Loading...
Izvještaji

POWERWOLF, BATTLE BEAST, FLESH – ZAGREB, TVORNICA KULTURE, 10. 2. 2016.

POWERWOLF, BATTLE BEAST, FLESH – ZAGREB, TVORNICA KULTURE, 10. 2. 2016.

Taman u vrijeme netom nakon fašnika – teatralan heavy metal doživljaj! Nijemci Powerwolf u Tvornici svojom su teatralnošću, i iznad svega, glazbenim umijećem i humorom, sinoć prodrmali i impresionirali zagrebačke fanove. Bendu je to drugi nastup u Hrvatskoj. Prvi put su svirali na Metal Festu u Zadru 2012., a sada su nas posjetili u sklopu „Blessed & Possessed Tour 2016“, kojom promoviraju zadnji studijski album.

111_MetalDays_Flesh

Prvi bend koji je sinoć nastupio, bio je Flesh, domaći bend koji se iskazao nastupima na festivalima MetalDays i Valhalla Metal festivalu. Počeli su svirati oko 19:15, u „vrtićkom“ terminu kako su neki oko mene rekli, tako da ih mnogi nisu stigli vidjeti, uključujući i mene. Oni koji su gledali nastup, bili su vidno zadovoljni žestinom zvuka i dinamikom koju su proizveli u ca. pola sata nastupa. Bend je prije dvije godine izdao istoimeni album i već se dosta iskazao pred domaćom publikom. Prava je šteta što su imali tako rani termin nastupa pa ih je većina fanova ovoga puta propustila. Nakon Flesh pripremala se pozornica za jedinstveni finski metal bend Battle Beast.

1_battle_beast_by_martina_sestic

Predvođeni uvjerljivom pjevačicom Noorom Louhimo, u Hrvatskoj, čini se, imaju dobru bazu fanova. Kako im je nastup napredovao iz pjesme u pjesmu, to je njezin vokal bio sigurniji i stabilniji. Sva u kožnom outfitu, dugom kožnom kaputu i korzetu prepunom zakovica, vladala je pozornicom. Inače, obožavam vidjeti ženu u metal bendu, još k tome plavušu, ali kad zasjeni ostatak benda i sve je bolja kako nastup napreduje, to joj je još veći plus. Scenski, bend je profesionalan, usviran i dinamičan. Vokalno, Noora je mlada pjevačica kojoj još treba kontrole i sigurnosti (istina, kad si zategnut u korzet, teško je držati dah 45 minuta), ali visine u mnogo momenata, na kojima bi joj pozavidjeli i neki muški kolege u žanru, bile su dosta nesvakidašnje. Bend svira heavy inspiriran 80-ima, s istaknutim klavijaturskim melodijama u dosta pjesama pa ih mnogi stilski uspoređuju sa Sabatonom.
Priznajem, u početku nisam bila entuzijastična, ali kad sam čula „Touch In The Night“ i „Fight, Kill, Die“, koja je izazvala mosh-pit, dojam se popravio. Bend je više puta zahvaljivao publici na tako velikoj podršci i izjavio da im je to bio prvi mosh-pit koji su doživjeli na ovoj turneji. Na studijskim izdanjima, mnoge pjesme koje smo sinoć čuli, izuzev npr. „Black Ninja“ produkcijski su jake, ali izvođački, bez obzira na gitarske solaže i Noorin vokal, mlake. Uživo, kako smo vidjeli sinoć, se čini da su Battle Beast jedan od onih bendova koji se jako trudi osvojiti fanove. U tome su i uspjeli, bez pogovora.

Powerwolf-100216-fotoPavaoHodap-14

Powerwolf započinju s nastupom oko 21:30. Na pozornicu prvi izlazi bubnjar Roel Van Helden, a za njim istrčavaju gitaristi Matthew i Charles Greywolf te pjevač Attila Dorn i klavijaturist Falk Maria Schlegel. Njihova uštimanost i energija odmah se osjećaju s prvim taktovima efektne „Blessed & Possessed“. Falk Maria Schlegel odmah se na početku pokazao kao neponovljiv zabavljač, na obje strane pozornice imao je postavljene klavijature, a svako malo, dok nije svirao svoje dionice, bi rame uz rame s Attilom poticao fanove da još više dižu atmosferu. Da njih dvojice nema, trebalo bi ih izmisliti. Oni koji nisu, mogu pročitati intervju koji je za naš portal Falk Maria dao nekoliko dana prije koncerta.

Powerwolf se po mnogočemu razlikuju od svojih kolega iz power metal svijeta. Prvo, Attila je školovani operni pjevač, koji je svoju klasičnu naobrazbu stekao na Akademiji u Bukureštu. Njegovo pjevanje me doista impresioniralo, čovjek ima u sebi instrument kojim uživo vlada savršeno, a fanovi ostaju bez teksta. Nisam očekivala toliku angažiranost cijelog benda već za vrijeme prvih par pjesama, obično su mi power metal bendovi svi uživo uvijek predvidljivi, a glazbeno pomalo natjecateljski nastrojeni zadnjih petnaestak godina na sceni, iz albuma u album pokušavajući gomilati neke elemente ne bi li se pokazali posebnima. S Powerwolfom to nije slučaj jer imati izvježbanog pjevača donosi znatne prednosti samo po sebi i olakšava posao.
Mala digresija, Rumunjska je poznata po opernoj sceni i nekoliko vrhunskih pjevača i pjevačica koji su surađivali s metal bendovima i to onima u simfonijskom metal podžanru. Koga zanima, može detaljno proučavati o kojim je bendovima riječ, neću ovoga puta ništa više dodavati, osim istaknuti da se rumunjski pjevači i metalci dobro slažu!
I glede muzike, nije samo Attila figura u prvom planu, cijeli bend je sastavljen od izvrsnih muzičara. Drugo, bend ima žicu za satiru. Njihova tekstualna tematika počiva, logično, na narodnim predajama o vukodlacima, ali ima tu i satiričnih tekstova veznih uz religijske sadržaje i motive, crkvu i sl. pa zato imamo šaljive i otkačene nazive pjesama poput „Resurrection By Erection“, „Sanctified With Dynamite“ ili pak „Lupus Dei“. Vizualno se poigravaju s mračnim teatralnim elementima, zanimljivim haljama i corpse paintom, no to je sekundarno jer je njihova glazba uživo nešto što vas zaista ponese. Čak sam i dva fana vidjela u prvim redovima s corpse paintom i pomalo su nalikovali Matthewu i Charlesu Greywolfu i bilo mi je žao što se nisam odvažila namazati, kao ni kolege koje sam pokušala nagovoriti. Ali, bit će za to prilike neki sljedeći put. Ne želim pisati hvalospjeve, kako sam i rekla, nisam imala ogromna očekivanja, ali jučerašnji nastup doista me oduševio.
Tu je bilo puno moshanja i mahanja glavom od kojeg jutro kasnije boli vrat. „Amen & Attack“, „Army Of The Night“ pa zatim „Resurrection By Erection“ fanovi s bendom pjevaju maksimalno zaneseni. Prije „Armata Strigoi“, koja mi je bila jedna od najbolje izvedenih sinoć, dogodilo se nešto zanimljivo – Attila uvježbava pojedinačno muški i ženski dio publike, kako bi otpjevali glavnu melodiju pjesme i svi zvučimo genijalno! Još jedan od najboljih trenutaka koncerta tek slijedi jer je Roel Van Helden izvrstan bubnjar. Kako „pere“ duplu bas pedalu je nerealno, noseći time voluminozan Attilin glas, a publiku dovodi do euforije s bubnjarskim solom nakon „Armata Strigoi“. Na „Werewolves Of Armenia“ opet publika ima ulogu pratećih pjevača. Uz „Saturday Satan“, „Moscow After Dark“ , „We Drink Your Blood“ i „Lupus Dei“ vrijeme brzo prolazi i dolazimo do rastajanja benda od publike.
Ali, još tu nije kraj odlične večeri. Taman kad sam se pitala gdje je legendarna „Sanctified With Dynamite“, dobivam odgovor, a s „Kreuzfeuer“ i „All We Need Is Blood“, duhovit i dobro raspoloženi bend napušta pozornicu uz duboki naklon publici. Još svira u pozadini „Wolves Against The World“ dok se bend rukuje s fanovima i dijeli palice i trzalice.

Falk Maria je u intervjuu rekao, što je bilo obećavajuće prije nastupa, da „vidjeti Powerwolf uživo znači čistu opsjednutost“. Fanovi su shvatili sinoć što to znači, a na Attilino pitanje je li nas opsjeo metal, mislim da smo dali pozitivan odgovor. Intenzivan, satiričan i humoreskni nastup bio je baš ono što mi je kao metal fanu i osobi sa svakidašnjim kušnjama i preprekama, trebalo u posljednje vrijeme. Ako je netko mislio da Powerwolf ne ulazi u onu kategoriju bendova koje treba shvatiti ozbiljno, grdno se prevario. Powerwolf su bend koji trebate vidjeti uživo i širokih ruku ćemo ih dočekati i sljedeći put, nadamo se, u što skorije vrijeme.

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Photo: Martina Šestić (arhiva), Pavao Hodap (Perun.hr)

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a/Perun.hr-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/Perun.hr-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag/Perun.hr. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag/Perun.hr or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/Perun.hr/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag or Perun.hr Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *