Loading...
Izvještaji

MIZAR – Zagreb, Tvornica kulture, 16.04.2015.

MIZAR – Zagreb, Tvornica kulture, 16.04.2015.

Četiri  godine od zadnjeg zagrebačkog nastupa kultni makedonski rock bend Mizar vratio se u novoj postavi te održao koncert u Tvornici kulture u sklopu izložbe “Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne”  koja će se moći pogledati sve do 10. svibnja 2015. u Domu HDLU, popularnijem kao “Džamija”.

mizar

Mizar je bend kojeg ne treba posebno predstavljati, posebice ne alternativnoj sceni, a činjenicu da ima svoje vjerne fanove u Zagrebu potvrdila su dobra stara lica zagrebačke darkerske scene koja redovito prate nastupe jednog od značajnijih rock sastava ex Jugoslavije. Od originalne postave Mizara ostao je jedino gitarist Gorazd Čapovski, a ovim nastupom zagrebačka publika imala je prilike čuti i neke pjesme s Mizarova još neobjavljenog albuma “Sharena krava“, kao npr. obradu “Indian Summer” legendarnih The Doors-a ili “Nebo“,  pjesmu na kojoj smo mogli čuti pjevačicu Janu Burcevsku i koja zvukom jako podsjeća na prvijenac grupe Dead Can Dance. Zvuk novih Mizarovih pjesama ostao je prepoznatljiv, lijepo isprepličući post-punk/dark  s elementima folka i bizantskih napjeva.

Koncert je počeo u 21.30 uz dugi intro fenomenalnog “Amfilohija” s albuma “Kobna ubavina“. Novi pjevač vokalno se sasvim solidno uklopio u atmosferičnost glazbe pa se zamjena Trajkovskog mogla podnijeti. Nakon “Amfilohija” uslijedio je “Gradot e nem“, verzija s “Kobne ubavine“, a bend je odsvirao i druge dobro poznate pjesme poput “Uninije“, “Devojka od bronza” ,”Magla”  te “Doždot” i “Počesna strelba“, koje su očito bile vrhunac zagrebačkoj snenoj publici jer se tek za vrijeme njih aktivirala.

Nažalost, ni ovoga puta tehnički nedostaci nisu zaobišli Tvornicu pa je tako bend usred svirke morao pozivati tonca, a iz publike se moglo čuti žaljenje na buku i prejake bubnjeve koji su čitavo vrijeme ulazili u prvi plan, a na samom početku i ispadali iz ritma. Atmosfera definitivno nije bila na razini niti kultnog benda, niti vjerne publike, gdje su i jedni i drugi djelovali anemično pa tako ništa nije moglo nositi sam koncert izuzev starih sjećanja na to kakva je nekada bila atmosfera na Mizarovim koncertima. Teško je smatrati uspješnim koncert na kojemu bend ne uživa, a da nisu uživali potvrdili su i naglim odlaskom s pozornice nakon kojeg nije uslijedio uobičajeno očekivani bis. Večer je bila solidna u smislu susretanja starih prijatelja sa scene uz dobru glazbenu pozadinu, no od samog koncerta ipak bi se očekivalo nešto više ili barem energičnije.

Izvještaj: Tamara Dujmović

One comment
  1. Zoki

    Mizar nije vise taj MIZAR sto je bio i svi to vec znaju.Skoro sve je na LAP TOP i cele deonice pevanja su od Gorana Trajkoskog a i od hora Harmosini koi vise nije u bend.Svi dobri ljudi su izasla iz MIZAR jer je sve to sada FAKE i lider benda nijednoj postavi ne da ni jedno euro i sve je to samo za para , ali na srecu vise to ne prolazi ni u MK a kamoli u Zagreb i zato je bilo toliko malo ljudi.Tuzni primer unistavanje jednog brenda samo zbog jednog coveka.Nikad vise ta silina MIZARA kad je svirao u ARENI I NA EXIT nece biti a da ne pricamo za onaj period od prvog albuma to je vec antologija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *