Loading...

KEANE – The Best Of (CD)

Keane_The Best ofIzdavač: Island Records
Datum izlaska: 11.11.2013.
Žanr: alt rock/synthpop/britpop/piano rock
Ocjena: 4/10

Keane su jedan od onih bendova kojima je teško odrediti žanr; niti su dovoljno pop da ih svrstamo tamo, niti su dovoljno žestoki da ih nazovemo rockerima, a nisu ni dovoljno elektro. No, to je vjerojatno dio njihovog šarma koji već desetak godina hrani njihovu široku fan bazu, koja im osigurava brojeve jedan na ljestvicama i česta pojavljivanja u specijaliziranim časopisima.

No, Keane za ne-fanove (ta sam), nikad nije bio pretjerano uzbudljiv bend. I, moram priznati, nakon preslušavanja ove kompilacije, moje mišljenje se nije promijenilo. Na albumu se nalaze stvari s njihova četiri studijska albuma, kao i dvije nove pjesme – “Won’t Be Broken” i “Higher than the Sun.” U nešto manje od sat i pol izmjenjuju se što manji, što veći hitovi, koji se na kraju svode na isto – klavijature u prednjem planu, himnične pripjeve i nazalni glas Toma Chaplina.
Iako su sve te pjesme u jednom trenutku dospjele na ljestvice, rijetko koja je pamtljiva (osim možda prve dvije – “Everybody’s Changing” i “Somewhere Only We Know” s kojima su nas MTV i radio stanice svojedobno bombardirali). Keane su u svojoj “žanrovskoj neodlučnosti” vjerojatno htjeli biti zanimljivi i tajanstveni, no postigli su sasvim suprotan efekt. Na žalost, predvidljivi su, njihov zvuk je konfekcijski, sličan ostalim bendovima koji su žanrovski nejasni, a koje suvereno predvode Coldplay.

Osim fanove, kojima je ovo ipak dio obvezne literature, ovaj album bi zadovoljio jedino mame koje žele znati “što današnji klinci vole slušati” i nekoga tko nije fan benda, no svejedno mu se donekle sviđa njihova glazba (a i treba podlogu za recimo, spremanje ispita). Ako ste fan Keane-a, nabavite si ovaj album (i to u dvostrukom deluxe izdanju), a ako trebate nešto za neobavezno slušanje, kupite standardno izdanje (ili uključite radio).

Popis pjesama:
01. Eveybody’s Changing
02. Somewhere Only We Know
03. Bend & Break
04. Bedshaped
05. This Is The Last Time
06. Atlantic
07. Is It Any Wonder?
08. Nothing In My Way
09. Hamburg Song
10. Crystal Ball
11. A Bad Dream
12. Try Again
13. Spiralling
14. Perfect Symmetry
15. My Shadow
16. Silenced By The Night
17. Disconnected
18. Sovereign Light Café
19. Higher Than the Sun
20. Won’t Be Broken

Recenzija: Aleksandra Mladenović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *