Loading...
Recenzije

PARADISE LOST- The Plague Within

PARADISE LOST- The Plague Within

paradise lost-plaguecd

Datum izlaska: 01.06.2015.
Izdavač: Century media
Žanr: death/doom metal
Ocjena: 3/5

Nakon žestokog „Tragic Idola“ Paradise Lost se  svojim 14. albumom „The Plague Within“ spušta još malo dublje u dobro im znanu melankoliju u kojoj im malo tko može parirati. Ovdje treba naglasiti da je morbidni cover albuma zagolicao maštu fanova pobudivši nadu u nešto što odiše na davnu prošlost iz vremena albuma „Gothic“ i „Shades of God“. Već naslovna pjesma „No Hope In Sight“ najavljuje životni čemer koji Nick Holmesa nikad ne prestaje inspirirati, količinu tame kojom se svaki fan death/doom metala  nanovo rado obavija.

Mackintosh i Holmes su se u zadnje vrijeme dosta bavili svojim death metal side projektima pa ne čudi malo jači odijek deatha na novom albumu.  S jedne strane album je prepoznatljiv PL uradak, a s druge strane su se pojavile i neočekivane kombinacije podižućih, čak veselih rifova na tekstualna crnila kao npr.  „Punishment Through Time“.  „An Eternity of Lies“ ima zanimljiv klavijaturski uvod, no ubrzo se utopi u već poznatom stilu. Instrumentalno, a i vokalno najkonzistentnija je  „Beneath Broken Earth“  gdje se Holmes drži dubine growla, pri čemu ga težina instrumentala lijepo prati.  „Sacrifice The Flame“ je čisto solidna stvar koju bogate klavijaturski dijelovi, kao i „Flesh From Bone“ koja donosi i orkestralnu dimenziju s pojavljivanjem zborske dionice i lijepo varira između usporenog, teškog zvuka i ubrzanih dijelova. Nekako su mi  najupečatljivije prva i zadnja stvar „Return To The Sun“, dok ostale pjesme ne znaju bi li ili ne bi li potonule u crnilo ili se pak otisnule prema gore.

Kombinacija growla i čistogi vokala nije ujednačena, a na nekim pjesmama je čisti vokal zapanjujuće voden i slab. Mislim da Paradise Lost ne može nadmašiti svoje ranije uratke i da se ipak iznova koprcaju u dobro im znanom i ustajalom, ne nudeći neko osvježenje.

Recenzija: Tamara Dujmović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *