Loading...
Novosti

OBILJEŽAVAMO 10. GODIŠNJICU SMRTI RONNIEA JAMESA DIA

Legendarni heavy metal pjevač RONNIE JAMES DIO, najpoznatiji po svom radu s Black Sabbath, Rainbow i svojim bendom DIO, preminuo je od raka želuca prije 10 godina (16. svibnja 2010.) u dobi od 67 godina.

Dio je u cijelom svijetu bio poznat kao jedan od najvećih i najutjecajnijih vokala u povijesti heavy metala. Pjevač, koji je snimao i bio na turneji sa SABBATH ogrankom HEAVEN & HELL prije nego je obolio, dijagnosticiran je rak želuca krajem 2009. godine. Prošao je kemoterapiju i posljednji se puta pojavio u javnosti u travnju 2010. na dodjeli nagrada Revolver Golden Gods u Los Angelesu.

RONNIE JAMES DIO ispraćen je na javnom ispraćaju 30. svibnja 2010. godine na groblju Forest Lawn Hollywood Hills u Los Angelesu na kojem je bilo prisutno više od 1.500 fanova, prijatelja i kolega glazbenika.

U ožujku 2011. je objavljeno kako će preostali članovi zadnje postave benda DIO nastaviti projekt s nekadašnjim JUDAS PRIEST frontmanom Timom „Ripperom“ Owensom pod nazivom DIO DISCIPLES.

RONNIE JAMES DIO, pravog imena Ronald James Padavona, rođen je u New Hampshireu 10. srpnja 1942. godine. Preselio je u Cortland u državi New York u ranoj dobi, a ondje je i počeo svirati s lokalnim bendovima. Ulica u Cortlandu, Dio Way, nazvana je po njemu 1988. godine.

Svoj prvi singl, s bendom imena RONNIE AND THE REDCAPS, objvaio je 1959. godine. Njegov prvi heavy rock bend, ELF, objavio je tri albuma i svirao prije DEEP PURPLE, a tada je Diov glas ušao u uho gitariste Ritchiea Blackmorea koji je uvrstio Dia u svoj bend RAINBOW nakon što je napustio DEEP PURPLE 1975. godine.  Dio je s RAINBOW snimio tri studijska i jedan live album prije nego je otišao iz benda, uključujući „Rising“ i „Long Live Rock And Roll“.

Zamijenio je Ozzyja Osbournea u BLACK SABBATH 1980. godine, snimivši s bendom albume  „Heaven And Hell“ i „Mob Ruls“  plus „Live Evil“ prije nego je otišao 1982. godine. Pridružio se bendu 10 godina kasnije za album „Dehumanizer“ i udružio se s grupom pod nazivom HEAVEN & HELL 2006. godine s kojom je objavio je album „The Devil You Know“ 2009. godine.

Snimio je i 10 studijskih albuma sa svojim bendom DIO, uključujući klasik debi „Holy Diver“ i jednako dobro prihvaćen „The Last In Line“ 1984. godine.

DIO je bio iza HEAR N’ AID projekta kojeg je činila skupina metal umjetnika koji su snimili pjesmu „Stars“ 1985. godine kako bi skupili novac za smanjenje gladi u Africi.

Rock i metal glazbenici diljem svijeta prisjetili se DIA u narednim tjednima i mjesecima nakon njegove smrti. STONE SOUR i SLIPKNOT frontman Corey Taylor podijelio je svoje osjećaje o metal ikoni  sa The Pulse Of Radio: „Kad sam primio vijest da je preminuo, čovječe, stvarno – to mi je slomilo srce. Slomilo ga je na dva dijela. Jer iskreno, jednostavno osjećam kako nikada više neće biti drugog Ronniea Jamesa Dia. Imao je tako čist glas – i još uvijek razvaljuje. Jednostavno znam da će nedostajati i meni će također nedostajati.

Nekadašnji VAN HALEN i trenutni SAMMY HAGAR & THE CIRCLE basist Michael Anthony je također podijelio svoja sjećanja na Dia s The Pulse Of Radio: „Ne znam nikoga tko nije odrastao slušajući njegove stvari“, rekao je. „Znate, VAN HALEN, mi smo to napravili kao na prvom RAINBOW albumu, napravili smo ‘Man On The Silver Mountain’. Sjećam se, na drugoj VAN HALEN turneji smo svirali neke festivale u Europi i zapravo smo svirali isti show s Ronnievim bendom. Doista moćan glas, zante, i definitivno pokretačka sila u hard rock glazbi, to je on bio“.

SLASH je rekao za The Pulse Of Radio kako je jako oštro osjećao gubitak Dia: „On je jednostavno netko tko me inspirirao“, rekao je. „Svirao sam RAINBOW stvari, svirao sam DIO stvari, SABBATH stvari dok sam bio u srednjoj školi. Ne mislim da je stvar u tome što smo, znate, izgubili veliku figuru u rock ‘n’ rollu. Stvarno veliku. Izgubili smo vjerojatno jednog od najutjecajnijih heavy metal pjevača svih vremena“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *