Loading...
Izvještaji

OBITUARY, EXODUS, PRONG, KING PARROT – Zagreb, Tvornica Kulture, 17. 11. 2016.

OBITUARY, EXODUS, PRONG, KING PARROT – Zagreb, Tvornica Kulture, 17. 11. 2016.

Sinoćnji nastup četiriju bendova na turneji „Battle Of The Bays European Tour 2016” razjario je metal publiku mahom sastavljenu od tvrdokornih deathera i thrashera. Ekipa koja je dugo čekala da velikani poput legendarnih Obituary i Exodus pokažu kako se to radi, odnosno kako bendovi stare škole i dalje s velikom žestinom izvode svoje stvari, napokon je dobila ono što je tražila! Nažalost, ovo moram spomenuti prije nego započnjem osvrt na cijeli koncert, katkad mi novinari ne dobijemo ono što tražimo i što je trebalo biti dogovoreno prije nekoliko dana. Par dana prije koncerta dogovarali smo se s tour managerom Exodusa oko vremena intervjua i rečeno nam je da je intervju otkazan jer članovi benda stižu prekasno pred Tvornicu. Na dan koncerta nitko nam nije javio da moramo doći u nekom ranijem terminu da bismo odradili intervju niti je bilo riječi o eventualnim promjenama, te da će se intervju ipak održati, pa smo ostali bez prilike da intervjuiramo Exodus, iako smo kontaktirali tour managera na vrijeme. To samo još jednom pokazuje kako ljudi, unatoč svim komunikacijskim medijima i čudima ipak ne znaju dogovarati planirano, čak i onda kada su zaduženi za to i time nadređeni, odnosno morali bi imati neki autoritet. I tako ostadosmo bez intervjua, ali, što je tu je.

king-parrot

Koncert otvara King Parrot. Uvjerljivi thrash metal u modernijem ruhu privlači fanove i polako se skupljaju ispred dvorane. Na mene bend nije ostavio neki veći dojam, radi se o mlađem bendu, okupljenom 2010. Publika je primila glazbu ovih Australaca sa zanimanjem, ali već se pred kraj njihovog žestokog nastupa među fanovima spominjalo da se jedva čeka Prong.

prong

Od Pronga sam i ja očekivala dosta, sjećam se da su bili jako popularni u Americi 90-ih, sudeći po prastarim Metal Hammerima koji mi se doma provlače po policama. Prong su imali nastup s mnogo groove elemenata, vrlo pristupačni publici, posebno frontmen Tommy Victor koji je već punih 30 godina kičma benda i jedini originalni član. Prva dva albuma „Force Fed“ i „Beg To Differ“ se i danas smatraju najvećim uspjesima benda. U svojoj karijeri broje 12 albuma, među njima i jedan live. Drugačiji su po izričaju od ostalih bendova koje smo sinoć imali prilike čuti, a publika je s velikim zanimanjem pratila njihov nastup. Svaka čast Tommyju Victoru i ekipi na tako efektnom nastupu.

exodus

Nakon njih na binu se penju Exodus predvođeni odlično raspoloženim Steveom „Zetroom“ Souzom, koji se 2014. ponovo vratio u bend. Neću se raspisati o tome koje su okolnosti njegovog ponovnog udruživanja s ovim legendama, nego ću odmah početi s osvrtom na fantastičan nastup. Exodusov posljednji album „Blood In, Blood Out“ svi su fanovi jedva dočekali, a na sinoćnjem nastupu pokazali su da imaju ogromnu količinu energije. Koncert započinju s „The Ballad of Leonard and Charles“ i dobrano tresu Tvornicu s „Blood In, Blood Out“. Zetro se dokazuje kao frontmen i izvođač na „Deranged“, „Body Harvest“ i legendarnoj „Piranha“. Obraća se hrvatskim fanovima svako malo i hvali nas sve kao publiku. Vidno raspoloženi Exodus izvode i jednu vrlo zapamćenu i legendarnu s „Tempo Of The Damned“ albuma, „War Is My Shepherd“. Bučan je to i moćan nastup koji raspamećuje fanove s legendarnom himničnom „Bonded By Blood“ i potiče mnoge na bacanje u mosh pit taktovima „The Toxic Waltza“ i legendarne „Strike Of The Beast“ kojom se bend oprašta od publike.

Exodus setlista:

 1. The Ballad of Leonard and Charles
 2. Blood In, Blood Out
 3. And Then There Were None
 4. Deranged
 5. Body Harvest
 6. Piranha
 7. Blacklist
 8. War Is My Shepherd
 9. Bonded by Blood
 10. The Toxic Waltz
 11. Strike of the Beast

obituary

Nakon fantastičnog nastupa priprema se pozornica za legendarnu floridsku death metal instituciju – Obituary. Vidimo da Donald Tardy ništa ne prepušta slučaju pa sâm postavlja bubnjeve uz pomoć tonaca, prije koncerta koji će postati najbučniji i najintenzivniji te večeri. Oko 22:50 bend počinje sa svirkom i izlazi frontmen John Tardy, odmah okupirajući pozornicu i vitlajući svojim zaštitnim znakom, vrlo dugom plavom kosom. Prošlo je dosta godina, otkad sam zadnji put vidjela bend, mislim čak pet godina i bend se nije nimalo promijenio. Bend šiba pjesmu za pjesmom, a karakterističan vokal Johna Tardyja utjeruje strah u kosti. Donald Tardy je pokazao zašto je jedan od najcjenjenijih death metal bubnjara, odličan zvuk i nepogrešiva izvedba bili su najjači aduti koncerta. Nižu se poznate stvari „Chopped In Half“, pa nešto novijeg datuma „Visions In My Head“, zatim „Bloodsoaked“, a kako bend promovira svoje zadnje izdanje „Ten Thousand Ways To Die“, i ona je našla svoje mjesto na setlisti. Glazba kakvu rade Obituary jednostavno vas ponese, pa čak i one statične slušatelje ne ostavlja ravnodušnima. Meni je osobno Obituaryjev nastup bio nastup večeri. Zadnja „Don’t Care“ mami publiku da pjeva uz bend, a bis je okončan sa „Slowly We Rot“.

Na kraju, mogu reći da će se sinoćnji nastup ova četiri benda pamtiti po dobrom zvuku, raspoloženim bendovima i tvrdokornim fanovima, kojih je, istina, moglo biti u malo većem broju. Za Zagreb se i ovoga puta može reći da je bio centar ekstremnog metala.
>>>>>>> GALERIJA <<<<<<<

Obituary setlista:

 1. Internal Bleeding
 2. Words of Evil
 3. Chopped in Half / Turned Inside Out
 4. Intoxicated
 5. Visions in My Head
 6. Deadly Intentions
 7. Bloodsoaked
 8. Ten Thousand Ways to Die
 9. Dying
 10. Find the Arise
 11. ‘Til Death
 12. Don’t Care

BIS

 1. Dethroned Emperor / Circle of the Tyrants
  (Celtic Frost cover)
 2.  Slowly We Rot

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Foto: Vedrana Dobrić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *