Loading...

AMORPHIS (Tomi Koivusaari)

Intervju: Martina Šestić
Foto:

Ususret izlasku novog Amorphisovog albuma pod imenom “Circle” razgovarali smo s gitaristom i jednim od osnivača benda, Tomijem Koivusaarijem.

Tomi Koivusaari (Amorphis)VENIA: Vaš će 11. studijski album “Circle” uskoro biti objavljen. Što nam možeš reći o konceptu albuma?
TOMI K.: Tekstove je opet napisao Pekka Kainulainen, ovaj put se ne radi o priči iz Kalevale, nego o njegovoj ideji. Ukratko, to može biti životni ciklus jednog čovjeka. On luta dok kroz vlastitu tradiciju ne pronađe svoju svrhu.

VENIA: Ovaj je put Peter Tägtgren producirao album. Kako ti se svidjelo surađivati s njim i kako je uopće došlo do te suradnje?
TK: Petera poznajemo već godinama, prvi put smo se vidjeli kada smo zajedno ’94. -’95. bili na turneji pa smo dijelili bus sa Hypocrisyem. S vremena na vrijeme smo se sretali na turnejama, festivalima itd. Često nam je i on sam predložio da bi mogao producirati/miksati naš album. Ovaj nam je put trebala promjena pa smo počeli razmišljati o producentu, Peter nam je među prvima pao na pamet. Bio je to odličan izbor, bilo je ugodno raditi s njim i rezultat zvuči izvrsno!

VENIA: Možeš li nam reći nešto više o Pekki Kainulainenu, koji je opet pisao tekstove za album, zašto ste ga odabrali?
TK: On je s nama radio na sada već 4 albuma. Nijedan od nas ne želi pisati tekstove, zato želimo nekoga tko je stvarno dobar u tome. On jako dobro poznaje Kalevalu i teme s kojima smo radili. Pekka je pravi karakter.

VENIA: Kakav je za tebe osjećaj svirati u jednom od najutjecajnijih finskih bendova?
TK: Naravno, laska mi. Kada smo osnovali ovaj bend, bilo je puno onih bendova koje smo obožavali i koji su utjecali na nas, tada nismo mogli ni zamisliti da ćemo jednog dana i mi biti u istoj situaciji. Postoje zaista izvrsni bendovi koji govore da je Amorphis utjecao na njih i to je, naravno, odlično!

VENIA: Koje bi bendove ili glazbenike izdvojio kao svoje idole?
TK: Moji prvi idoli bili su W.A.S.P. kada sam imao 11 godina. To je bio i jedan od razloga zašto sam počeo svirati gitaru. Kasnije su to bili bendovi poput Dio, Iron Maiden, Metallica, Slayer … nakon toga Morbid Angel, Carcass… I onda odjednom bendovi kao što su Pink Floyd, puno progresivnih bendova iz 70ih. Danas slušam više-manje sve vrste glazbe, bez obzira na to o kojem se žanru radi ako je glazba dobra. Ne bih baš mogao izdvojiti nekoga kao svog idola, ali poštujem mnogo njih.

VENIA: Amorphis je dio metal scene već više od dvadeset godina. Koji je po tvome mišljenju najbolji trenutak u dosadašnjoj karijeri?
TK: Ima ih jako puno, a s druge strane kada postigneš nešto, sljedeći put osjećaj više nije toliko dobar. Uvijek želimo više, barem što se glazbe tiče. Rekao bih – snimanje prvog albuma, prva turneja, dolazak Tomija Joutsena, prve zlatne ploče, mjesto na top-ljestvicama, dobar koncert, upoznavanje dragih fanova … ne bih mogao izdvojiti samo jedan trenutak.

VENIA: Jesi li očekivao da ćete se zadržati ovako dugo na metal sceni kada ste počeli?
TK: Heh, ne! Kada je Amorphis osnovan, imao sam 16/17 godina. U to vrijeme bi nam se neki 25-godišnjak činio jaaako starim. A da ne spominjem 40-godišnjake. Sretan sam što još uvijek mogu raditi ono što volim i još se ne osjećam staro.

VENIA: Amorphis je poznat po konceptualnim albumima. Kako vidiš budućnost koncepata u glazbi u današnje vrijeme kada ljudi samo skinu/kupe pjesmu-dvije koja im se sviđa, bez da obraćaju pažnju na album kao cjelinu?
TK: Meni su cijeli albumi uvijek bili ono pravo, a ne pojedinačne pjesme, Teško mi je reći kako će biti, ali mi ćemo nastaviti u tom tonu do kraja. Vjerujem da će uvijek biti istinskih ljubitelja glazbe!

VENIA: Veseliš li se nadolazećoj turneji?
TK: Stvarno se veselim što ćemo opet svirati! Željni smo koncerata i turneje jer smo sada već nekoliko mjeseci na pauzi. Siguran sam da će biti izvrsno. Kasnije ove godine nas čeka duga turneja, nakon ljetnih festivala idemo u Južnu Ameriku, Australiju, Japan, Europu, Rusiju, Finsku…

VENIA: Postoji li mogućnost da ćeš zapjevati jednu od pjesama iz vremena kada si bio vokal?
TK: Iskreno, mislim da ne. Tomi J izvrsno barata vokalima, a meni uopće ne fale bolovi u grlu 🙂

VENIA: I zadnje pitanje – u tvojoj je dugoj karijeri sigurno bilo smiješnih trenutaka na turnejama. Možeš li podijeliti s nama jednu anegdotu?
TK: Bilo je jako puno smiješnih trenutaka. Međutim, najčešće se događaju kada smo pijani pa se teško prisjetiti 🙂 Ima nešto što se dogodilo više puta – kada tour-bus po noći stane usred ničega pa netko izađe van pišati samo u gaćama, bez telefona, bez ičega. Onda bus krene dalje i nitko ni ne primijeti da netko fali. To se par puta dogodilo našem bivšem pjevaču.

Službeni web: www.amorphis.net

One comment
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *