Loading...
Recenzije

Pre-listening: HATE – Crusade:Zero

Pre-listening: HATE – Crusade:Zero

Hate_Crusade_ZeroŽanr: Blackened Death Metal
Datum: 25.01.2015.
Label: Napalm Records
Država: Poljska
Trajanje: 51:43
Ocjena: 3.5/5

Poljska, država koju sam nekako oduvijek doživljavala kroz prizmu katoličanstva, izrodila je veliki broj bendova ekstremnih metal žanrova. Samo neki od njih su sada već legendarni Behemoth i Vader. Naravno i Hate je jedan od tih bendova – čineći tako veliku trojku poljske death metal scene. Nikada nije imao tako kultan i utjecajan status, kao dva gore spomenuta imena, unatoč tome što postoji od ranih devedestih. Svoju su karijeru isklesali unutar matične države i tek početkom 2000-ih počeli s jačim probojem van granica Poljske, pogotovo nakon što im je 2003. izašao hvaljeni album “Awakening of the Liar“.
Nakon skoro 25 godina postojanja, osam studijskih albuma, brojnih izmjena članova i tragične smrti Mortifera, Hate je uspio izgraditi svoj zvuk, izdvojiti se iz mase i razraditi svoju anti-kršćansku glazbenu misiju.
Crusade:Zero” samo je potvrda njihovog vrijednog rada kao i truda ATF Sinnera, osnivača, frontmana, gitarista i zapravo jedinog preostalog originalnog člana, da održi bend na životu.
Ovo deveto studijsko izdanje (drugo za Napalm Records) drži se sigurne, uhodane recepture: izrazito melodični riffovi, anti-kršćanski stihovi, postojano brutalan vokal, tehnički točni bubnjevi, dubok i ritmičan bas. Uz sve to bend se još više poigrao s ambijentalnim elementima održavajući apokaliptičnu atmosferu na vrhuncu do zadnje sekunde albuma. Tako već na samom početku imamo gotovo filmski uvod uz glazbenu invokaciju Vox Dei (A Call From Beyond) – ne previše inovativan instrumental isprepleten industrial tonovima, a odmah nakon slijedi još jedan instrumental oplemenjen toplom melodijom na gitari i puno žešći od prethodnog. I zapravo to čini jako dobar uvod u križarski rat u koji se Hate upustio.
Slijedi vrtlog dobro povezanih brzih i brutalnih stvari koje vrište HATE kao na primjer naslovna stvar ili Leviathan. A opet, neke stvari mi se čine kao da nisu do kraja dorađene, kao da bi ih produkcijski trebalo još malo ispolirati da zvuče kako treba.
Ono što mi se na albumu posebno sviđa su ti ambijentalni trenutci (neki od njih jako kratko traju) koje najviše nosi gitara. Melodije su uistinu jako zanimljive, gotovo pa polagane, kroz većinu albuma svirane uz brzu bas pedalu, ponekad zvuče kao da su došle iz neke heavy metal stvari. Kao primjer mogu dati pjesmu Hate Is The Law – naslov jest pomalo otrcan, ali stvar kao takva je naprosto jedan od boljih trenutaka na albumu, kao i sljedeća Valley of Darkness. Boja zvuka gitara je jako topla, sigurna i čvrsta te se izvrsno nadopunjuje masivnim vokalom ATF Sinnera koji do sada nije imao loš vokalni trenutak u karijeri.

Je li “Crusade:Zero” nadmašio prethodna izdanja benda? Nije. Ali, bez obzira na to, ovaj je album vrijedan slušanja. Ako volite ovaj poljski stil death metala koji mrzi cijeli svijet, slobodno navalite!

Popis pjesama:
01. Vox Dei (A Call From Beyond)
02. Lord, Make Me An Instrument Of Thy Wrath!
03. Death Liberator
04. Leviathan
05. Doomsday Celebrities
06. Hate Is The Law
07. Valley Of Darkness
08. Crusade Zero
09. The Omnipresence
10. Rise Omega The Consequence!
11. Dawn Of War
12. Black Aura Debris
13. The Reaping [bonus]

Recenzija: Martina Šestić, martina@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *