Loading...
Izvještaji

PLACEBO, JONATHAN – Zagreb, ŠRC Šalata, 27.06.2022.

Dvije godine od prvotno najavljenog zagrebačkog datuma, jedan od najupečatljivijih bendova uz koji od sredine 1990-ih do danas sazrijevaju generacije tinejdžera, vratio se u Zagreb s kojim je (potvrdilo se to i sinoć na Šalati)  još od svog nastupa tamo negdje u vrijeme ere „Bitter End“ uspostavio čvrstu vezu. Od tada do sinoćnjeg koncerta su prošla gotovo dva desetljeća, Placebo se u međuvremenu u Zagreb vratio nekoliko puta, a susretala sam ih i diljem Europe od prepunih sportskih dvorana do impresivnih festivalskih open-air nastupa. I svaki put, bez iznimke, Placebo je pokazao koliko je poseban i važan na alt rock sceni. Pokazao je to još jednom i sinoć kad je pretoplu zagrebačku noć dobrano protresao svoji upečatljivo izvrsnim nastupom.

Prije Placeba zagrebačku publiku je zagrijala odlična riječka grupa Jonathan i atmosferu odmah usmjerila ka smjeru vrućeg rock vala koji je tijekom 90.-ih puhao iz Manchestera s finim elementima koje u svom opusu imaju i Editors ili National dok se vizualno osjetio i okus Depeche Modea što je samo dodatno publiku potaknulo na odobravanje i podršku tijekom 40-minutnog nastupa kojim je apsolutno dominirala bendova „Maggie“. Nakon toga, publika nije mogla prikriti nestrpljenje i želju da predugo čekanje na Placebo konačno preraste u gomilu energije koju pokreće lirični tenor Briana Molka. No, prije nego su izašli na pozornicu Placebo su publiku zamolili neka ugase svoje mobilne telefone i uživaju u trenutku što je većina i poslušala, a to je (moram priznati) uvelike utjecalo na to osjećaj potpunog uživanja u nastupu i stapanja s notama i atmosferom koja je dolazila s pozornice.

Foto: arhiva

Placebo su točno u 21:30 koncert otvorili pjesmom „Forever Chemicals“ s fantastičnog novog albuma „Never Let Me Go“ kojem je u svom najvećem dijelu i posvećen koncertni nastup benda na ovoj turneji. Nastavili su s „Beautiful James“, ujedno i najavnim singlom novog albuma, i već je tada „proradila“ ona posebna kemija koja struji između Placeba i njegove publike. „Scene Of Crime“ koja je uslijedila je bilo prvo pravo usijanje, a „Happy Birthday in the Sky“ se dokazala kao prava emocionalna zvijezda vodilja koju je iznjedrio album „Never Let Me Go“. Čuti „Bionic“ uživo punih 26 godina nakon što sam je gotovo izlizala slušajući u to vrijeme još na CD-u album „Placebo“ je bilo gotovo transcendentalno iskustvo, baš kao i koncert u cjelini koji je zahvaljujući svom vizualnom dijelu vokal Briana Molka učinio kozmičkim i zaista bezvremenskim. „Surrounded by Spies“ je na vrhunac dovela psihodelični element Placebo nastupa, „Try Better Nex Time“ je pokrenula i one najtvrdokornije u publici koji su nastojali odolijeti pokazati koliko uživaju u glazbi koja odzvanja Šalatom  dok je „Too Many Friends“ bila okidač za bezgranično oduševljenje publike te uvod u dio koncerta posvećen starijim uspješnicama benda.

U nastavku su publiku „For What Is Worth“ i željno očekivana „Special K“ odvela na mjesta na kojima dugo nije bila, a „Bitter End“ je bila ona energija koja je značila trenutak eksplozije i potpunog sjedinjenja benda i publike. Placebo je set zatvorio s „Infra-red“ koja je publici dala onu jednu toliko potrebnu poveznicu svih osjećajnih faza kroz koje je bend proveo tijekom koncerta.  Nakon dozivanja publike, Brian Molko i Stefan Olsdal se s pratećim glazbenicima vraćaju na pozornicu i zagrebačku publiku pozdravljaju sa svojim viđenjem „Running Up That Hill (A Deal With God)“ Kate Bush. Taman da cijeli set osjećaja bude zaokružen i potpun.

Sinoćnji nastup Placeba u Zagrebu pokazao je snagu sjaja britanskih alt rockera čiji sjaj ne blijedi ni nakon tri desetljeća stvaranja. Iako je fokus bio na novom albumu i Placebo je vješto zaobišao odvirati neke od svojih najvećih uspješnica poput „Pure Morning“, „Song To Say Goodbye“, “Meds”, „Every You Every Me“ ili „A Million Little Pieces“, bend je dao dovoljno sebe za onaj osjećaj potpunosti i sreće koji će i danima nakon koncerta, dok će poneki od nas danima pjevušiti neke od Placebovih uspješnica, ostavljati ono pitanje „Where Is My Mind?“, tako prirodno dok se danima u sebi nose osjećaji i energija koncerta koji je zaokružio snažne i cjelovite nastupe benda koji odrasta i sazrijeva u univerzalnom skladu sa svojom publikom. Moćni, energični, atmosferični, kozmički…. Do sljedećeg susreta do kojeg, nadam se, neće proći još šest godina koliko je prošlo od našeg zadnjeg zagrebačkog susreta u Ciboni 2016. do sinoćnjeg bljeska glazbene genijalnosti na Šalati.

Setlista:

 1. Forever Chemicals
 2. Beautiful James
 3. Scene of Crime
 4. Hugz
 5. Happy Birthday In The Sky
 6. Bionic
 7. Surrounded by Spies
 8. One of a Kind
 9. Sad White Reggae
 10. Try Better Next Time
 11. Too Many Friends
 12. Went Missing
 13. For What It’s Worth
 14. Slave To The Wage
 15. Special K
 16. The Bitter End
 17. Infra-red

Bis:

 1. Running Up That Hill (A Deal With God)

Izvještaj i foto: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.