Loading...

AGHARTI (Dus)

Intervju: Vedrana Ravlić
Foto: promo

Agharti, domaći bend kojemu iz dana u dan raste popularnost, u subotu će, 26.10., nastupiti u programu Valhalla u zagrebačkom klubu Močvara. O bendu, nastupima sa bendovima poput Epice, ugovoru sa novom izdavačkom kućom i planovima koji bendu tek slijedi razgovarali smo s Dusom.

Agharti-webVENIA: Agharti postoji od 2009. godine kako ste se međusobno pronašli i odlučili osnovati bend?
DUS: Prije Agharti-a postajao je jedan cover bend, u kojem su svirali Poha,Grubač i Dus . Nakon nekog vremena sviranja obrada , odlučili smo da bi radije svirali autorske pjesme ( što je rezultiralo odlaskom pojedinih članova iz cover benda) tada u band dolazi Tina, a nakon par proba Iva. Nekoliko mjeseci kasnije dolazi Alen, te tada nastaje Agharti.

VENIA: Prošle su 4 godine i još uvijek se sastojite od iste postave kao i na početku, kako se međusobno slažete? Idete li zajedno van i na koncerte?
DUS: Da, postava je još uvijek ista kao i na početku, neka tako i ostane. Međusobno se super slažemo, zna biti nekada i ponekih svađa, ali sve se brzo riješi. Pošto su dečki iz Samobora, a cure iz Zagreba, malo je teže organizirati izlaske zajedno, ali ponekad znamo provesti vikend zajedno i otići na koji koncert .

VENIA: Na proljeće 2011. godine ste nastupali s Epicom, kako sad gledate na taj koncert? Je li bilo kakvog druženja s članovima benda? S kojim drugim svjetski poznatim bendom biste htjeli nastupati?
DUS: Uh, koncert sa Epicom je jedno nezaboravno pozitivno iskustvo. Svirku smo odradili odlično, organizacija je bila odlična, šteta što je posjećenost bila razočaravajuća, iako mi smo bili jako zadovoljni. Druženja je bilo samo sa muškim članovima benda, dečki su bili društven,i a Simone smo jedva vidjeli. Jako puno je bendova sa kojima bi voljeli dijelit pozornicu, tako da stvarno je teško nekoga izdvojiti. Vjerovatno svaki član benda ima svog favorita.

VENIA: Upravo ste objavili novi album, “Change”, kako biste ga predstavili postojećim i budućim fanovima u Hrvatskoj? Kako to da ste se odlučili na izlazak na japansko tržište?
DUS: Album ”Change” se sastoji od 13 pjesama u kojima povezujemo više žanrova. Samim tim imamo drukčiji zvuk od metal bendova sa ženskim vokalom, koji su pretežito gothic metal. Naša glazba na albumu, opisala bi se kao melodic/rock metal. Tekstovi su pozitivni i zagovaraju određene društvene promjene. Na japansko tržište smo se odlučili, jer tamo zaista cijene metal glazbu. I uvijek su spremni podržati bendove, što dolaskom na koncerte, što kupnjom albuma i mercha. Zaista su iskreni fanovi.

VENIA: “Change” ste snimali u Italiji, zašto ste se odlučili za odlazak tamo? Imate li kakvu anegdotu sa snimanja?
DUS: Da, album smo snimali u Italiji. Naša izdavačka kuća ima suradnju sa MathLab Recording Studio-m pa smo se odlučili za odlazak kod njih. Bilo je to nezaboravno iskustvo, snimati i živjeti skoro mjesec dana zajedno sa bendom. Anegdote čuvamo za sebe 🙂 A kako nam je bilo, možete vidjeti na ovom linku.

VENIA: Na vašem web shopu moguće je od merchandisea kupiti majicu, trzalice, palice… Hoćete li proširivati ponudu?
DUS: Naravno da hoćemo. Evo upravo je ovih dana završeno dizajn naših novih majica. Tako da se nadamo da će na službenoj promociji našeg albuma “Change” biti u prodaji. Isto tako će biti i nove trzalice, palice i još neke stvari. Uglavnom, biti će zanimljivih stvari 😉
VENIA: 26.10. nastupate u zagrebačkoj Močvari na Valhalli, možemo li dobiti kakvu informaciju o playlisti? Planirate li se družiti s fanovima i poslušati i druge bendove?
DUS: Playlista će biti skoro cijeli naš album “Change”. Možda bude i koja obrada, a biti će i jedno iznenađenje koje još nikad nismo izveli u Močvari. Tako da obavezno navratite ako vas zanima. Naravno, za druženje smo uvijek. Tako da se planiramo družiti sa fanovima poslije svirke. A kao uvijek, rado ćemo podržati i druge bendove.

VENIA: Kakva su vaša dosadašnja iskustva s nastupima u Hrvatskoj? Ima li kakve prijedloge za poboljšanje hrvatske metal scene i situacije s koncertima općenito?
DUS: Do sad u Hrvatskoj imamo samo pozitivna iskustva. Nažalost, ponekad je bilo malo slabije posjećenih koncerata, ali sve u svemu smo zadovoljni.
U inozemstvu smo samo jednom imali priliku svirati. A to je bilo u Sloveniji na Metal campu 2010., u sklopu Magic circle. Tamo nam je bilo odlično.
Prijedlog za poboljšanje Hrvatske metal scene , uh… A prije svega da se ljudi prestanu žaliti kako nema ništa u gradu, nego da stvarno počnu dolaziti na koncerte i podržavati bendove. Samim tim će i klubovi imati koristi te će više organizirati koncerte pa će biti i više mjesta za sviranje. Jer sve je to međusobno povezano, ako nema ljudi, nema ni koncerata.

VENIA: Prošle godine potpisali ste ugovor s izdavačkom kućom Wormholedeath records, kako ste uopće došli do međusobnog kontakta? Jeste li zadovoljni dosadašnjom suradnjom?
DUS: Kada smo snimili naš prvi studijski singl pod nazivom ‘Away from here’, odlučili smo ga slati izdavačkim kućama. Tada su nam se oni javili, iako bilo je tu još nekih ponuda, ali Wormholedeath records nam se učinio najboljim izborom, tako smo se odlučili za njih i zasada smo jako zadovoljni suradnjom.

VENIA: Što biste za kraj preporučili članovima nekog mladog metal benda, čiji članovi upravo skupljaju pare za snimanje dema i nadaju se da će jednog dana nastupati pred tisućama ljudi?
DUS: Preporučili bi im da budu uporni, da vole to što rade i stvaraju. Da im ne bude žao novaca koje će uložiti za snimanje te da uživaju u sviranju. Sve ostalo dolazi samo ako vjeruju u sebe i svoj rad.
Službeni web: www.agharti.eu/en/index.html

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *