Loading...
Recenzije

IMAGINE DRAGONS – Smoke + Mirrors

IMAGINE DRAGONS – Smoke + Mirrors

imagine dragons - smoke mirrorsDatum izlaska: 13.02.2014.
Izdavač: Interscope /Universal Music
Žanr: pop/rock
Ocjena: 3.5/5

Nakon glazbenog perioda u  kojem su glavnu riječ vodili bendovi pop/rock naglaska poput Muse, The Killers ili Mumford & Sons, pomutnja među ljubiteljima žanra je nastala prije tri godine kada su lasvegaški Imagine Dragons objavili svoj prvi studijski uradak naziva „Night Visions“ i pokorili svojom planetarnom uspješnicom „Demons“.

Dan Reynolds i njegov bend upravo su objavili i dugo očekivani nastavak svoje glazbene priče nazvan „Smoke+Mirrors“. Baš kao i prethodnici, na koje primjetno naslanjaju svoje nasljeđe, Imagine Dragons mogu se pohvaliti određenom dozom osjećaja za spektakl koji ih dovodi do raspodanih dvorana gdje god se pojave i što u konačnici njihov primarno rock zvuk omekšava do jasnih pop granica. Poslušate li samo pjesmu „I Bet My Life“, vodeći singl sa netom objavljenog albuma biti će vam jasno o čemu je riječ kao i to da Imagine Dragons ciljaju na publiku koja se smatra alterntivnom, ali se svrstava u popularnu što bi ih vrlo brzo moglo istopiti iz ciljanog rock pravca. To je ukratko rečeno i okosnica nove generacije alternativne publike. Baš  kao i drugi singl „Shots“, i „I Bet My Life“ je kolorična i živopisna skladba koja ističe Reynoldsov impresivan raspon glasa u koktelu sa prepoznatljivom pitkom melodijom na kakvu su Imagine Dragons navikli svoju publiku i što je možda i ključ njihova uspjeha. Oni malo iskusniji poznavatelji modernog rock žanra u Imagine Dragons riffovima prepoznati će nešto na što nas je U2-ov The Edge odavno naviknuo, ali to treba shvatiti kao kompliment i poticaj, nikako kao kritiku.

Ono što se od Imagine Dragons očekivalo, a na „Smoke + Mirrors“ se nije dogodilo je eksplozija energije i elemenata koji će ih istinski udaljiti od koketiranja na razmeđu popa i rocka i isprofilirati u istinsku rock atrakciju, no njihov se zvuk na novom studijskom uratku ograničio na poprilično predvidljiva aranžmanska i melodijska rješenja, doduše proširena zanimljivim zvucima sa različitih dijelova svijeta, no ipak u okvirima pop strukture po kojoj će Imagine Dragons biti najpoznatiji unatoč pokušajima da se uklope u rock strukturu sa pjesmama poput „I’m Sorry“ koju doduše ni rock riffovi ne uzdižu iznad prosjeka albuma koji će svakako zadovoljiti svakog Imagine Dragons obožavatelja, ali ništa više od toga.

„Smoke + Mirrors“ je album koji pokazuje skladateljski potencijal i svirački talent, ima i uistinu odličnu vokalnu izvedbu koju karakterizira raznolikost i dinamičnost („Trouble“, „Hopeless Opus“) no nedostaje mu vizija pa se utapa u predvidljivosti i očekivanom, suviše uskom glazbenom izričaju za bend koji može dati puno više. Hoće li se kroz ovakav izričaj Imagine Dragons isprofilirati u brand ili će to učiniti razgranatiji i bogatiji pop ili rock zvuk (ovisno za koji se pravac u konačnici odluče), pokazati će vrijeme.

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *