Loading...

MANIC STREET PREACHERS – Rewind the Film (CD)

Manic_Street_Preachers_-_Rewind_the_FilmIzdavač: Columbia
Objavljeno: 16.9.2013.
Žanr: alt rock/folk rock
Ocjena: 7/10

U prosincu 2011, Manic Street Preachers održali su svoj posljednji koncert u O2 Areni. Osim – što nisu. Bend koji si je dao pravo da sami sebi uvijek proturječe, dobrano su ga iskorištavali tijekom svoje dugačke karijere. Jedanaesti album ovih Velšana dokazuje dvije stvari – prva je da su očito igrali na sigurno (bez zadiranja u politički punk pop iz ranih 90-ih) nastavivši s pisanjem ciničnih, (post)punk pjesama, no isto tako, puno su i riskirali u glazbenom smislu izbacivši gitaru iz prednjeg plana i ubacivši puhačke instrumente – potez kojim su se nedvojbeno približili “odrasloj” publici.

Manic Street Preachersi ovim albumom “propovijedaju” o ljepoti jednostavnijih stvari u životu, s mrvom nostalgije (koja ih je doduše i pratila cijele karijere) i cinizma. “Rewind the Film” otvara “This Sullen Welsh Heart” s Lucy Rose. To je jednostavna, akustična folk stvarčica s velikom dozom melankolije, koju dodatno pojačava dirljiv vokal Lucy Rose. Od melankolije prelazimo odmah na slavlje u “Show Me the Wonder.” Kako smo se digli, tako se i spuštamo. Naslovna “Rewind the Film” s Richardom Hawleyem je pjesma elegijske atmosfere i bolno nostalgične poezije. “4 Lonely Roads” s Cate Le Bon je pjesma totalno atipična za Manicse – delikatnog aranžmana u kojem Cate odrađuje većinu pjesme. “Anthem for a Lost Cause” zvuči kao nešto što bi se moglo naći na nekom albumu Robbieja Williamsa, no čak je jedna od rijetkih pjesama na albumu u kojoj se zapravo može čuti gitara. Album zatvara “30 Year War”, najtipičnija Manic Street Preachers pjesma na “Rewind the Film” – ljuta, gitaristička i električna.

Manic Street Preachersi ostali su zanimljivi i nepredvidljivi. “Rewind the Film” je album pun iznenađenja i melankolije, koji vam ne dopušta da se opustite.

Popis pjesama:
1. “This Sullen Welsh Heart” (featuring Lucy Rose)
2. “Show Me the Wonder”
3. “Rewind the Film” (featuring Richard Hawley)
4. “Builder of Routines”
5.”4 Lonely Roads” (featuring Cate Le Bon)
6. “(I Miss the) Tokyo Skyline”
7. “Anthem for a Lost Cause”
8. “As Holy as the Soil (That Buries Your Skin)”
9. “3 Ways to See Despair”
10. “Running Out of Fantasy”
11. “Manorbier”
12. “30-Year War”

Recenzija: Aleksandra Mladenović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *