Loading...

INSOMNIUM (Nillo Sevänen)

Intervju: Maja Trstenjak (maja@venia-mag.net)

Foto: Century Media

Za sve koji to još ne znaju, Insomnium su melodic death metal bend iz finskog grada Jonesuu. Dvaput su već svirali u Hrvatskoj, prvi put sa Satyriconom i drugi s Dark Tranquility. Ovaj je put povod za razgovor s pjevačem i basistom Nillom Sevänenom bio njihov novi album „One For Sorrow“ koji je nedavno izašao preko Century Medie.

VENIA: Uskoro izlazi vaš novi album „One For Sorrow“, pa kada se prisjetiš početka rada na njemu, je li ispunio sva vaša očekivanja?
NILLO: U početku nismo imali neki Veliki Plan. Samo smo htjeli napraviti dobar album i to je sve. Sretni smo s time kako je sve ispalo i vjerujemo da je to dosad naš najbolji album.

VENIA: Što je bila glavna inspiracija za album, koji je koncept albuma?
NILLO: Sve pjesme pronalaze inspiraciju u staroengleskoj brojalici zvanoj „One For Sorrow“. Radi se o prebrojavanju vrana na drvetu: “One for sorrow, two for luck, three for a wedding, four for death…” Ima mističanu i pomalo jezivu emociju pa se odlično uklopila u našu glazbu. Sastoji se od deset stihova i mi imamo deset pjesama na albumu. Stvara okvirni koncept za stihove.

Tekstovi su u globalu o sličnim temama, ljubavi, smrti, usamljenosti, slomljenim srcima, kajanju, žudnji, pronalasku unutarnje snage itd. Svaka pjesma priča malu priču. Naravno, kada smo pisali pjesme uzeli smo dosta stvari iz naših života, puno je lakše pisati o nećemu što si sam iskusio. Budući da smo već u tridesetima, imali smo uspona i padova u životu. Također sam osobno puno čitao kako bih našao inspiraciju za tekstove. Ovaj su me put inspirirala djela Christiana Morgenstarna i finskog pjesnika Kaarla Sarkia, između ostalih.

VENIA: Uspoređujući ovo izdanje s prošlima, koje su prednosti i mane novog albuma?
NILLO: Srž glazbe je ista, no unjeli smo neke nove elemente tu i tamo. Nismo se htjeli ponavljati već izumiti nešto novo. Najočitija razlika je Ville Friman koji pjeva sve clean vokale.

VENIA: Kako nastaje vaša tipična pjesma?
NILLO: Netko napravi pjesmu i svi je zajedno aranžiramo na probama. Neke se pjesme prilično izmjene, neke ne baš toliko. Svatko kaže što misli o nekim dijelovima i ako nam se nešto ne sviđa to odbacimo. Tekstove radimo na kraju.

VENIA: Što se promijenilo od kad si se ti pridružio bendu do danas?
NILLO: Sve se promijenilo. Kada smo počeli, imali smo samo oko 16-17 godina. Učili smo cijelo vrijeme i postali smo bolji glazbenici, naučili smo komponirati i aranžirati pjesme, odsvirati odlične svirke itd. Bio je to dug put!

VENIA: Što je najvažnije što si naučio svirajući u Insomniumu?
NILLO: Radi glazbu koju voliš i nemoj se previše zamarati sa stvarima koje drugi pričaju. Kada ostaneš iskren samom sebi možeš postići puno stvari. Također je potrebno mnogo sreće kako bi se postigao uspjeh.

VENIA: Koji su tvoji glazbeni uzori?
NILLO: Sva glazba koju slušamo može utjecati na nas. U početku su na nas utjecali skandinavski bendovi devedesetih kao Amorphis, Sentenced, In Flames i Dark Tranquility.

VENIA: Je li Insomnium savršena vrsta benda u kojoj želiš svirati?
NILLO: Naravno. J Radimo glazbu koju volimo. Ne pokušavamo zadovoljiti bilo koga drugog osim samih sebi.

VENIA: Kakva je budućnost Insomniuma? Možemo li vas uskoro očekivati i u Hrvatskoj?
NILLO: Mnogo turneja diljem svijeta. Nadamo se da ćemo se uskoro navratiti i u Hrvatsku! Odsvirali smo dva odlična koncerta u Zagrebu i bilo bi lijepo se vratiti! Rakija!

VENIA: Za kraj, imaš li kakvu poruku čitateljima Venia-Maga?
NILLO: Poslušajte naš novi album i pogledajte spot na YouTubeu. Kada dođemo u Hrvatsku, otiđite na naš koncert jer ćemo vam uvijek prirediti odličan koncert! Živjeli!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *