Loading...
Izvještaji

SAINT VITUS, ALASKA – Zagreb, Vintage Industrial Bar, 6.6.2015.

SAINT VITUS, ALASKA – Zagreb, Vintage Industrial Bar, 6.6.2015.

Sinoć je Vintage bio prepun fanova mlađe i starije generacije koji su došli uživati u koncertu jednog od najstarijih doom metal bendova, utjecajnih Saint Vitus.
Najbolji su koncerti na koje odete bez puno očekivanja, a to se ovaj put ne odnosi na svirku benda, nego na posjećenost jer, nažalost, kako stvari stoje u zadnje vrijeme, koncerti su sve slabije posjećeni. Zato me jako ugodno iznenadilo kad se za vrijeme svirke predgrupe, domaćeg instrumentalnog benda Alaska, Vintage počeo sve više puniti.

(c) Martina ŠestićAlaska, koji su nas svojim rifanjem dobrano zagrijali, instrumentalni su alternativni rock bend iz Zagreba koji se okupio 2009., a 2011. godine su izdali album pod nazivom „Liars, Beggars And Moonshine“.

Glede izvedbe Saint Vitusa, s obzirom da se radi o iskusnim muzičarima, imam samo pohvale. Moram reći da mi je ovaj koncert bio posebno osvježenje na kraju tjedna jer je bend zvučao još moćnije i predanije nego na studijskim albumima. To je moj dojam, a mislim da su takav dojam ostavili i na druge. U konačnici, ovo im je prvi nastup ovdje i vidjelo se da im je drago što sviraju pred brojnijom publikom koju čine ljudi između dvadeset i pedeset godina.
Prije nego riječima ukratko dočaram koliko je intenzivno bilo sinoć, reći ću nešto o počecima benda. Saint Vitus su osnovani 1978. pod imenom Tyrant, a ime mijenjaju 1980. u Saint Vitus. I dan-danas, kako smo se uvjerili sinoć, sviraju čvrsti doom na tragu Black Sabbatha. Ovaj je koncert bio poseban po tome što im se u postavu u sklopu ove turneje pod nazivom „The Return Of The Walking Dead“, vratio originalni pjevač Scott Reagers.

(c) Martina ŠestićScott Reagers pjevao je na prvom albumu „Saint Vitus“ iz ’84., zatim na „Hallow’s Victim“ iz ’85. te „Die Healing“ iz ’95., stoga svatko tko voli i poznaje opus Saint Vitusa nije smio propustiti ovaj koncert. Ukupno su izdali osam studijskih albuma, od kojih je posljednji „Lillie: F-65“ izašao prije tri godine. Bila je to jedinstvena prilika da se vidi Reagersa na djelu, kojeg je vjerna publika zdušno pozdravljala i izvikivala mu ime više puta tijekom svirke.

Moćni bend počeo je svirku zatresavši zvučnike s „Dark World“ i odmah je prvim taktovima bilo jasno da će ukupni dojam biti još turobniji, s povećom dozom beznađa i depresivnosti nego što je to na albumu.
Gitare i bubnjevi bili su dobro ozvučeni, čime je dobar dojam bio zagarantiran. Slijedi poznata „One Mind“ u kojoj Reagersov glas dosta dobro dolazi do izražaja, a pravi fanovi u prednjim redovima sa zadovoljstvom ispjevavaju stihove (npr. meni najdraže u pjesmi „Humans programmed like robots/ Making sure you don’t belong/ No one understands your mind …“). E, pa ja sam se sinoć ipak osjećala kao da pripadam!
One Mind“ je vrlo poznata njihova stvar i definitivno je izbacila prisutne duše iz uobičajenog kaveza svakodnevne kolotečine. Barem je na mene tako djelovala. Stvari se ubrzavaju i na trenutke, u glazbenom smislu, odmiču od sporog i beznadnog doom tona na „War Is Our Destiny“ i na još jednom mom favoritu „White Magic/ Black Magic“. Ta mi je bila vjerojatno najbolje izvedena, osim nešto brže, čija se izvedba sigurno neće brzo zaboraviti, „White Stallions“.

(c) Martina ŠestićTo što Dave Chandler radi na gitari, suvišno je opisivati riječima. Čovjek briljantno prenosi smisao ovog stila, dok basist Mark Adams i bubnjar Henry Vasquez čine stabilnu ritmičku okosnicu benda. Definitivno za mene najdinamičniji trenutak nastupa, bilo je i headbanganja, a s lica fanova mogla se iščitati samo pozitivnost.
Pri kraju, „Look Behind You“ i „Saint Vitus“, kao što sam već i prije istaknula, zvučale su mi snažnije uživo nego na spomenutim studijskim albumima.

Konačno smo doživjeli da jedan utjecajan bend starije generacije, koji je sudjelovao u formiranju žanra, posjeti i nas. Voljela bih da nam Saint Vitus u bližoj budućnosti opet prirede ovakav šou, jer je očigledno da, iako već u godinama, mogu jako dobro otprašiti svoje genijalne stvari. Za one koji prate bend, a nisu dospjeli pogledati koncert, propustiti Saint Vitus zbilja je prava šteta. Odaziv publike bio je zadovoljavajuć i nadamo se da će se tradicija dolazaka legendarnih bendova koji su bili pioniri svojih žanrova, nastaviti i dalje u nas.

>>>>>>>GALERIJA FOTOGRAFIJA<<<<<<<

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *