Loading...
Izvještaji

KADAVAR, Mantar, Death Alley – Močvara, 30.10.2017.

KADAVAR, Mantar, Death Alley
Močvara, 30.10.2017.

Nakon što smo prije 3 godine pisali o njima na portalu povodom nastupa na Metaldays festivalu, ove godine smo ih trebali opet gledati, ali su otkazali nastup zbog privatnih razloga bubnjara. Srećom ih je Distune promotions odlučio ugostiti u ponedjeljak u Močvari pa smo ih ipak imali priliku pogledati ponovno. Ne sjećam se kad sam zadnji put u ponedjeljak pohodio Močvaru, ali ova hladna jesenska večer je nekako bila idealna za ovakav tip koncerta.
Kadavar je na ovoj turneji sa sobom uzeo Death Alley i Mantar.

Večer su otvorili Nizozemci Death Alley koje sam poslušao prije koncerta pa me dosta zainteresirao nastup jer sviraju također rock u duhu sedamdesetih, ali sa utjecajima starog dooma i heavyja. Na kraju nisam stigao na vrijeme budući da su krenuli zaista rano te sam došao na sam kraj koncerta. Ono što sam imao priliku vidjeti je bilo sasvim solidno pa se nadam da ću ih uhvatiti drugom prilikom.

Mantar je najavljen kao doom/sludge kombinacija sa utjecajima Darkthronea. Iskreno sam očekivao više od benda. Ne mislim na nastup jer je sam nastup odrađen jako predano, ali glazba mi je bila prenaporna za ovakvu večer dok mi vokal nije nikako sjeo. Žestok i sirov nastup, ali na trenutke dosta bučan i naporan. Dosta ljudi koje sam sreo su dijelili moje mišljenje i kažu da je prvi bend bio ‘rame uz rame’ Kadavaru dok je Mantar bio čak i nepotreban u ovom line-upu.

Nakon njih na red dolazi glavni bend večeri, čak i ranije nego je bilo najavljeno. Kadavar je došao u Zagreb promovirati odličan novi album „Rough Times“. Tri čovjeka u ’70-s odjeći s vintage pojačalima pa čak i osvjetljenju u duhu tog vremena potpuno su nas odveli u sedamdesete godine prošlog stoljeća. Puno bendova danas pokušava oživjeti vintage duh u glazbi, ali u gomili takvih bendova meni osobno se ističu samo Kadavar i Enforcer (koji pak vole osamdesete) jer imaju ‘ono nešto’ i rade to predano i genijalno. Naravno da je svaki od tih bendova generalno pod jakim utjecajima Sabbatha i na kraju ispadaju blijeda kopija, ali srećom to kod Kadavara nije slučaj. Imaju zanimljive riffove sa utjecajima bluesa i čak psihodelije. Jedino mi u cijeloj priči nije jasno kako je takav bend potpisao za jednu od trenutno najjačih metal diskografskih kuća budući da i nemaju puno veze sa ‘plastičnim’ bendovima koji su pod Nuclear Blastom.
Zvuk je bio zaista odličan. Mnogo delaya i reverba na vokalu, vrhunska pojačala, bass koji probija na sve strane i bubnjar koji bez milosti udara snare. Koncert otvaraju sa naslovnom pjesmom novog albuma „Rough Times“ i „Skeleton Blues“, a nakon njih nastavljaju sa prepoznatljivom „Doomsday Machine“. Pjesma s novog albuma za koju su napravili odličan spot „Into The Wormhole“ je jako dobro prošla, kao i prvi singl s novog albuma „Die Baby Die“. „Forgotten Past“ je bio odličan psihodelični trenutak koncerta
dok su kraj koncerta obilježile s prvog albuma „Purple Sage“ i možda najbolji trenutak koncerta – „Tribulation Nation“ koja svojom psihodeličnošću vodi na put u neko drugo stanje uma. Za bis ostavljaju obradu od The Damneda „New Rose“ i za kraj odličnu blues/rock pjesmu „Come Back To Life“.

Odličan koncert odrađen bez greške mislim da nikoga nije uspio razočarati. Tko nije bio, neka ih uhvati prvom prilikom.

Izvještaj: Mihovil Konečni

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *