Loading...
Recenzije

RHAPSODY OF FIRE – INTO THE LEGEND

RHAPSODY OF FIRE – INTO THE LEGEND

RhapsodyOfFireIntoTheLegend

Datum izlaska: 15.01.2016.
Izdavač: Nucear Blast
Žanr: power metal / symphonic metal
Ocjena: 3/5

Nešto manje od tri godine prošlo je od izlaska albuma „Dark Wings Of Steel“ i Rhapsody Of Fire su odlučili 2016. začiniti svojim novim studijskim izadnjem nazvanim „Into The Legend“.

Melodramatični i bogatog operskog zvuka, „Into The Legend“ drugi je Rhapsody Of Fire bez Luce Turillija koji bendu očito nimalo ne nedostaje. Album otvara epska orkestracija, a power metal u kombinaciji sa grandioznim simfonijama proteže se do zaključne note albuma. „Into The Legend“ čvrst je i na tragu zvuka Rhapsodya iz ere prije razlaza s Turillijem, njegovi su refreni himnični i začinjeni impresivnim zborskim dionicama. Ove karakteristike na vidjelo izlaze već u uvodnoj „Distant Sky“, a bogatstvo aranžmana, himničnost i impresivni raspon vokala koji istom snagom ispunjavaju i „Winters Rain“, „Rage of Darkness ili „A Voice In The Cold Wing“.

„Shining Star“ je pjesma koja se na albumu ističe jasnom referencom na starije orkestralne balade, a predvodi je Fabio sa svojim čvrstim i snažnim vokalom. Orkestracija je glavni adut ovog albuma što ni ne čudi uzme li se u obzir kako je bend album snimao uz orkestar i nekoliko zborova i tako stvorio pravu malo rock operu u svakoj pjesmi na albumu. Zvuk je na „Into The Legend“ osebujan i dinamičan, razgranat i bogat, vokalno je album doveden gotovo do najviše moguće točke no ipak, nedostaje mu inovativnosti i svježine jer Rhapsody Of Fire zapravo nisu napravili ništa novo. Sve prezentirano na „Into The Legend“ smo već čuli i zvuči više kao prežvakavanje nego kao napredak i diferencijacija unatoč primjetnoj stvaralačkoj zrelosti koja se ne može osporiti.

„Into The Legend“
album je koji odiše čvrstinom i harmonijom, no ipak Turillijev izostanak se osjeti u gitarističkim dionicama. Roberto de Michelli neosporno je gitaristički virtuoz što se posebice jasno čuje na „Rage of Darkness“, no Turillijev poseban zvuk nedostaje kako bi orkestracije ponijele posebniji i rafiniraniji zvuk, a album se vinuo u sferu perfekcionizma. Skladateljsko umijeće izbrušeno u „Distant Sky“ ili „Valley of the Shadows“ vješto prikrivajući ponavljanje i jednostavnost i u prvi plan stavljajući bombastičnu produkciju naslonjenu na bogate orkestracije.

„Into The Legend“ potvrđuje važnost Rhapsody Of Fire na svjetskoj metal sceni. I dok se Turilli odlučio za epske kinematske aranžmane, Alex Starpoli ostaje vjeran korijenima Rhapsodyja. Svejedno, „Into The Legend“ iako dosljedno nastavlja ono po čemu je Rhapsody ostao poznat, nije album koji će zatresti tlo i ostati zabilježen kao prekretnica bilo u stvaralaštvu benda, bilo u žanru. Zato će svakako zadovoljiti sve stare fanove daškom nostalgije i osjećajima uzbuđenja iako ne i nepredvidivosti.

Popis pjesama:
01. In Principio
02. Distant Sky
03. Into The Legend
04. Winter’s Rain
05. A Voice In The Cold Wind
06. Valley Of Shadows
07. Shining Star
08. Realms Of Light
09. Rage Of Darkness
10. The Kiss Of Life
11. Volar Sin Dolor (bonus track; limited digipack)
Video: “Into The Legend”

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *