Loading...

MANNTRA – Horizont

Izdavač:
Datum izlaska: 26.11.2012.
Ocjena: 8.5/10

Iz Umaga nam dolazi nova glazbena atrakcija Manntra koju čine Marko Matijević Sekul (vokal, gitara i synth) i Zoltan Lečei (bass) iz dobro poznate Omege Lithium te Andrea Kert na bubnjevima. Kako sami kažu, mantra je najprikladnije ime za njihov bend jer znači zvuk, slog, riječ ili skupinu riječi koja može izazvati promjenu. Dodali su još jedno n jer su tek počeli s radom i do tog stadija tek trebaju doći.

Album su počeli najavljivati ranije ove godine kada su nam se predstavili sa spotom za  pjesmu Kiša i brojnim live nastupima. Zanimljivo je da se Kiša našla na drugom mjestu liste najboljih spotova za ožujak 2012. španjolskog glazbenog portala Laestadea. Nedavno su objavili i spot za naslovnu stvar Horizont koji je dignuo dosta prašine zbog slikovitog prikaza ruralnih sredina našeg brdovitog Balkana.

Njihov se glazbeni recept sastoji od malo elektronike, tvrdog rokerskog zvuka, sirovog muškog vokala (koji izvrsno paše uz riječi pjesama) i sve to uz dašak etna. Pohvalila bih ih i zbog tekstova na hrvatskom jeziku, što je u zadnje vrijeme rijetka pojava u mladih bendova, te se nadam da će tako nastaviti i u budućnosti.

Radi se o izvrsno produciranom albumu na kojem je mjesto našlo devet pjesama, a to su redom:

  1. Gorki san
  2. Manntra
  3. Balkanska
  4. Vjeruj ponizno
  5. Na svijetu
  6. Kiša
  7. Nebitna
  8. Horizont
  9. Monstrumi

Trajanje: 33:31

Ovaj nam album otvara vrata u svijet balkanskih sirovih strasti u kojem je odnos između muškarca i žene lišen svake poetike i patetike. Nema nikakvih skrivenih motiva ni romantike kao što je u Vjeruj ponizno izvrsno opisano stihom „životinje smo tako se mirišemo“. Tekstovi pjesama su izravni i ne ostavljaju puno mjesta nedoumicama.
Od Gorkog sna pa sve do Monstruma pažnju zaokupljaju zarazne melodije i ritmovi. Etno ugođaju pridonose sopele, koje su izvrsno iskorištene u pjesmi Kiša, i harmonika, instrument koji napokon i kod nas prestaje nositi stigmu turbo-folka. Ženski vokal je sastojak x koji albumu daje dozu mističnosti, a u kombinaciji s ostalim elementima stvara sliku maglovite, vlažne noći u kojoj vas koješta može dohvatiti.
Sve se to savršeno uklapa u nešto što je prije par godina napisao poznati povjesničar Cristofer Scarboro: „Balkan je ‘mjesto tolerancije’ gdje se nezakonite potisnute fantazije mogu osloboditi, štiteći balkanski svijet od infekcije potisnute razuzdanosti“.

Album Horizont možete besplatno skinuti na službenoj stranici benda, a ako kupite posebno CD izdanje moći ćete poslušati i bonus stvar Kalvaria.

Recenzija: Martina Šestić

One comment
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *