
Datum: Travanj 2015
Žanr: depressive/suicidal black metal
Ocjena: 5/5

Samo godinu dana prije dvadesetog rođendana Shining nas je počastio novim studijskim izdanjem koje krasi njihovu glazbenu karijeru ukorijenjenu u tami ljudskog uma i depresivno-egzistencijalističkim vrtlozima. Prije tri godine ovaj bend, predvođen Niklasom Kvarforthom, svojim je osmim albumom redefinirao tamu i zaputio se u još progresivnije vode odmičući tako još više od žanrovske etikete black metala. “IX – Everyone, Everything, Everywhere Ends” je logični nastavak tog zadanog smjera.

Shining--IX---Everyone,-Everything,-Everywhere

Sirovi bijes i sveopće razočaranje postojanjem i životom na početku karijere, na nekoliko prethodnih albuma ustupa mjesto mirenju sa sudbinom i potpunim poniranjem u mračne kuteve izmučenog uma koji jedini put nalazi u autodestrukciji – nanošenjem fizičke boli tijekom katarzičnih trenutaka na ponekim koncertima ili tek pukim izvođenjem pjesama u živo o čemu je Niklas u svojim intervjuima govorio kao za njega vrlo mučnim iskustvima.

Baš kao njegovi prethodnici tako i Devetka traje tek nešto više od pola sata. Pet pjesama i jedan instrumental koji čine ovaj album emitiraju jezovite vibracije čineći da vam tijelom prolaze trnci – počevši od mračno sanjivih akustičnih melodija pa sve do Niklasovog vokala koji zvuči ni manje ni više nego kao vapaj izmučene duše koja se javlja iz dubina svog vlastitog ponora što pogotovo do izražaja dolazi u pjesmi Framtidsutsikter.
Već me na početku albuma oduševio instrumentalni uvod koji funkcionira kao pravi posmrtni marš uz takve zvučne slike koje odaju dojam glazbenog nokturna. Veličanstven, melankoličan, vješto stvara ugođaj koji će se protezati do posljednje odsvirane note. Preko izravne Vilja & Dröm pa sve do Besök Från I(ho)nom svaka je pjesma ovog albuma jedna priča puna unutarnjih previranja i patnje. Veliku ulogu u ovom poglavlju Shiningove diskografske karijere zasigurno imaju vrhunski gitaristi Peter Huss i Euge Valovirta koji su još jednom pokazali da su idealan izbor za ovaj mizantropski bend. Odsviravši pregršt melodija koje savršeno ocrtavaju najdublje emocije depresijom nagriženog uma ovaj su album podignuli na još viši stupanj kvalitete. I na skladateljskom je nivou “IX…” pokazao ogroman napredak – kompozicije su višeslojnije, kompleksnije, instrumenti u pravo vrijeme dolaze do izražaja praćeni osnovnom emocijom koja se proteže stihovima. Svemu tome pridonosi i vješta kombinacija akustičnih i električnih instrumenata te potisnutih i tek na trenutke blackerski furioznih bubnjeva.
Pjesma koja se posebno ističe je peta na albumu – Inga Broar Kvar Att Bränna. Atmosferični, akustični gitaristički pasaži i Niklasov prigušeni izmučen vokal u kombinaciji čine jednu od najboljih stvari koje je Shining ikada izbacio.
Deluxe izdanje ovog albuma donosi dvije bonus pjesme. Prva je obrada jedne od najemotivnijih Rammsteinovih balada “Ohne Dich” koja je u Shiningovom aranžamnu i uz Kvarforthove jecaje dobila jednu novu depresivniju, beznadniju notu. Druga bonus stvar je “Black Industrial Eleven“. Radi se o reinterpretaciji instrumentala “Black Industrial Misery” koji se prvi put pojavio na kompilaciji “Through Years of Opression” iz 2004. Skladba je prošle godine dobila i tekst za još jednu kompilaciju pod nazivom “8 1/2 Feberdrömmar I Vaket Tillstånd“, a tada ju je izveo Maniac (Skitliv, ex-Mayhem). Ovaj put je potpuno prodkcijski ispolirana i u izvedbi Niklasa Kvarfortha.

IX – Everyone, Everything, Everywhere Ends” pokazuje Shining u punoj snazi. Od black metala nije ostalo puno, on se osjeti tek u atmosferi koja iz albuma u album postaje sve psihodeličnija i mračnija, ali negdje tamo iz prikrajka gleda i čeka pravi trenutak da vas zgrabi za gležanj i povuče u svoje ralje.

Popis pjesama:
1. Den Påtvingade Tvåsamheten
2. Vilja & Dröm
3. Framtidsutsikter
4. Människotankens Vägglösa Rum
5. Inga Broar Kvar Att Bränna
6. Besök Från I(ho)nom

Bonus:
1. Ohne Dich (Rammstein cover)
2. Black Industrial Eleven

Recenzirala Martina Šestić | martina@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *