Loading...

ENFORCER (Olof Wikstrand)

Intervju: Martina Šestić
Foto: Nuclear Blast – promo

Dečki iz švedskog heavy metal benda Enforcer su nedavno objavili svoj treći studijski album Death By Fire, nasljednika albuma Diamonds iz 2010. Bend trenuto promovira novi materijal i planira nastavak turneje. Unatoč pretrpanom rasporedu, Olof Wikstrand, frontmen, odgovorio je na nekoliko naših pitanja.

EnforcerVENIA: Što ti je najzanimljivije u u heavy metalu, zašto si postao glazbenik?
OLOF WIKSTRAND: Heavy metal u svom čistom obliku, baš kao i ostali podžanrovi metala, krši pravila i  dovodi do granica i prelazi ih. Bez ikakvih kompromisa. U metalu sam od svoje četvrte godine i nikad nisam ni razmišljao o tome da bih radio nešto drugo. Odrastao sam u obitelji glazbenika, tako da sam odgajan s glazbom i prije nego što sam se rodio. Sve je to s vremenom dovelo do osnivanja ENFORCERa.  

VENIA: Vaš novi album “Death by Fire” je objavljen. Kakvi su dojmovi?
OLOF WIKSTRAND: I više smo nego zadovoljni rezultatima albuma DEATH BY FIRE. Rekao bih da smo sigurniji i ponosniji na ovo izdanje, nego na bilo što iz prošlosti. To smo postigli tako što smo više i predanije radili s pjesmama kao i sa samim albumom.

VENIA: Po čemu je vaš album poseban kada ga usporediš s prethodnim albumima i s novim izdanjima na heavy metal sceni uopće?
OLOF WIKSTRAND: Glavna razlika u odnosu na prethodne albume je u tome što smo sve sami producirali, snimali, miksali i masterirali.  Tako smo imali kontrolu nad svim detaljima albuma, od ideje do finalnog proizvoda. Znači, sve što čujete je 100% Enforcer. Svaki zvuk na albumu je nešto iza čega mi čvrsto stojimo. Zvuk i produkcija su točno onakvi kako bismo htjeli predstaviti pjesme, a ne kako bi netko drugi htio. Umjesto da editiramo dio po dio i napravimo tehnički savršene pjesme, mi smo ojačali individualno sviranje što je na kraju dovelo do zvuka Enforcera. Na primjer, bubnjevi su više-manje snimnjeni odjednom što je iznimno individualna izvedba.

Puno promišljenije smo radili i na albumu kao cjelini. Dok su prethodni albumi bili kompilacije individualnih pjesama članova benda, ovaj je album više zajednički trud u smislu da smo svi doprinjeli  zajedničkoj viziji albuma kao cjeline. Imali smo zajedničku viziju, zajedno smo skicirali album i prije nego su pjesme bile napisane. Radeći na ovaj način mogli smo postaviti iste ciljeve i raditi zajedno u istom smjeru kako bismo napravili dosljedniji i jedinstveni album.

Željeli smo napraviti POTPUNI Enforcer album, a ne otkrivati novi teritorij ili se ugledavati na druge bendove. Izbaciti čim više vanjskih izvora inspiracije i pogledati duboko u sebe, umjesto da gledamo što rade drugi bendovi. Uzeli sve što nas čini jedinstvenima i čime se ističemo među ostalim bendovima i pojačali to milijun puta.

VENIA: Kako je protekao proces snimanja albuma?
OLOF WIKSTRAND: Dobro je protekao. Budući da smo sve sami snimali i producirali, oduzeo nam je puno vremena i energije, ali gledajući unatrag isplatilo se. Radeći tako, uspjeli smo napraviti nešto čime ćemo se ponositi, a svaki smo i najmanji detalj mogli doraditi onako kako smo htjeli. Mogli smo napraviti i odmak od glazbe koju smo stvorili kako bismo znali na koji način točno sastaviti album. Umjesto da samo odemo u studio i što brže snimimo sav materijal, mogli smo osjetiti o čemu se radi i vratiti se na to mjesto i napraviti savršenu ploču.

VENIA: Kakve su teme tekstova na novom albumu?
OLOF WIKSTRAND: Nismo birali temu albuma ili tako nešto. No, što se tiče tekstova i naslova na albumu Death By Fire, mislimo da idu ruku pod ruku s glazbenim konceptom albuma; ojačavanje i dorađivanje Enforcerovog koncepta. Kao što smo odlučili napraviti, možda, mračniji i ozbiljniji glazbeni album (uvijek smo imali takav pristup glazbi, sada je samo dorađeniji), uvijek smo imali taj tip tekstova i naslova. Jedino što je ovaj put dosljednije, jednostavnije i izravnije. Tekstovima želimo pojačati osjećaje koje proživljavamo kada pišemo i slušamo glazbu, Heavy Metal je sve samo ne zabavan i zaigran, a takvi trebaju biti i tekstovi.

 

VENIA: Što te najviše inspirira za pisanju glazbe?
OLOF WIKSTRAND: Stalno pišem glazbu. Taj se proces u mojoj glavi odvija 24/7. Potrebno je samo profiltrirati što funkcionira sa ENFORCERom, a što ne. Ovim albumom smo pokušali ne tražiti uzore u drugim bendovima, nego se okrenuti prema samima sebi. Zato bih rekao da nas najviše inspirira ENFORCER. Ponosan sam na ono što smo postigli kao i na to što radimo nešto što je svakim trenutkom sve više i više jedinstveno.

VENIA: Tko su ti bili glazbeni idoli na početku karijere, a tko sada?
OLOF WIKSTRAND: Glazbeni utjecaji. Puno ih je. Mislim da smo do sada dobro razvili svoj stil i trudimo se ne tražiti uzore u drugim umjetnicima, nego se fokusiramo na stvaranje nečeg jedinstvenog. Kada smo napravili naš koncept, najviše su nas inspirirali NWOBHM bendovi te skandinavski i američki heavy metal ranih 80ih.

VENIA: Spot za “Mesmerized by Fire” je objavljen. Što nam možeš reći o samom snimanju?
OLOF WIKSTRAND: Objavljen je 18. siječnja, a režirao ga je naš prijatelj iz djetinjstva Gustav Öhman. Ukratko, radi se o žrtvanju djetata vragu.

VENIA: Adam Zaars je odlučio napustiti bend. Kako je to utjecalo na vas?
OLOF WIKSTRAND: Adam je napustio bend jednostavno zato što je želio raditi nešto što se razlikuje od onoga što radi ENFORCER. Razlog njegovom odlasku nije ni ljutnja ni ništa slično. Međutim, bio je to veliki šok za ostatak benda i to nas je navelo na razmišljanje o tome što želimo napraviti s bendom u budućnosti. Kako smo dugo bili na turneji bez da smo razmišljali u kojem smjeru želimo ići s novim materijalom ili novim pjesmama, zastali smo malo kako bismo se fokusirali na ono što želimo raditi umjesto da radimo bilošto. Ubrzo nakon toga smo razvili ideju za Death By Fire i odbacili sve stare. U tom nas je smislu  ojačao, postali smo dosljedniji i povezaniji.

VENIA: Kako je bilo na turneji sa Grand Magus i Angel Witch? Što možemo očekivati na budućim koncertima?
OLOF WIKSTRAND: Potpuno otpuštanje energije. Pakao na zemlji!

VENIA: Koja ti je pjesma najdraža za live nastupe?
OLOF WIKSTRAND: Sve. Bilo bi beskorisno napraviti nešto što je lošije od nečeg drugog.

VENIA: I za kraj, kakvi su vam planovi za ovo ljeti i imati li poruku za svoje fanove u Hrvatskoj?
OLOF WIKSTRAND: Ovo ćemo ljeto svirati čim više možemo u svim krajevima svijeta.

Službeni web: www.enforcer.se

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *