Loading...
Izvještaji

PARADISE LOST, LUCIFER – Zagreb, Vintage Industrial Bar, 27.10.2015.

PARADISE LOST, LUCIFER – Zagreb, Vintage Industrial Bar, 27.10.2015.

Kada smo prije nekoliko mjeseci bili informirani o gostovanju Paradise Losta u VIB-u, bila sam iznenađena izborom lokacije, ali u pozitivnom smislu. Kako sam do sada pohodila veći broj koncerata u klubu, znam da što ste bliže, imate osjećaj da ste na koncertu intimne atmosfere i da ste se kao fan približili bendu, neovisno o kojem se žanru radilo. S obzirom na atmosferičnu prirodu nastupa legendarnih britanskih gothic majstora, VIB je bio idealno mjesto.

IMG_0670

Pravi su fanovi, unatoč gužvi, nadam se, sinoć u prvim redovima došli na svoje. Ipak, sinoćnji koncert britanskih gotičara u prepunom VIB-u imao je dosta pozitivnih momenata, no i nedostataka, o čemu ćemo nešto kasnije reći više. Bend, kojemu je ovo čak četvrti put u Zagrebu, nas je posjetio u sklopu turneje kojom promoviraju posljednji album „The Plague Within“, izašao 1. lipnja ove godine. Bilo je za očekivati da ćemo naići na veliku gužvu u samom prostoru, s obzirom na velik interes publike, koja je pristizala u sve većem broju za vrijeme predgrupe Lucifer. Zanimljivi Nijemci, zvukom ka hard rocku s tračkom dooma orijentirani i predvođeni ženskim vokalom, opjevavaju magijske i okultne teme, a zadnji album koji su izdali ove godine, nosi naslov „Lucifer I“. Pjevačica Johanna, koja zaista ima glasa i mističnu pojavu na pozornici, cijelo je vrijeme dobro komunicirala s publikom, pred kraj predstavivši članove benda. Lucifer su svojom pojavom pokazali da su više nego solidan izbor za predgrupu.

IMG_0677

A za Paradise Lost moram napomenuti da sam ih posljednji put gledala na otvorenom i to na Brutal Assaultu u Češkoj 2012. Stoga mogu potvrditi da ovom bendu jednako izvrsno leži i svirka na većim festivalskim pozornicama, kao i na ovako zatvorenijim, publici pristupačnije ustrojenim binama. Nastup počinje u 22 h i bend otvara setlistu s pesimističnom „No Hope In Sight“ sa zadnjeg albuma. Nick Holmes je vokalno u jako dobroj formi, a kada se obraćao publici, nije se ustručavao upotrijebiti svoj ironični britanski smisao za humor (npr. „Mi smo Paradise Lost, death metal bend iz Švedske…“ i sl…). Ostatak benda u sastavu Greg Mackintosh i Aaron Aedy na gitarama te Stephen Edmondson na basu, je kao i uvijek usredotočen i svoj, a treba spomenuti i novu karizmatičnu pojavu u bendu. Novost na ovoj turneji jest da, umjesto Adriana Erlandssona, za setom bubnjeva gledamo vrlo mladog i samouvjerenog, 21-godišnjeg Finca po imenu Waltteri Väyrynen. Svestrani Erlandsson zbog svojih obaveza u At The Gates i The Haunted (ovaj put se zbilja radi o švedskim bendovima, pa sad možete shvatiti Nickovu ironičnu izjavu), nije mogao prisustvovati turneji i jako me zanimalo, a vjerujem i ostale, kako se mladi Waltteri snalazi s bendom ovakvog kalibra uživo i nakon jučerašnjeg nastupa, zaista mislim da nitko ne može poreći njegovu profesionalnost i preciznost. Ima tek 21 i čeka ga bogata karijera i angažmani u raznim bendovima, u to nema sumnje.

IMG_0712

Najbolja atmosfera se osjetila s „Gothic“ i „Erased“ i kad je Nick najavio „Flesh From Bone“, još jednu jako dobro prihvaćenu stvar sa zadnjeg albuma, poručivši publici, „Slijedi nova pjesma, nadam se da vam se sviđa, a kome se ne sviđa zadnji album, može za šank po cugu!“ Koliko se bend ponosi novim albumom, a većina fanova nema ništa protiv toga što se bend vratio svom ranijem doom zvuku, pokazao je odličnom izvedbom „Victim Of The Past“. Jedine bi zamjerke bile previše novih stvari, čak njih šest, iako su odabrane one najbolje, sve veća vrućina u klubu kako je koncert odmicao i težina probijanja naprijed zbog gužve, ako ste htjeli malo intenzivnije proživjeti koncert. Razumljivo, teško je skoro tri desetljeća karijere presjeći u sat i dvadeset minuta, ali ne možemo poreći da je bend zaokružio koncert vrlo reprezentativnim pjesmama za vrijeme bisa: još jedna nova „Return To The Sun“, iza koje slijedi „Faith Divides Us – Death Unites Us“, zatim opet nova „An Eternity Of Lies“ i na samom kraju, pjesma koju uvijek vjerni fanovi očekuju na njihovim setlistama – „Say Just Words“.

IMG_0816

Ugodan je osjećaj opet svjedočiti takvom klasiku uživo. Nakon nastupa čula sam razne komentare, da je koncert bio prekratak, da je bezveze što na setlisti nije bilo još pjesama s primjerice „Icon“, „Symbol Of Life“ ili „Tragic Idol“, da je bend prehladno i predosadno odradio nastup (gledajte, nismo na koncertu nekog zafrkantskog thrash metal benda ili hard core punk benda) i sl. Sve u svemu, mogli su još par stvari ubaciti u repertoar, ali bez obzira na bilo čije zamjerke, Paradise Lost će ostati legende i sa svakim albumom i novim nastupom potvrđivati svoj status. U ključnim trenucima nastupa, neće biti bitno gledate li iz uživo stisnuti u Vintageu ili na festivalu u inozemstvu. Ok, razlike su očite, sve ima prednosti i nedostatke, ali atmosfera koju bend napravi, uvijek potvrdi da su svoji i da se, unatoč novim preprekama koje pred njih postavlja glazbena industrija, drže svoje formule uspjeha i držat će se i dalje.

IMG_0857

Paradise Lost setlista:
1. No Hope in Sight
2. Widow
3. Gothic
4. Erased
5. Praise Lamented Shade
6. Victim of the Past
7. Entchantment
8. Flesh From Bone
9. Beneath Broken Earth
10. As I Die
11. Requiem

Bis:
12. Return to the Sun
13. Faith Divides Us – Death Unites Us
14. An Eternity of Lies
15. Say Just Words

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Foto: Samir Cerić Kovačević

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *