Loading...
Recenzije

MANNTRA – Venera

MANNTRA – Venera
Izdavač: Croatia Records
Godina: 2015.
Žanr: Balkan Rock
Ocjena: 4/5

Balkan rock u režiji domaćeg benda MANNTRA ponovo hara domaćom glazbenom scenom. Ovaj su put pod okriljem Croatia Recordsa izbacili Veneru – definiraniji i produkcijski ušminkaniji album od svog prethodnika.

Manntra-VeneraU tri godine od izlaska njihovog prvijenca pod nazivom “Horizont” bend nije posustajao s radom – konstantno su stvarali novi materijal, snimali spotove i paralelno s time držali koncerte po Hrvatskoj, ali i susjednim državama. Samim time interes javnosti za ovom četvorkom nije jenjavao.
Manntra je u relativno kratkom vremenskom roku oko sebe okupila zavidnu sljedbu fanova, mahom se radi o mlađim generacijama, koja vjerno pohodi njihove nastupe, zna sve tekstove napamet, a neki od njih čak i zaplaču kad čuju neke od svojih omiljenih pjesama poput npr. Kiše ili Nebitne. Ovo sa suzama mi je doduše neobično jer Manntra nije bend koji piše žilorezačke ljubavne tekstove, nego baš suprotno – njihovi su tekstovi nabijeni sirovom erotikom, nisu pretjerano komplicirani te su upravo zato lako pamtljivi. Već nakon prvog slušanja albuma sam se uhvatila kako pjevušim neke od pjesama.
Venera” je kao i njen prethodnik popraćena perfektnim vizualima u vidu spotova za pjesme “Mornar” i “Vila“, te nedavno objavljenim spotom za “Put“. Mogu reći da su među najkreativnijima i najboljima na domaćoj sceni uopće. Sve su tri pjesme sa svojim vizualnim identitetom poslužile kao i više nego dobar uvod u novo izdanje.

Deset je pjesama na ovom albumu; svaka ima kratko, jednostavno ime, ali i kratku minutažu – u prosjeku traju oko 3 minute, izuzetno su ritmične, melodične i plesne. Sa skladeteljske je strane bend umanjio utjecaj elektronske glazbe, više se posvetio svojim instrumentima i još više zaronio u balkanski glazbeni svijet. To se osjeti već na samom početku jer prva pjesma “Bijeli prah” počinje introm u maniri ciganskih trubačkih orkestara, a svaka sljedeća ima taj neki etno, narodni element koji se ostvario i kroz brojne suradnje npr. sa Klapom Neverin ili Vokalistima Salone.
Ona sirova Manntra koju smo upoznali na Horizontu najviše se osjeti u tekstualno nestašnoj “Duboko” i naslovnoj, nedvosmislenoj pjesmi “Venera” koja tematizira strance u noći i strastvene jednonoćne susrete. Dvije pjesme koje su tako reći osvježile album svojim sanjivim melodijama su “Mornar” i “Crni čovjek“. Ova druga je posebna i zbog svojih izuzetno mladih gostujućih pjevača. Svojim su nježnim dječjim glasićima zaokružili ovaj kratki, ali eksplozivan album te doprinjeli izuzetno nostalgičnoj, sanjivoj atmosferi koja se proteže od prve do zadnje minute.

Venera” živi u strasti, znoju i alkoholu, negdje između stvarnosti i potpunog delirija u kojem pogled seže i u neke druge mistične balkanske dimenzije gdje još uvijek kolo vode prekrasne i za muškarce opasne vile.

Manntra ovim izdanjem samo potvrđuju svoj status i sigurnim korakom, uz svoj poboljšani, oplemenjeni zvuk, kreću dalje putem koji su si zacrtali. Uvjerena sam da će za njima krenuti i neki novi fanovi.

Popis pjesama:
1. Bijeli prah
2. Sin
3. Duboko
4. Vila
5. Mornar
6. Put 1
7. Put 2
8. Venera
9. Stranci
10. Crni čovjek

Recenzija: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *