Loading...

AMORPHIS (ESA HOLOPAINEN)

Amorphis su nastupili u Tvornici u četvrtak, 20. ožujka. Prošlo je čak šest godina od njihovog posljednjeg nastupa na 1. Zagreb Metal Festu u Boogaloo-u i sad su opet rasturili pred hrvatskom publikom. Prije koncerta i meet&greeta s bendom u Dallas Music Shopu, imali smo priliku porazgovarati s gitaristom Esom Holopainenom. Što je rekao o zadnjem albumu, bendovom pristupu glazbi i sl. pročitajte u nastavku.

Amorphis-Vesa HolopainenVENIA: Kako si? Je li turneja iscrpljujuća?
ESA: Lijepo je vrijeme,  sunčano….
VENIA: Na turneji ste s Hamferd, kako je dosada bilo?
ESA: Odlično, zbilja super. Svi su koncerti protekli lijepo i glatko.
VENIA: U kojim ste zemljama do sada svirali na turneji?
ESA: Počela je u Njemačkoj, zatim smo svirali u Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji i sad konačno ovdje.

VENIA: Razgovarajmo malo o vašem posljednjem albumu „Circle“. Surađivali ste s Peterom Tägtgrenom (Hypocrisy, Pain) po prvi put u karijeri. Kako je to utjecalo na vaš zvuk?
ESA: Mislim da se to poglavito odrazilo na zvuku gitara, on je zaslužan za drugačije gitarske zvukove. Znamo se godinama i bilo je super konačno raditi s njim.

VENIA: I što bi rekao, što se tiče glazbe i koncepta na ovom albumu, u kojoj se on mjeri razlikuje od vaših prethodnih izdanja „Skyforger“  i „The Beginning Of Times“?
ESA: Tekstualni koncept nije ovoga puta ep „Kalevala“, bazira se na priči, ali naš pisac tekstova za pjesme, Pekka (Kainulainen) sam je smislio cijelu priču.

IMGP4234VENIA: Jeste li zadovoljni s konačnim rezultatom, kad su u pitanju reakcije fanova? Kako je album primljen od strane fanova?
ESA: Dobili smo dobre kritike. Ne znam, čini se u redu. Što se tiče tekstova, nitko nije niti o tome ništa rekao. Možda, ako počnemo pjevati o Štrumfovima, možda onda bude reakcija…(*smijeh*)

VENIA: (*smijeh*) Što simbolizira naslovnica i tko ju je kreirao?
ESA: Na glavnoj slici naslovnice nalazi se šaman, a radili smo s umjetnikom…joj, kako se zove…hm…prije smo radili s Travisom Smithom, ali sad se ne mogu sjetiti imena ovog drugog. (*smijeh*) Ako proguglaš, naći ćeš (*smijeh*).

VENIA: (*smijeh*) Kad je u pitanju skladanje pjesama, tko je glavni u tome? Što je okidač za tipičnu Amorphis pjesmu?
ESA: Svi pišu dosta materijala. Na albumu su moje i Santerijeve pjesme. Santeri (Kallio) i ja pišemo najviše pjesama pa je logično da upravo one završe na albumu. No, tu je također Nightbird’s Song koju je komponirao naš drugi gitarist Tomi (Koivusaari) koja se potpuno razlikuje od drugih na albumu. Jako je lijepa.

VENIA: Vaša postava je dosta stabilna zadnjih devet godina, otkad se pjevač Tomi Joutsen pridružio bendu. Kako se stabilnost postave odražava na vašu kreativnost i proces pisanja pjesama?
ESA: Mislim da smo svakim albumom sve bolji i bolji. To ovisi i o sposobnostima ostalih članova i njihovim najboljim aspektima. Svi uvijek daju sve od sebe. Ali mislim da ono što najviše iznenađuje je Tomi i njegov vokal, koji nam uvijek unese nešto novo. Na „Circle-u“ ima dosta novih elemenata, nešto kao black metal vokali.
VENIA: Da, on kombinira clean i growl vokale…
ESA: Da, da, odličan je.
VENIA: Na vašem zadnjem DVD-u („Forging the Land Of Thousand Lakes“ ) bio je super.
ESA: O, da.
VENIA: Svidjelo mi se jako. Da ne zaboravim, primijetila sam da ste na ovom albumu uključili flautista i saksofonista Sakarija Kukka. Kako je opet došlo do te suradnje?
ESA: S njim smo radili prije, krajem 90-ih, na dva albuma. I s njim smo odradili akustičnu turneju. Ako trebamo saksofonista ili flautista, uvijek pitamo njega je li slobodan.
VENIA: Zvuči pomalo progresivno…
ESA: Da, i također mislim da unese čak i prirodniji zvuk u cjelokupni dojam.

VENIA: Opet svirate u Zagrebu, ovoga puta u Tvornici. Posljednji ste put svirali prije šest godina u Boogaloo-u, sjećam se (1. Zagreb Metal Fest: Finntroll, Amorphis, Sodom, Unleashed, Belphegor, Casketgarden, Usud). Kakvi su dosadašnji stečeni dojmovi o hrvatskoj publici?
ESA: Odlični, koliko se sjećam, zaista.

VENIA: I što biste poručili čitateljima i fanovima?
ESA: Hvala što nas podupirete, zato i jesmo ovdje.
VENIA: Poslije imate meet&greet s fanovima…
ESA: Da, pitali su nas želimo li to i naravno. To je odlična prilika da vidimo fanove i da oni imaju priliku upoznati nas, razgovarati s nama.
VENIA: Još je bolja stvar što se radi o glazbenom dućanu (Dallas Music Shop), gdje svi mogu doći, to je zbilja kul.
ESA: Da, bit će super.

VENIA: Puno ti hvala na intervjuu. Veselimo se koncertu i lijepo se provedi ovdje.
ESA: Hvala ti!

Službeni web:  www.amorphis.net

Intervju: Buna Bernarda Juretić
Foto: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

One comment
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *