Loading...
Izvještaji

SATYRICON, SUICIDAL ANGELS – 19. 3. 2018., BOOGALOO, ZAGREB

Zagrebački klub Boogaloo sinoć je imao priliku ugostiti dva benda različitog ali jednako ubojitog kalibra: norveške veterane black-metala Satyricon i grčke thrashere Suicidal Angels.

Predgrupa Suicidal Angels otvaraju svoj nastup oko 19:45 žestokim taktovima pjesme „Capital of War“, prve pjesme s posljednjeg albuma „Division of Blood“ iz 2016., čiju su naslovnicu ujedno odabrali za scensku grafiku. Nije trebalo dugo da se formira i prvi mosh pit: još uvijek malobrojna publika, koju je od samog početka nabrijavao pjevač i gitarist Nick Melissourgos uz pomoć ostalih članova dobro raspoloženog benda, nije se nimalo štedjela, ali je elan ipak nešto popustio za vrijeme manje zanimljivih dionica. Energično izvođenje pjesmama „Bloodbath“, „Reborn in Violence“, „Front Gate“, „Eternally to Suffer“ i „Seed of Evil“ popraćeno je (ne)uravnoteženom reakcijom ekipe, dokazujući koliko ova četveročlana thrash-metal skupina uspješno može zagrijati atmosferu, koja je potpuno eksplodirala na „Moshing Crew“ tijekom koje se upriličio i sićušan ali žustar wall of death. Svoj zagrebački nastup Suicidal Angels završavaju pjesmom „Apokathilosis“ uz zahvalu publici na odličnoj podršci. Bio je ovo njihov povratnički nastup nakon koncerta u riječkom Palachu u ožujku 2015. na kojem su bili headlineri. Jučer su kao predgrupa solidnim nastupom od otprilike 45 minuta definitivno uspjeli razmahati dopola popunjen Boogaloo i trgnuti nas iz neugodnih ralja prohladnog ponedjeljka te pripremiti za zvijezde večeri – moćni Satyricon!

Nakon kraće stanke i prilike za osvježenje u klupskom prostoru, oko 21 sat na binu izlaze Satyricon predvođeni poznatim dvojcem Satyr-Frost, veteranima norveške black-metal scene. Moglo se primijetiti da se dvorana u međuvremenu ugodno popunila ljudima željnim dobrog provoda, a Satryricon im je priuštio upravo ono što su tražili: osim materijala s novog albuma „Deep Calleth upon Deep“ koji su u rujnu prošle godine izdali za austrijsku diskografsku kuću Napalm Records, grupa iz Osla predstavila je dinamičan presjek svoje bogate i dugogodišnje karijere koju su započeli davne 1991. na dalekom sjeveru, koljevci drugog vala black-metala koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti suvremene glazbe. Iako im je stil s godinama postepeno odmicao od čistog blacka i naginjao više nečemu što bi se moglo opisati kao black ’n’ roll s prizvukom heavy-metala, Satyricon se i dandanas smatraju jednim od interesantnijih imena na sceni zahvaljujući svojem neumornom angažmanu i osebujnom zvuku. Sinoć smo uživali u live-izvedbama kako novih pjesama s „Deep Calleth upon Deep“ (2017.) tako i uspješnica s „Dark Medieval Times“ (1994.), „Nemesis Divina“ (1996.), „Volcano“ (2002.), „Now, Diabolical“ (2006.), „The Age of Nero“ (2008.) i „Satyricon“ (2013.). Vokalist Satyr, frontman iza prepoznatljivog trozupca, nije štedio ni glas ni mikrofon, upirući ga u par navrata prema publici, dok je pred kraj koncerta za potrebe nekoliko pjesama uzeo gitaru u ruke, dokazujući tako osim svojih vokalnih sposobnosti i one instrumentalne. Frost, samozatajan čovjek i osobit glazbenik skriven iza bubnjarskog kompleta postavljenog na upečatljivo postolje, nemilosrdno je udarao svaku raspoloživu površinu svojim palicama i održavao zavidan ritam, podsjećajući nas zašto slovi za jednog od najboljih bubnjara današnjice. Svi glazbenici odradili su vrhunski posao bez zamjerke, a fantastičnu koncertnu večer upotpunila je začudo zadovoljavajuća kvaliteta zvuka inače „muljavog“ Boogalooa. Za kraj, ponavljajući gradivo kroz gotovo dva sata svirke i prisjećajući se njihova dva koncerta održana prije 10 i 12 godina na istome mjestu, možemo reći kako su dečki iz Satyricona zaista zaslužili da ih se po četvrti put ugosti u Hrvatskoj.

Popis pjesama:

 1. Midnight Serpent
 2. Our World, It Rumbles Tonight
 3. Black Crow on a Tombstone
 4. Deep Calleth upon Deep
 5. Nocturnal Flare
 6. Repined Bastard Nation
 7. Commando
 8. Die by My Hand
 9. Now, Diabolical
 10. To Your Brethren in the Dark
 11. Black Wings and Withering Gloom
 12. Walk the Path of Sorrow
 13. Transcendental Requiem of Slaves
 14. Mother North
 15. The Pentagram Burns
 16. Fuel for Hatred
 17. K.I.N.G.

IZVJEŠTAJ: Zorana Stanko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *