Loading...
Recenzije

LEPROUS -The Congregation

LEPROUS -The Congregation

leprouscongregcd

Datum izlaska: 25. 5. 2015.
Izdavač: Inside Out Music
Žanr: progressive metal
Ocjena: 4.5/5

Danas je službeno izašao novi album norveškog prog metal benda Leprous. Glavni um iza benda je Einar Solberg, koji aranžira sve pjesme i čini ih još primamljivijima svojim fleksibilnim, visokim, ali, da odmah napomenem kako ne bi bilo primisli, nikako nezrelim vokalom. Svatko tko je čuo prethodne uratke poput „Bilateral“ i „Coal“ zna kolika doza kreativnosti, emocionalnosti i inovativnosti leži u pozadini glazbe ovoga benda. Ove vrlo zanimljive Norvežane sam dobro zapamtila kada su 2010. nastupili kao predgrupa Therionu u prepunom Boogaloou. Sviraju vrlo kompleksnu, nepredvidljivu i nerijetko konfuznu glazbu koja ipak nije za svakoga. Konkretno, mislim da nije za one koji se nabrijavaju na muziku i koji traže golemu količinu testosterona koja se očituje u izvedbenoj agresiji, buci i probavljanju već viđenoga. Album treba slušati s puno pažnje, ali to nije prepreka da se u njemu uživa. Nakon nekoliko slušanja, onima koji traže visok stupanj umjetničkog u glazbi i smisla za estetiku, album će postati vrlo atraktivan.

Ovoga puta, slušajući novi album, najviše me se dojmio vokal. Slojevit i fleksibilan, intonativno precizan i atmosferičan, u mnogim je pjesmama utjelovljenje posebnosti izričaja benda. Da se vokal promijeni, ovaj bend ne bi više bilo moguće prepoznati. Vrlo je malo muških vokala koji su toliko kompetentni. Treba napomenuti da Einar usko surađuje s Ihsahnom iz Emperora i njegovom suprugom Ihriel. To nije neobično, s obzirom da je on ujedno i Ihrielin brat. Oni su mu pomogli snimiti vokal i nema sumnje da je glazbeno-bračni tandem od njega izvukao apsolutni maksimum. Već u prvoj pjesmi „The Price“ osjećamo da je puno vremena i energije uloženo u produkciju. Svi instrumenti ujednačeni, a vokal, dakako, najvažnija je komponenta. „The Price“ je solidan odabir za početak albuma, ali ne otkriva ni približno što nas sve čeka kad „otvorimo vrata“ i zagrebemo dublje ispod površine. Općenito, u glazbenom, odnosno interpretativnom sviračkom pogledu, album posjeduje višedimenzionalnost prethodnog „Coal“ iz 2013., ali je također vrlo nepredvidljiv kao što je to bio „Bilateral“ iz 2011. „Third Law“ i „Rewind“ su mi apsolutni favoriti na početku albuma. I što se tiče slojevitosti gitara, ali i zbog Einarovog impresivnog stila pjevanja. Toliko melizama i vokalnih modulacija nisam čula neko duže vrijeme i ovaj album je u tom pogledu pravo osvježenje za svakoga tko želi čuti vrhunsko pjevanje. Jedini vokal koji je u stanju raditi apsolutno što ga je volja, a da to ne zvuči kao pretjerivanje, ili još gore, nadmetanje s ostalima, nego prirodno, bio bi Vortex iz Arcturusa. Tolika mogućnost držanja daha u najvišim lagama, gotovo nadnaravna melizmatičnost, a opet uz zadržavanje čvrstog karaktera i zrelosti, doista je rijetka. Da se razumijemo, u „Rewind“ nije sve ostalo na čistom pjevanju. Na kraju su uklopljeni growl vokali. Pjesme koje bih izdvojila još kao najbolje i najatmosferičnije na albumu su „Slave“ i „Moon“. „Slave“ ima respektabilnu vokalnu izvedbu i odražava mračnom i beznadnom interpretacijom ono što je u tekstu. Također imamo i scream vokale koji su neočekivani i puni agonije. „Moon“ ima podjednako zanimljiv rad sintisajzera,  gitara i basa, a i vokalne dionice su poduplane. Bend balansira između jednostavnog i kompleksnog, između predvidljivog i nepredvidljivog. Nešto slično onome kako to rade izvođači poput Devina Townsenda, samo na manje glazbeno intenzivan i više emotivan način. Ambicioznost cijelog albuma utjelovljena je u toj pjesmi.

Ovako briljantan album ne može se slušati površno. Povukla sam paralelu s Arcturusom, čime sam htjela poentirati da su, zahvaljujući izuzetnom vokalu, uzvišenost i impoznatnost avangarde dobili svoje mjesto. Ima toliko aspekata kvalitete, cijela glazbena paleta utjecaja i pristupa skladanju koje bend reprezentira, da ga nije lako niti recenzirati. Savjetujem svim fanovima progresive da daju šansu ovom albumu. Album će probuditi zanimanje kod novih potencijalnih sljedbenika. Radi se o mladom bendu čija karijera može ići samo uzlaznom putanjom i koji će sigurno zadobiti vaše poštovanje s pravim progressive metal remek-djelom!

Popis pjesama:

01. The Price
02. Third Law
03. Rewind
04. The Flood
05. Triumphant
06. Within My Fence
07. Red
08. Slave
09. Moon
10. Down
11. Lower

Recenzija: Buna Bernarda Juretić – buna@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *