Loading...
Izvještaji

JOSIPA LISAC – ŠRC Šalata, Zagreb, 06.07.2019.

Bogati program zagrebačkih ljetnih večeri u subotu 06. srpnja dodatno je začinom vrlo posebnog okusa začinila jedina istinska diva domaće glazbene scene – Josipa Lisac. Ova bezvremenskaumjetnica svoju je neiscrpnu posebnost iskazala nebrojeno puta do sada, a pretvorivši stadion ŠRC Šalata u intimno okupljalište publike koja preferira najfinije glazbene zvuke još jednom je dokazala svoju veličinu. Koncert sjedećeg tipa u samom startu najava je intimne atmosfere, a svaka sumnja u „gubljenje zvuka“ i „pričljivu publiku“ pada u zaborav u trenu kada Josipa Lisac izađe na pozornicu. Već treća pjesma u nizu glazbenih bisera u izvedbi velike umjetnice bila je legendarna „O jednoj mladosti“. U vrlo sentimentalnom aranžmanu koji u prvi plan ispoljava Josipin veličanstveni glas, a istovremeno sentimentalnost prožimlju gotovo prikrivene jazz notama publika biva opijena i uranja u nježnu, romantičnu i pomalo melankoličnu atmosferu koju dodatno pojačava topla ljetna večer u srcu metropole.

Sentimentalnim izvedbama u aranžmanima koji vješto koketiraju u jednom trenu jazzom, a već u sljedećem bluesom Josipa Lisac publiku je gotovo hipnotizirala i dovela do vrlo posebnog dijela koncerta, onog posebno posvećenog Mattu Collinsu, velikom Karlu Metikošu koji je prije nekoliko desetljeća na vrhuncu svoje diljem svijeta priznate karijere tri večeri za redom nastupio na ovom istom stadionu na zagrebačkoj Šalati. Isječci iz života Zagreba u to vrijeme, Karlov lik i glas, Josipa i glas našeg cijenjenog i, nažalost, pokojnog glazbenog kritičara Dražena Vrdoljaka generacijama Josipinih obožavatelja na Šalati dočarali su duh jednog prošlog vremena kao i svu njegovu društvenu i kulturnu važnost ne samo za Zagreb i Hrvatsku već i Europu tijekom -60.-ih godina prošlog stoljeća.

Nastavak koncerta posvećen je žešćim rock zvucima, baš onako kako i priliči kultnoj Šalati i kultnoj glazbenici. A onda, s prvim kapima tople ljetne kiše, Josipa Lisac Zagreb obavija „maglom“. Duboka, emotivna, sentimentalna i toliko predivna izvedba da ju je nemoguće riječima opisati u toliko je mnogo sitnih kamenčića emocija postala najposebniji glazbeni trenutak ovog vrlo posebnog koncerta.

Stadion ŠRC Šalata pokazao je izvanrednim ambijentom koji besprijekorno odgovara glasu, poetičnosti i interpretaciji u službi visoke umjetnosti koju Josipa Lisac stvara već desetljećima. Nadamo joj se opet jedne posebne ljetne večeri, baš poput ove iza nas, opet na Šalati.

Izvještaj i foto: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *