Loading...
Izvještaji

JURA STUBLIĆ & FILM – Zagreb, Tvornica kulture, 27.10.2017.

JURA STUBLIĆ & FILM – Zagreb, Tvornica kulture, 27.10.2017.

Jura Stublić & Film sada već tradicionalno nastavljaju s nastupima u Tvornici kulture negdje krajem kalendarske godine. Tako je za proslavu 30. godišnjice albuma „Sunce sja“ jedan od predstavnika hrvatskog novog vala odabrao kraj mjeseca listopada i 27. njegovog dana dupkom napunio Tvornicu kulture.

Lik i djelo Jure Stublića malo kome nije poznato, a glazbenik je svoj kultni status potvrdio i sinoćnjim nastupom koji je doista do posljednjeg mjesta ispunio koncertni prostor i okupio sve generacije pratitelja Stublićevog opusa, od onih njegove generacije na pragu ili u ranim 60.-im godinama do onih koji su tek izašli iz srednjoškolskih klupa. Tako Jura Stublić može s ponosom zaključiti kako je i danas, nakon četiri desetljeća prisustva na domaćoj rock sceni, jedan od njezinih potpornih stupova.

Jura Stublić & Film na pozornicu Tvornice kulture izašli su u 22:00 sata i već samom pojavom i prvom pjesmom „Sjećam se prvog poljupca“ izazvali sveopću euforiju publike pa je među zidovima Tvornice odzvanjalo jednoglasno pjevanje Stublića i publike. Ista se atmosfera nastavila tijekom cijelog nastupa, posebice kada je Stublić nizao svoje najveće uspješnice, „Lijepo, neopisivo“,  „Pjevajmo do zore“, „Srce na cesti“, „Sjećam se prvog poljupca“, „Dijete ulice“,  „Dobre vibracije“, „Mi nismo sami“,  „Boje su u nama“,  „Doći ću ti u snovima“, „Chicago“…  i doista, rijetko se događa takva posvećenost publike izvođaču na bini. Tim više uzme li se u obzir da Jura Stublić nema pretjerano dinamičan i emotivan nastup i ‘dobre vibracije’ uglavnom publika prenosi međusobno i u valovima iskrenog i toplog oduševljenja na pozornicu.

Juri Stubliću, nakon svih nedaća koje su ga zatekle na njegovom životnom putu, treba skinuti kapu i iskreno zapljeskati već i zbog toga što svojoj publici priredi koncerte poput sinoćnjeg u Tvornici i pokloni svu dubinu svog hrapavog i prepoznatljivog vokala i svu širinu svog glazbenog opusa. No kada izvođač koncert, taman kad se publika pošteno zagrije i pozitivno odgovori na dobre vibracije koje struje dvoranom, prekine i uzme 20-minutnu pauzu nađete se u čudu. Nesumnjivo je kako su godine ostavile traga na Juri Stubliću, činjenica je i kako mlada postava pratećeg benda u značajnom dijelu „izvuče“ koncert i svakako je neuobičajeno prisustvovati koncertu u dva čina, no isto je tako činjenica i kako Stublić nije izgubio ništa od svoje prepoznatljivosti, ali mu nedostaje energije pa čak i karizme na koju bi publika odgovorila. Isto tako činjenica je da publika taj nedostatak kompenzira nevjerojatnom posvećenosti i ustrajnosti u gromoglasnoj podršci svakoj pjesmi koja se nađe na setlisti  i to je danas, unatoč kultnom statusu koji ovaj glazbenik i više nego zasluženo uživa, najveća vrijednost Stublićevog nastupa u Tvornici kulture.

Dva sata svirke, ne računajući 20-minutnu pauzu koja nimalo nije naštetila atmosferi u publici, prošlo je iznenađujuće brzo, a Tvornica kulture je za kraj dostojne proslave 30. rođendana jednog od kultnih albuma domaće rock scene svojim pjevanjem danas legendarne „Bili cvitak“ gotovo srušila zidove Tvornice kulture. Atmosfera poput one na sinoćnjem koncertu Jure Stublića rijetko se viđa, a Stublić ju je svakako zaslužio ne samo izborom pjesama za slavljenički koncert već i njihovim do u notu preciznim izvedbama tijekom kojih je publici prepuštao vođenje koncerta kojeg ćemo se rado sjećati do sljedećeg susreta.

Izvještaj i foto: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *