Loading...
Izvještaji

ŠANK?! – Vintage Industrial Bar, Zagreb, 09.03.2017.

ŠANK?! – Vintage Industrial Bar, Zagreb, 09.03.2017.

Kad netko započne koncert sa stihovima „Skuplja se snaga, skuplja moć jer živci su mi već popustili!“, znaš da je taj netko ljut i nabrijan te da će ti cijelu večer pjevati o kolektivnom nezadovoljstvu, želji za promjenom, zajedništvom, pravednošću i jakostima „malog čovjeka“ – šljakera. Sva sreća pa je ljutnja emocija koja tjera na akciju, podiže elan i želju za djelovanjem tako da nakon 20-ak pjesama koje progovaraju o našoj surovoj okolini, ali i snagama koje se kriju u svima nama, čovjek ode kući ispunjen pozitivnim osjećajem mudrosti, sretan jer je dio mase koja kritički promišlja i želi biti slobodan u svom djelovanju. Ode kući sretan jer je u njegovo ime izgovoreno ono što on cijelo vrijeme razmišlja, a ne zna izraziti.

Alen Rakić, Ivan Mrkoci, Bojan Mišćin i Dinko Deumić skladna su četvorka koja progovara u naše ime i u četvrtak su u VIB-u priredili dvosatnu feštu svima onima koji su usred tjedna trebali svoju dozu čistog uličnog rocka, priliku da izventiliraju skupljeni stres ili da se prisjete zašto vole svoj grad, ulice kojima hodaju, klupice na kojima se druže. Ovi dečki odsvirali su najveći mogući presjek svoja četiri objavljena albuma i svirali nam stvari koje se čuti uživo ne mogu tako često.

Od 22 do ponoći nizali su stvari koje su se apsolutno sve pjevale uglas, bez stajanja, bez odmora. Ponovno se osjetila ta jaka povezanost benda s publikom, koja je neizostavna gdje god svirali, kao da su jedno – osjeća se uvažavanje, poštovanje i zajednička strast. Od zagrebačkih klinaca i klinceza, do mladih i starijih štovatelja underground scene, svi su bili tamo i zajedno srdačno otpjevali himnične i žestoke „Zagreb gori“, „Našu Stvar“, „Grad je naš“ i laganice „Vjerojatno ne znaš“ – Mrvin specijalitet i novu „Kada me pitaš“, gdje smo odsanjarili s Dinkom u mlađahne bezbrižne dane, ali i polako se vratili u neku mudriju sadašnjost.  Uz njih, odsvirali su još hrpu drugih pjesama poput „Sto godina“, „Nije moj svijet“, „Snobovi“ i „Krvavi trag“ s albuma „Treća runda“ iz 2013., pa „Skini se“, „5 minuta“, „Vlada“, „Crni oblak“ s  albuma „Priče noćnih tramvaja“ iz 2011. I „Ne odustajem“, „Metak za kraj“, „Kurva“ s prvog albuma „Grad je naš“ i još mnoge druge.

Šank?! je bend na čijem koncertu uvijek osjećaš jednaku dozu energije, želje, srdačnosti u nastupu i pjevanju, koji god po redu njima bio nastup ili tebi da ih gledaš – uvijek je osjećaj da su baš zbog tebe tu, zbog svih nas, da baš s nama žele provesti tu jednu večer, družiti se i dijeliti misli kroz pjesmu i glazbu, i da u svemu tome jako i iskreno uživaju. Zato se ljudi vraćaju na njihove koncerte i zato će se vraćati i dalje, a sa sobom povesti još ekipe koja želi to isto osjetiti. Ljubav gradu – ljubav Šanku?!.

 

Izvještaj napisala: Kaja Žulić

Događaj: Šank?!, Vintage Industrial Bar, četvrtak, 09.03.2017.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *