Loading...

THE 69 CATS – Transylvanian Tapes

ALBUM MJESECA KOLOVOZA 2014.

THE 69 CATS – Transylvanian Tapes

The 69 Cats - TransylvanianTapesDatum izlaska: 05.08.2014.
Izdavač: Cleopatra Records
Ocjena: 10/10

Kad su krajem prošle godine objavili svoj prvi EP „Bad Things“ u jednom je odbljesku punog mjeseca postalo jasno da se rockabilly u zagrljaju mračnog i zavodljivog goth okusa vraća na velika vrata.

Jyrki69 (The 69 Eyes), Danny B. Harvey (Rockats, Headcat) i Choper Franklin sada svim štovateljima jednog od prvih stilskih izdanaka vječnog rock’n’rolla predstavljaju pravu glazbenu poslasticu, album „Transylvanian Tapes“ kojoj jednostavno neće moći odolijeti.

Album otvara akustična i mračna, no toliko poznata glazbena tema da ne možete dočekati konačnu eksploziju bubnjeva i doista upečatljivog i izražajnog Jyrkijevog vokala u rockabilly inačici vječne „People Are Strange“ legendarnih Doorsa. Tračak melankolije, tračak žestine i koloričan vokal iznjedrili su novo ruho onoga što bi se u ovom podneblju nazvalo južnjačkom utjehom i bez asocijacije na istoimeni whsikey no, opet, rockabilly bez whiskeya neće ići, zar ne?

„Sunglasses After Dark“, ta uzrečica bliska svim The 69 Eyes fanovima, svoje je mjesto našla i u pravoj, plesnoj i rockabilly žestokoj inačici istoimene Dwight Pullenove pjesme koju su prethodno obradili i The Cramps, a koja u novom ruhu donosi toliko snažan duh američkih 1950.-ih da poželite uskočiti u crno-bijeli film i zaplesati kao nikada.

I taman u pravom trenutku stiže i sam Kralj! Elvisova „She’s Not You“ koju je Jyrki otpjevao sa kraljicom rockabillyja Wandom Jackson obara s nogu toliko da je sada pravo vrijeme posegnuti i za gospodinom Jackom Daniel’som osobno! Nostalgična, melankolična i srcu toliko bliska „She’s Not You“ može se ponositi svojim novim lice, a sigurno je da ga se ne bi posramio ni Kralj jer Jyrki i Wanda su u manje od tri minute ispoljili toliko osjećaja ljubavi, gubitka i želje da je ‘repeat’ neizbježan.

Četvrta pjesma na „Transylvanian Tapes“ je Del Shannonova „Runaway“. Baš u pravo vrijeme da gospodina Daniel’sa ispustite iz ruke i pridružite se Jyrkiju u vrlo izražajnoj ekspresiji, posebice u refrenu te zapjevate: „run run run run runaway“.

Što bi bio rockabilly bez Rocky Horror Picture Show-a? I evo nas, „Sweet Transvestite“ u kojoj se Jyrki fantastično transformira u Dr. Franka N. Furtera. Pa pokušajte ne zaplesati koliko vas noge nose ako možete! Možete li? Naravno da ne!

Kralj je definitivno zaslužio posebno mjesto na albumu, a izbor ne tako široko poznate „Edge of Reality“ svojevrstan je korak nove popularizacije Elvisova opusa. The 69 Cats u ovoj pjesmi pokazuju svu širinu svog umijeća zavladati melodijom kroz fantastično doziranu ritam sekciju, primjetno nostalgičan prizvuk gitare i zavodljiv Jyrkijev glas koji je fantastičan uvod u instrumental koji slijedi.

„Necromance for Guitar“ koju je skladao Danny B. Harvey jedan je od najnostalgičnijih i najmelankoličnijih no toliko dubokih i predivnih instrumentala zaslužuje još jedno kratko druženje s gospodinom Jackom Daniels-om pa i još jednu suzu u oku za nekim s kim povezujemo ljubav, a nema ga pored nas.

No, da se melankolija i tračak tuge razbije pobrinuli su se The 69 Cats sa „You’re My Baby“, plesnom i razigranom pjesmom uvijek i više nego dobrodošlog Johnnyja Casha. Ovo je zasigurno jedna od najboljih Cash obrada ikada i budite oprezni, vrlo lako bi vas mogla uvući u nevolje.

„Werewolves of London“ Warrena Zevona, i inače mi draga pjesma, u The 69 Cats verziji zaslužuje da svoje zvučnike počastite vrlo glasnim vibracijama i zaplešete kao pod svjetlima plesnih podija krajem 1970.-ih vođeni simpatično zavodljivim Jyrkijevim zavijanjem, neizbježnim u ovoj pjesmi.

Slijedi „Black Cadillac“, pjesma koju je originalno otpjevala Joyce Green na svom jedinom, istoimenom albumu. „Black Cadillac“ jedna je od najboljih rock skladbi iz zlatne ere 1950.-ih, a vrlo je izgledno i da će postati jedna od najboljih rockabilly skladbi 2014. jer način na koju je prezentiraju The 69 Cats je naprosto nevjerojatan u svim elementima, aranžmanskim, instrumentalističkim, vokalnim.

I dok se vozite u crnom kadilaku ne možete pobjeći „škljocanju“ foto aparata, a upravo nas to uvodi u „Girls on Film“ koju su Duran Duran predstavili 1980.-ih, a nova verzija donosi opuštajuću liniju za poslijepodneva koja treba začiniti dozom pozitivnih vibracija.

Danny B. Harvey je za „Transylvanian Tapes“ skladao i „69 Guitars“, vrlo privlačnu rock skladbu koja tematski podsjeća na soundtrack-ove velikog Quentina Tarantina, a uvod je u Bauhausovu „Bela Lugosi’s Dead“ koja odiše snažnim goth prizvukom, baš onako kako treba biti, u svim svojim elementima. A opet… ne može joj se pobiti čista rockabilly nota. Fantastično!

The 69 Cats su albumom „Transylvanian Tapes“ odali priznanje zlatnoj eri rock’n’rolla, korijenima onoga što je do danas izraslo u priču bez kraja, baš kao što su bezvremenske i pjesme koje su odabrali za svoje prvo studijsko izdanje. Njihova je sviračka vještina doista neupitna, Jyrkijeva vokalna genijalnost još jednom potvrđena, emocije čiste i jasne poput punim mjesecom obasjane noći, a ples do zore zajamčen. Nadam se i u sklopu europske turneje jer moja je rockabilly haljina spremna!

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *