Loading...
Izvještaji

KISS – Zagreb, Arena, 09.07.2022

Sinoć se u Zagrebu digla poprilična prašina – KISS su po prvi i posljednji puta u svojoj karijeri stigli u Zagreb u sklopu svoje oproštajne turneje „End Of The Road“ i da ne prođe sve u znaku dobrog, starog rock’n’rolla pobrinule su se razno-razne udruge apelirajući na molitve za one koji idu na koncert nekakvih tamo sotonista koji sotonu niti su vidjeli, niti omirisali. No, ostavimo politiku, crkvu i molitve za neku drugu prigodu i osvrnimo se na rock’n’roll spektakl koji su Zagrebu priuštili vremešni rockeri koji svjetskom scenom žare i pale (u doslovnom i prenesenom značenju) već gotovo pet desetljeća.

Gene Simmons i Paul Stanley naglašavaju kako je ovo oproštaj KISS-a od vjerne baze obožavatelja, a nakon  nekoliko odgoda zbog COVID-19 pandemije, konačno su stigli i do Zagreba. Iako u sedamdesetim godinama života, postavili su i dosegli visoke standarde pa teško tko može vjerovati kako rock’n’roll legende više ne mogu rockati cijeli dan i partijati cijelu noć, a cjelokupni doživljaj doslovno eksplodira pod tonama pirotehnike koja je uvijek bila poseban začin KISS-ovih koncerata. Od 20 pjesama koliko je KISS odsvirao u subotu tijekom dvosatnog koncerta, samo nekoliko nje bilo praćeno plamenom ili vatrometom.

Već tijekom prvih taktova prve pjesme, „Detroit Rock City“, bend se pojavio u oblacima dima,  povišenim platformama i prepoznatljivim blještavim kostimima dok je oko Stanleya, Simmonsa i gitarista Tommyja Thyera izbijala vatra dok je Simmons na kraju „Shout It Loud“ ispuštao vatru iz mača čiju je dršku progutao plamen prije nego li ga je trijumfalno zabio u pozornicu. Prepoznatljivi su to elementi KISS nastupa kako za nas koji smo bend susretali tijekom njihove duge karijere, tako i za one koji su ih po prvi puta susreli sinoć u Areni. A takvih je, na sreću bilo. Mnogo mladih koji su KISS upoznali kroz djetinjstvo preko svojih roditelja koji su im prenijeli ljubav prema rock glazbi i blještavilu scenskog nastupa. Tako su s oduševljenjem, baš kao i oni stariji koji KISS itekako dobro poznaju, pozdravili rakete koje je sa svoje gitare ispalio Thayer tijekom svoje solaže koja je uslijedila nakon „Cold Gin“, a ne bi bilo pošteno ne istaknuti kako je njegovo gitarističko umijeće još uvijek istančano i blistavo, čak i kada nema letećih projektila. Baš kao i petominutni bubnjarski solo Erica Singera koji je još uvijek izvrsna demonstracija njegovog umijeća vrtnje palica kroz prste, a zadivljujuća je bila i njegova izvedba pjesme „Beth“ na početku bisa koju je izveo svirajući blještavi klavir dok su latice ruže padale na video ekranu iza njega. Gene Simmons je prije „God of Thunder“ izveo svoj bass solo, a dvorana je uzbudljivo čekala trenutak u kojem će u zagrebačku povijest ući prizor u kojem Geneu izvire krv iz usta uz zloslutne zvuke zvona i grmljavine. Malo drame u moru blještavila tako je dalo poseban začin vrhunskom scenskom spektaklu kakav samo KISS mogu prirediti. Dok je Simmons bio čvrst i impoznatan , Stanley je bio žustar i razigran pa se njegova vožnja zipline-om preko publike činila jednostavnim zadatkom prije izvedbe „Love Gun“ na pomoćnoj pozornici s koje je otpjevao i „I Was Made For Lovin’ You“ prije nego se zipline-om vratio na glavnu pozornicu bez da mu je glas u ijednom trenutku pokazivao znakove umora ili napetosti.  

Foto: arhiva

Na kraju, nakon nebrojenih eksplozija i vatrenih bombi, sjaja i blještavila, KISS su na bisu završili svoj prvi i posljednji nastup u Zagrebu velikim zatvaranjem s  „Rock an Roll All Nite“ koju je zdušno pjevala i publika, a pratili su je visoki plamenovi i eksplozije, blještavi laseri i jako, jako puno dima. Dok su se Simmons, Singer i Thayer ljuljali na svojim legendarnim platformama, Stanley je praćen sukljanjem vatre u ritmu bubnjeva udarao gitarom o pozornicu, a tone konfeta i traka su zasule publiku koja je oduševljeno pozdravila KISS s nadom kako ovo ipak nije rastanak…. jer, iskreno, niti jedne jedine sekunde u Areni nije tako zvučalo. Blještavi KISS logo za kraj i mladi i stari, muškarci, žene i djeca koji grabe trake i trpaju konfete u džepove… dokaz kako su KISS ispunili svoju misiju i Zagreb barem jednu večer učinili prijestolnicom rock’n’rolla.

Foto: arhiva

KISS su, sada već u osmom desetljeću svojih života, svakako zaslužili odlazak u mirovinu. No, gledajući ih kako suvereno i strastveno vladaju pozornicom u svojim legendarnim kostimima, stapajući se s publikom svih generacija, uživajući u izvedbama njihovih hitova uživo ne mogu se ne zapitati – jesu li zaista spremni za odlazak ili ćemo ih još koji puta susresti… njih na pozornici, a nas u publici? Ako i ne, ako je ovo doista bilo posljednji put ostalo je reći samo jedno –„you people are awesome“! Hvala vam!

Setlista:

 1. Detroit Rock City (Including the band descending)
 2. Shout It Out Loud
 3. Deuce
 4. War Machine
 5. Heaven’s on Fire
 6. I Love It Loud (Including Gene’s fire breathing)
 7. Say Yeah
 8. Cold Gin
 9. Guitar Solo (by Tommy Thayer, including Tommy’s shooting with his guitar)
 10. Lick It Up
 11. Calling Dr. Love
 12. Tears Are Falling
 13. Psycho Circus
 14. Drum Solo (by Eric Singer)
 15. 100,000 Years
 16. Bass Solo (by Gene Simmons including Gene’s blood spitting)
 17. God of Thunder
 18. Love Gun (Paul ziplined to B-stage in the crowd)
 19. I Was Made for Lovin’ You(Paul ziplined back to main stage)
 20. Black Diamond

Bis:

 1. Beth
 2. Do You Love Me
 3. Rock and Roll All Nite
 4. God Gave Rock ‘n’ Roll to You II

Izvještaj i foto: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.