Loading...

FUELED BY FIRE (Ricardo Rangel)

Intervju:  Maja Trstenjak (maja@venia-mag.net)
Foto: NoiseArt records

Fueled by Fire predstavnici su moderne kalifornijske thrash scene te iza sebe imaju dva objavljena albuma – debitantski „Spread The Fire“ i novi „Plunging into Darkness“. O albumu i radu grupe popričali smo s pjevačem i lead gitaristom Ricardom Rangelom.

VENIA: Predstavi svoj bend čitateljima Venia-Maga.
RICARDO: Pozdrav!!! Mi smo Fueled By Fire, thrash metal iz Los Angelesa, Kalifornija.

VENIA: Reci mi nešto o „Plunging into Darkness“ albumu. Što nam donosi taj album? Koja se priča krije iza pozadine?
RICARDO: Ovaj album donosi intenzivno, agresivno, heavy i dark raspoloženje. Htjeli smo napisati album koji će sadržavati jednako kvalitetne pjesme čije će teme koje trebaju otvoriti slušateljev um, prolazeći kroz jedan mračan subjekt do drugog. Sve u svemu, htjeli smo kreirati solidan thrash album u kojem će svi fanovi metala moći uživati.

VENIA: Usporedi ovaj album s debitantskim, „Spread By Fire“.
RICARDO: Pa, uspoređujući ga s prvim, osjećamo se odraslije kao skladatelji. Odlučili smo na ovom albumu krenuti u drugom smjeru s utjecajima koji nisu na „Spread The Fire“. Željeli smo uklopiti različite stilove od ranog thrash metala do ranog death metala.

VENIA: Reci mi nešto o naslovnici albuma, što predstavlja?
RICARDO: Postoje različiti pogledi na istu. Kada smo mi razmišljali o tome, htjeli smo da se odnosi na naslov koji bi se tada ticao čovjeka koji se predaje tamnoj strani („Plunging Into Darkness“) i dobili smo okvirne skice umjetnika u kojima nam se svidjelo kako je on to predstavio, ćelija i čovjek u agoniji, sama je slika imala utjecaj nekih pjesama s albuma. Mislimo da ide super s glazbom.

VENIA: Kako izgleda pisanje pjesama?
RICARDO: Svi se zajedno okupimo na probi i svatko dijeli svoje mišljenje o tome što bismo htjeli na novoj pjesmi. Otvoreni smo prema svačijim idejama i sve to pokušavamo uklopiti u pjesme. Obično iz jamamo pjesmu riff po riff i aranžiramo je tako da kada je glazbeni dio gotov smislimo temu i naslov pa nastavimo pisati stihove.

VENIA: Na vas su utjecali bendovi kao Slayer, Overkill i Testament. Reci mi, što ti je palo na pamet prvi puta kada si čuo te bendove, što te je toliko fasciniralo da imaš bend sličnog žanra?
RICARDO: Kada smo počeli svirati na nas su utjecali klasični heavy metal bendovi kao Iron Maiden, Judas Priest i Dio. Polao smo dobili želju pisati brže i agresivnije stvari. Prvi Slayerov album koji je jedan od nas kupio je live dupli disk „Decade Of Aggression“. Slayer  nas je oborio s nogu i uputio nas na više fantastičnih bendova kao Exodus i Testament.

VENIA: Vi ste iz Kalifornije gdje je thrash metal scena jako popularna. Kakva je tamo situacija danas? Postoje li neki dobri thrash bendovi vrijedni spomena?
RICARDO: Metal scena još je uvijek dobra, ali postojala su vremena kada je bila jača. Kao i u ostatku države, užasna ekonomija zatvorila je mnoge prostore, većina prostora u kojima se svirao metal je zatvorena, pa je stvarno teško novim bendovima zasjati na sceni kako je to nekada bilo. Bacite oko na Witchaven (Pomona, CA) i Spectre (Temecula, CA). Oba su benda iz jugozapadnog dijela Kalifornije i vrijedi ih poslušati.

VENIA: Što je potrebno da se jedan thrash bend probije u Kaliforniji?
RICARDO: Mnogo vremena posvećenog glazbi. Želja te mora nagnati da ideš dalje. Mnogi povijesni klubovi u Hollywoodu mogu ti dati samopouzdanje da možeš osvojiti bilo koju pozornicu u svijetu.

VENIA: U lipnju ćete svirati na Metalfestu u Hrvatskoj. Što fanovi mogu očekivati od koncerta?
RICARDO: Svirali smo u Hrvatskoj, ali mislim da nismo bili u Zadru. Imamo mnogo dobrih prijatelja u Hrvatskoj, to je jako lijepa zemlja. Svi mogu očekivati da će vidjeti intenzivnu svirku uživo! Uvijek dajemo sto posto u našim izvedbama. Možete očekivati da ćemo vas ostaviti s nekoliko novih ožiljaka i velikim osmijehom na licu.

VENIA: Za kraj imaš li poruku za čitatelje Venia-Maga?
RICARDO: Da, hvala vam što čitate ovaj intervju! Nadam se da ćete nas poslušati i gledati kada napadnemo pozornicu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *