Loading...

ICS VORTEX (Simen Hestnæs)

Intervju: Maja Trstenjak (maja@venia-mag.net)
Foto: Century Media

 

ICS Vortex, svijetu poznat kao basist i drugi vokalist Dimmu Borgira, odlučio je krenuti u samostalne vode, proširiti granice vlastitog glazbenog stvaralaštva i izdati novi album „Storm Seeker“. Album je nedavno izašao preko Century Medie i bio je odličan povod razgovora s glavnim čovjekom ICS Vortex projekta, Simenom Hestnaesom.

VENIA: Uskoro izlazi tvoj prvi solistički album. Kako bi ga opisao?
SIMEN: Gorivo za pale.

VENIA: Svirao si u mnogim različitim grupama tijekom godina, pa, je li ovaj album savršen oblik „grupe“ u glazbe kakvu želiš stvarati? Zašto?
SIMEN: ICS Vortex je sad mješavina bliskih prijatelja i glazbenika koje naveliko poštujem. Grupa ima velikog iskustva i u potpunosti je oslobođena mentaliteta rock zvijezde. Nadam se da će na sljedećem albumu ostatak sudjelovati u procesu stvaranja. Kompromis s bliskomišljenicima pomaže rezultatu.

VENIA: Tko ili što je glavna inspiracija ovog albuma?
SIMEN: Kiss, rani Black Sabbath, WASP, Iron Maiden, Stooges, Pistolsi, Hendrix, Dead Kennedys, Tangerine Dream, Raga Rockers, Jokke og Valentinerne, Janes Addiction, Alice in Chains, Sonic Youth, Mayhem, Dakrthrone, Burzum, Emperor, Gong, Kong Crimson, Napalm Death, Slayer, Misfits, Brørn  Kruse, Alfred Jason, Ozric Tantacles, Monster Magnet, Deep Purple, Neptune Towers, Ozzy i Motorhed su samo mali dio.

VENIA: Koje značenje nosi ime albuma „Storm Seeker“?
SIMEN: Storm Seekers su neumorljivi, tragači za adrenalinom i uzbuđenjem i oni koji žive „all in“.

VENIA: Koja je simbolika omota albuma, tko ga je kreirao?
SIMEN: Asgeir Mickelson i ja smo zajedno kreirali omot. Asgeir je naš dizajner. On je također dizajnirao logo. Album je refleksija nekih nesloga u čovjeku i dijelom je pozdrav preživljavanju ali također počast voljenima koji su izgubljeni u oluji.

VENIA: Hoće li se snimiti spot za neku pjesmu s albuma?
SIMEN: To još uvijek ne znam. Radimo na tome, ali trenutno postoji previše drugih stvari za napraviti. www.icsvortex.com se otvara 15. kolovoza pa nas to zaokuplja jer je Asgeir web dizajner, a ja mu moram omogućiti mnogo materijala. Također imamo probe i s Arcturusom i s ICS Vortexom. Ja radim vokale za solo projekt Asgeira Mickelsona, God Of Atheist. Također snimam bas za nadolazeći Borknagarom album.

VENIA: Imaš vlastiti model B.C.Rich basa. Reci mi nešto o dizajnu, što tebi predstavlja?
SIMEN: Veliki sam fan B.C. Richa odkad sam vidio da ga WASP koristi. Bilo je to davno. Kada me B.C. Rich kontaktirao tijekom Ozzfesta bio sam ponosan i počašćen. Flat crna je uvijek bila moja boja, a crvena spirala je moj greben.

VENIA: Zašto si odabrao baš B.C. Rich?
SIMEN: Jer su super.

VENIA: Svirao si u Borknagaru i napustio bend da bi se priključio Dimmu Borgiru. Zašto si se uopće priključio Dimmu Borgiru?
SIMEN: Svirao sam u oba benda, ali sam dobio ultimatum od Borknagara: ići na turneju koja se odvijala u isto vrijeme kao i snimanje, mislim da je bilo „Death Cult Armageddona“. Za mene je uvijek važnije raditi na albumu nego ići na turneju.

VENIA: Nakon tvojeg odlaska iz Dimmu Borgira, Acturus se ponovo okupio i ti si se ponovo pridružio Borknagaru, pa, što te navelo da se opet pridružiš tim grupama?
SIMEN: Sam sam preuzeo inicijativu za ponovo okupljanje Acturusa. Imali smo nekoliko sastanaka prije nego što smo krenuli s probama. Vibracije su bile jako dobre i odlučili smo krenuti dalje. Borknagar me zamolio da napravim pjesmu za „Universal“ album i odjednom smo svi željeli više od toga.

VENIA: Postoje li kakvi planovi i za solo turneju? Možemo li te možda očekivati i u Hrvatskoj?
SIMEN: Bit će koncerata i imam jako dobra iskustva s koncertima u Hrvatskoj. Nadam se da ćemo svratiti barem na festival, ali ništa još uvijek nije organizirano. www.mythology-booking.com

VENIA: Za kraj, imaš li kakvu poruku za čitatelje Venia-Maga?
SIMEN: Hvala vam na podršci i nadam se da se uskoro vidimo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *