Loading...

HELLCATS (Saša Zagorc)

Intervju: Matija Marković

Foto: promo
 
Hellcats su ženski all-female heavy metal bend iz Slovenije. Osnovale su ga sestre Saša (bass, management) i Sonja (bubnjevi) Zagorc, koje su ujedno autorice glazbe i tekstova. Zbog male glazbene scene prošlo je dosta vremena prije nego su se našle srodne duše spremne upustiti se u avanturu zvanu Hellcats. Nakon angažiranja Katje Mavec na gitari pridružila im se i Ajda Kovačić.
Hellcats su prvi nastup pred domaćom publikom imale 2006. u ljubljanskom dvorcu Kodeljevo, doduše tada je postava izgledala nešto drugačije. Tada je također započela i povijest ženskog heavy metala u Sloveniji. Hellcats su dokaz da su visoke pete u metalu mogu nalaziti i na stageu a ne samo ispred njega što potvrđuju i odlične reakcije publike.
Hellcats su izdale novi album „Divja Pot“ te će ga predstaviti na Valhalli u Zagrebu 26.10. uz AngelSeed, Innergate i Agharti. Povodom tog nastupa donosimo vam intervju sa Sašom Zagorc.
 
hellcatsVENIA: Kako ste došli do imena Hellcats?
SAŠA ZAGORC: Dugo smo tražile pravo ime za bend koje bi se slagalo s nama i našom glazbom. Tada se jedan naš prijatelj, basist i veliki obožavatelj aviona, sjetio modela iz 2. svjetskog rata – Grumman F6F Hellcat – te predložio ime Hellcats.

VENIA: Jedan ste od malobrojnih rock/metal bendova s kompletno ženskom postavom u polju u kojem uglavnom dominiraju muškarci. Da li vam je to otežalo proboj na sceni ili vam je možda i pomoglo u nekim aspektima?
SAŠA ZAGORC: Da i ne. Nekada je to prednost, ali u početku smo imale i problema jer ljudi nisu bili naviknuti da i žene mogu svirati metal pošto prije nas u Sloveniji nije bilo ženskih metal grupa.

VENIA: Prošle godine ste imali seriju koncerata u Rusiji te nastupali na “Iron Girls” festivalu. Možete li nam reći nešto više o tom iskustvu.
SAŠA ZAGORC: Turneja po Rusiji je bila zaista super iskustvo. Sve je počelo još prošle godine, kad su nas kontaktirali organizatori festivala Zheleznye Devy. Turneja je trajala tjedan dana, počevši 8. ožujka (Dan žena) na Girls Power Metal Festu u Moskvi gdje smo bile headlinerke. Prošle smo 1500 km od Moskve, Kaluge, Tambova, Ryazana i Tule. Upoznale smo super ljude i već se dogovaramo da bi ponovili turneju. Treba reći da je organizacija bila vrlo profesionalna.

VENIA: Volite li više velike stageove ili svirku u klubovima?
SAŠA ZAGORC: Volimo velike stageove i svirke u klubovima. Bitno je da je prava energija, da publika voli glazbu, da ih je što više i da su što glasniji.

VENIA: Kako to da ste se odlučili prvenstveno pjevati na slovenskom?
SAŠA ZAGORC: Naše pjesme su na slovenskom i na engleskom. Na primjer naša prva stvar je bila na engleskom. Sada sve tekste prevodimo na oba jezika. U Sloveniji je teško doći do uspjeha pjevajući primarno na engleskom.

VENIA: Namjeravate li nastaviti koristiti slovenski ili ćete možda početi sve više koristiti engleski jezik kako dosegli veći broj potencijalnih slušatelja?
SAŠA ZAGORC: Naš album je izašao na slovenskom, ali će u studenom izaći i engleska verzija. Imat ćemo turneju po Italiji koja će započeti 28. studenog kada ćemo imati i promociju albuma u Milanu. Čak je i naš prvi video na oba jezika. Vani je bolje pjevati na engleskom, barem ovu vrstu glazbe, tako da ćemo nastaviti na engleskom, a možda u budućnosti i koju pjesmu na hrvatskom.

VENIA: Nedavno ste izdali svoj prvi album “Divja Pot”. Možete li ga ukratko predstaviti našoj publici.
SAŠA ZAGORC: Nakon EP-a „Divja Pot“ je naš prvi veliki album. Trebalo nam je par godina, da ga snimimo i zaista smo uložile puno energije u to jer smo htjele da zvuči najbolje što može, te na nam nije žao uloženih sati i dugih noći. Sestra i ja smo autorice svih stvari, a produkciju smo radile s Davorom Kontičem iz Studiju Conti gdje je sve i snimljeno. Promocija slovenskog albuma se održala 5. listopada u Ljubljani, a engleska verzija će biti predstavljena u Italiji. Uz to će od strane norveškog izdavača biti izdana i ploča.

VENIA: Sada kada imate album iza sebe, možemo li očekivati jednu dugotrajniju turneju na ovim prostorima ili možda diljem cijele Europe?
SAŠA ZAGORC: Nakon turneje po Italiji koja počinje u Milanu 28. studenog planiramo i Njemačku, te naravno Sloveniju i okolicu.

VENIA: Ovdje se teško živi od glazbe i većina glazbenika radi neke druge poslove. Uspijevate li trenutno preživjeti od glazbe ili se bavite i drugim stvarima? Ako da, što rade članice benda kad ne sviraju?
SAŠA ZAGORC: I kod nas je slična situacija, tako da se bavimo i drugim stvarima. Ja sam arhitektica, bubnjarka Sonja je elektro inžinjerka, gitaristica Katja je studentica, a vokalistica Ajda završava gimnaziju.

VENIA: 26.10. ćete nastupiti u Zagrebačkoj Močvari na Valhalli. Imate li nešto za poručiti Zagrebačkoj publici i što mogu očekivati od vašeg nastupa?
SAŠA ZAGORC: Predstavit ćemo stvari s našeg novog albuma, a možda i neku obradu. Očekujte energičan nastup i old school heavy metal! Bit će super! Jedva čekamo da se vidimo jer će to biti naš prvi koncert u Zagrebu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *