Loading...
Recenzije

MYRKUR: “M”

MYRKUR: “M”

Žanr: atmospheric black metal
Label: Relapse Records
Godina: 2015.
Ocjena: 3.5

Neka druga vizija black metala

myrkur_m
Popis pjesama:

“Skøgen skulle dø”
“Hævnen”
“Onde børn”
“Vølvens spådom”
“Jeg er guden, i er tjenerne”
“Nordlys”
“Mordet”
“Byssan lull”
“Dybt i skoven”
“Skaði”
“Norn”

Žene u black metalu prava su rijetkost, a samostalni projekti poput Myrkura kojeg je iznjedrila danska glazbenica Amalie Bruun gotovo pa su nepostojeći.
Posljednji takav projekt koji je podigao prašinu u metal svijetu dosta je drugačijeg sentimenta, a predvodi ga izvjesna Anahita, black metal glazbenica iz Iraka. Njeni bendovi Janaza i Seeds of Iblis još su uvijek obavijeni velom tajne, a i njena je autentičnost dovedena u pitanje zbog inzistiranja na skrivanju identiteta i komunikaciji isključivo putem Facebooka.

Kada je Relapse Records prošle godine objavio da je sklopio ugovor s one-woman black metal projektom Myrkur, odmah se počelo nagađati tko zapravo stoji iza tog imena jer se radilo ni više ni manje nego o debitantskom izdanju.
Prašina se nije slegla ni kada je otkriveno da iza svega stoji Amalie Bruun koja je do tada bila poznata unutar indie-rock scene, a neko je vrijeme radila i kao model te se pojavila u Chanelovoj reklami pod redateljskom palicom Martina Scorsesea.

Black metal je podžanr za kojeg možemo reći da u zamjetno većoj mjeri od ostalih dozvoljava dovođenje u pitanje autentičnosti i recimo to tako – black metal pedigrea. Zato se pojavio veliki broj dežurnih komentatora koji su pokušavali umanjiti glazbenu kvalitetu ovog projekta samim time jer Amalie nema očekivano black metal zaleđe. No, kada se sluša glazba, onda bi trebala biti bitna glazba i njena poruka, emocije koje potiče, a ne tko se kako zove, tko kako izgleda i čime se bavi u slobodno vrijeme. U ovom se slučaju radi o vrlo intimnom i osobnom albumu, svojevrsnoj posveti glazbenom žanru uz kojeg je Bruun odrasla kao i njenoj nordijskoj kulturnoj sredini, dok je (ne)spretna marketinška taktika brzinom munje uspjela stvoriti dovoljnu količinu interesa za ovim projektom. Koliko će se takav publicitet dobro odraziti na budućnost ovog projekta preostaje nam samo čekati i vidjeti.

Nakon eponimnog EP-a, prošle je godine u kolovozu objavljen i prvi studijski album jednostavno nazvan “M”.
Bruun je svoj tamni glazbeni univerzum izgradila na eteričnosti, višeslojnim gotovo anđeoskim vokalima poput Enye, ali i povremenim naletima agresivnih gitara, distorzija i demonskih, bijesnih vriskova. Slušajući zaista imate osjećaj da ulazite u neki drugi svijet gdje obitavaju bića iz nordijske mitologije. To je svijet koji je fascinantan, predivan, varljivo nježan, zlokoban i melankoličan.
“M” dosta dobro balansira te dvije oprečnosti – nježnost i agresiju koje sačinjavaju i prirodu, glavnu motivacijsku odrednicu Myrkura.

U glazbenom se smislu Myrkur više oslanja na atmosferičnost black metala, nego na njegovu agresiju, na skandinavski folklor i ostavštinu skladatelja kao što je Edvard Grieg. Skladateljski je još uvijek u potrazi za svojim potpisom pa je tako prisutan očiti utjecaj Ulvera (Kristoffer Rygg je između ostalog sudjelovao u stvaranju ovog albuma kao producent i mentor). Čak i sama Amalie kaže da je kultni album “Bergtatt” u njenom životu ostavio takav trag da je poželjela stvarati glazbu u tom smjeru.
“M” uspjeva u svojoj namjeri nastavka takvog mračno atmosferičnog i ambijentalnog stila, ne kao kopija ili imitacija, nego upravo kao logični nastavak njegova zvuka.
Ono što na ovom izdanju svakako nedostaje je hrabrost ubaciti i nešto mračnije, prljavije jer ipak je black metal sve samo ne sterilan žanr u bilokojoj svojoj inkarnaciji. Iako ima agresivnih momenata – “Mordet” i “Skaði” pogotovo – koji su na tragu zlokobnijeg zvuka, niti jednom nisam osjetila da je Amalie zagrebala dublje u svu tamu i hladnoću tog nordijskog zvuka.
Meni su osobno najbolji dijelovi albuma “Vølvens spådom” i “Nordlys” jer zvučeći poput bajkovitih vilinskih napjeva na ovom izdanju stvaraju melankolično ozračje ispunjeno smirenošću i nostagijom. Nešto kao Alcest koji pak pokušava pobjeći od black metal etikete, dok joj se Myrkur želi približiti.

“M” je snimljen na takav način da bude pitak širem krugu slušateljstva i nije jedan od onih albuma koji mijenjaju povijest, ali je zato jedan od onakvih koje ćete rado poslušati kada se jednostavno želite opustiti.
Do mene je stigao sasvim slučajno dok sam se gledajući film “Málmhaus” zaljubila u pjesmu “Svarthammar” pa sam pokušavajući naći nešto slično naišla na Amalie Bruun i njen Myrkur. Album je svakako osvježenje u žanrovskoj diskografskoj ponudi i ukoliko volite poslušati bendove poput Alcesta, Wolves In The Throne Room, Amesoeurs i sl. svakako dajte priliku i ovom izdanju.

Receznija: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *