Loading...

ANGELSEED (Damir Marjan – Maras)

AngelSeedIntervju: Anita Stojanović
 
 
Metal bend AngelSeed nastao je iz legendarnog zagrebačkog thrash metal benda Drinking Skull. Počeo je 2002. godine kao projekt, a danas ovaj bend čini šestero darovitih glazbenika:

Damir Marijan – Maras /// gitara
Ivana Anic – Lara /// glavni vokal
Sinisa Antunovic – Medo /// bas
Jurica Baljak /// bubnjevi
Juraj Birin /// gitara
Jurica Bazant /// klavijature

26.10. u zagrebačkoj Močvari će nastupiti u sklopu programa Valhalla, a o svemu po malo smo popričali s Marasom.

VENIA: Kako ste odlučili nazvati bend AngelSeed?
MARAS: Pri izboru imena za band, uzeli smo u obzir nekoliko faktora. Ime je trebalo imati jednu riječ, po mogućnosti na početku abecede, biti u skladu sa glazbom koju sviramo i naravno, da se već netko drugi ne koristi istim imenom. Bio je više prijedloga, a na kraju smo se odlučili za Angelseed.

VENIA: Bend čini 5 muških i jedna dama. No tko ipak ima glavnu riječ?
MARAS: Nema privilegiranih, većina odlučuje o svemu. Prava demokracija na djelu.

VENIA: Bili ste predgrupa Within Temptationu na njihovom prvom i za sad jedinom koncertu u Zagrebu. Kakva su iskustva imali s njima s obzirom da dijelite sličnost u tome da i jedni i drugi imate ženski lead vocal?
MARAS: Uobičajno mišljenje da našu scenu nitko ne prati van naših granica pobili su i WT. Danas je internet omogućio veliku dostupnost i povezivanje.
Od Temptationa smo odabrani za predgrupu nakon što su čuli naše demo snimke.
Gitarist Robert Westerholt, na tonskoj probi, oduševio se kombiniranjem klasičnih intrumenata i „čvrstih“ gitara, a tadašnji bubnjar Stephen razmjenio je neka iskustva sa Jurom oko sviranja uz metronom. Primjetio je da i nema puno bubnjara koji to sa lakoćom izvode.
U neobaveznom čavrljanju prije nastupa Sharon je Lari odala par trikova za suzbijanje treme i pozitivno se izrazila o stylingu.
I nakon nastupa izrazili su pohvalu što smo za njih tako dobro pripremili publiku

VENIA: Prilikom pisanja pjesama sudjelujete li svi ili je ipak nečija posebna ”dužnost”?
MARAS: Angelseed čini šestoro darovitih ljudi, od akademski obrazovanih muzičara do osoba sa višegodišnjim iskustvom u komponiranju i sviranju. To su muzičari, koji ne samo da vladaju sviračkim umijećem, nego imaju nepresušan izvor ideja, a vrhunski su i u aranžerskom poslu, tako da sve radimo zajednički.

VENIA: Ako se ne varam pri završetku je i vaš album. Možete li nešto podijeliti s čitateljima o pjesmama, stilu i jeziku koji ste odabrali.
MARAS: Materijal se sastoji od 16 pjesama koje se mogu povezati u svojevrsnu cjelinu, ali istovremeno se mogu promatrati i kao zasebne priče.
Na heavy metal osnovi, kombinirali smo goth-liriku, aranžirali dionice u klasično- glazbenoj izvedbi (gudala, zborovi), pa i folk instrumente (frula, nickelharpa). To su kompozicije zahtjevnih aranžmana, raznolike tematike i osebujnih poruka.
Tekstovi su odraz naših misli i stavova prema životu i smrti, ljubavi, idolima, željama, savjesti, ali i slabostima svojstvenih svakom pojedincu. Poveznica sa fantazijom, uključuje razne likove, ali i svjetove iz paralelnih dimenzija i slušatelju omogućuje stvaranje vlastite zbilje.
Rezultat je potpuno svjež pristup metal glazbi sa puno drugih utjecaja (goth, power, thrash, sympho rock…).

VENIA: Za snimanje albuma ste odabrali Švedsku. Kako je došlo do te odluke i jeste li zadovoljni?
MARAS: Svi u bandu stvari gledamo na globalnoj razini, pa se nadamo proboju i na svjetsko tržište.
To je zahtjevalo sasvim drugačiji pristup. Za početak, trebalo je naći vrhunskog producenta, koji bi naše ideje proveo u djelo. Za vrijeme snimanja u Švedskoj, radno vrijeme je doslovno trajalo 24 sata, mjesec i pol dana u dva studija. Bilo je ekstremno naporno. Nebrojeno radnih sati utrošeno je i u našem audio studiju u Samoboru, ali krajnji rezultat je zaista odličan, tako da se sav taj rad i trud isplatio. Zbog financija i složenosti produkcije, kompletan proces se malo odužio, ali na jesen napokon očekujemo finalizaciju CDa.

VENIA: Hrvatska javnost vas je mogla upoznati i kao lica s naslovnice romana Marije Jurić Zagorke ”Gordana”. Kakav je bio osjećaj zamijeniti instrumente s mačevima i pretvoriti se u modele?
MARAS: Sve je počelo sa idejom gospodina Igora Kelčeca, renomiranog fotografa i ilustratora, koji je uočio, da bi dugokosi i bradati muzičari odlično utjelovili srednjevjekovne vitezove, a pjevačica Lara, kestenjaste kose i bademastih očiju, glavnu junakinju Gordanu. Za nas je to bilo svakako sasvim novo iskustvo, jer trebalo je od šest „amatera“ pred objektivom dobiti šest likova osebujnih karaktera kakvi se u knjizi i opisuju. Radilo se krajnje profesionalno, tako da su snimanja trajala i po 8 sati. Niti jedno snimanje nije bilo lagano, ali svakako je bio „ gušt“, kad smo jednom postigli „radnu temperaturu“. Uspjeh „modela“ je iznenadio i nas same, a Igor koji je dirigirao našim malim orkestrom, najviše je za to zaslužan.

VENIA: Stanje na hrvatskoj glazbenoj sceni je teško. Pogotovo za alternativne bendove. Možete li živjeti samo od glazbe ili ona ipak ostaje samo ljubav?
MARAS: Ovo geografsko područje jednostavno slabo ili nikako ne potiče razvoj muzike koju ovdje zovu „alternativnom“ i koja to drugdje već odavno nije, pa je to i odgovor na vaše pitanje. Poznati bandovi ostvarili su svoj uspjeh upravo zbog velike podrške u vlastitoj domovini. Zbog toga mi svoju budućnost vidimo na inozemnom tržištu. Zato smo i uložili silne napore, financijske i vremenske, za profesionalnije snimanje u Švedskoj, kako bi se približili vanjskim standardima kvalitete.

VENIA: Hoćemo li AngelSeed imati priliku češće vidjeti uživo nakon Valhalle?
MARAS: Do sada smo svo vrijeme radili isključivo na albumu, tako da nismo puno nastupali, no stvari se napokon mijenjaju i otvaraju se razne mogućnosti o kojima će još biti govora, nadam se, u drugim intervjuima. U svakom slučaju, svakom se pozivu rado odazivamo.

VENIA: Želite možda nešto posebno poručiti čitateljima portala i što mogu očekivati od Vašeg nastupa?
MARAS: Pripremljeno je malo iznenađenje za prvih 50-tak posjetitelja koji uđu do 22:30. Imamo puno toga za pokazati i nadamo se da će i publika to prepoznati.
Dat ćemo sve od sebe da zabava bude što bolja :))

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *