Loading...
Izvještaji

HOUSE OF PABLO FESTIVAL – Zagreb, Tvornica kulture, 20.-21.02.2015.

HOUSE OF PABLO FESTIVAL – Zagreb, Tvornica kulture, 20.-21.02.2015.

House Of Pablo Festival protekla je dva dana vladao Tvornicom kulture. U petak, 20. veljače nastupili su Straight Outta Fridge, Elephant Stalker, Killed A Fox te Muscle Tribe Of Danger & Excellence.

Prvi bend večeri bili su Straight Outta Fridge sa svojom kombinacijom funk/hip-hop glazbe koja bi da se RHCP jednom drugom varijantom iste sa malo izraženijim rock prizvukom proslavili mnogo ranije vjerojatno privukla puno više pažnje od dobivene unatoč vrlo snažnoj volji i pozitivnoj vibri kojom odiše glazba ovog benda.

ElephantStalker

Nakon njih na binu izlaze Elephant Stalker, stoner metalci koji su privukli zamjetnu pažnju posjetitelja u Tvornici. Zasluženo, jer snaga njihovih riffova nagnala je publiku i na headbanganje untaoč činjenici da su Elephant Stalker insturmentalistički bend i nemaju vokalnog headlinera koji bi publiku uvukao u vrtlog žestine. Bez obzira na to, trojac koji čini ovaj bend toliko je harmoničan i suveren u svom nastupu da publiku ostavlja bez teksta.

KilledAFox

Killed A Fox, bend koji je sa sobom u Tvornicu donio i velika očekivanja u publici oduševio je glazbom na tragu legendarnih američkih rockera s početka 90.-ih pa stoga ne čudi što je dobar dio populacije koja je ispunjavala Tvornicu ondje bio upravo zbog ovog benda. Chris Ian, vokalist, bojom glasa podsjeća na očiti uzor benda, Alice In Chains. Bend je tehnički usviran fenomenalno, instrumentalizacije su doslovno fanove bacale u stanje ekstaze, a dodatno zapaljenje u prvim redovima poklonika izazvale su vokalne varijacije kojih se ne bi posramio ni sam Layne Staley. Killed A Fox nesumnjivo su bili jedan od vrhunaca večeri.

MTDE

Ipak, zvijezde večeri bili su Muscle Tribe Of Danger And Excellence, bend koji je unazad godinu dana postao prava mala atrakcija na hrvatskoj alternativnoj sceni zahvaljujući odličnim live nastupima. Zahvaljujući već stvorenoj reputaciji i nabrijanoj publici u Tvornici je već nakon što su započeli nastup zavladao totalni kaos. Onaj pozitivni probuđen svom silom gitare i snažnog vokala. Muscle Tribe Of Danger And Exclellence bend je besprijekorno uvježban, žestok, groovi, ali i melodično plesni. Ujedno je i bend koji ima publiku koja ga gura naprijed i to je nešto na čemu im posebno treba čestitati.

Prva večer House Of Pablo festivala bacila je jak snop svjetla na događanja na domaćoj alternativnoj sceni i kolektiv koji stoji iza festivala uspjelo je sa odličnim glazbenim konceptom pobuditi interes i publike, i kritike. Pogledajmo što je donijela druga večer.

Subota, 21. veljače 2015., dan je kada su se lomila koplja između koncerta karijere Damira Urbana & 4 u Domu sportova ili nastavka House Of Pablo rasturanja u Tvornici kulture. Napokon, odluka je pala na drugu večer House Of Pablo festivala uz Malady Lane, Reflex Kid, Mahatma i She Loves Pablo.

ReflexKid

Reflex Kid prvi su izašli pred publiku i razvalili svojom snažnom i nabrijanom svirkom koja se vrlo lako može usporediti sa žestinom koju poznajemo iz rada velikih Rage Against The Machine. Reflex Kid upravo će zbog izuzetne energije kojom pršte i dinamikom svog nastupa privući mnogo širi krug ljudi od onih koji sada uživa na njihovim nastupima.

Mahatma

Potom je uslijedilo nešto sasvim drugačije – grunge, grunge i još besmrtnog grungea u Mahatma režiji. Da je vječni Kurt Cobain živ ovom bi bendu stisnuo ruku za vjerno zalijevanje njegovih glazbenih korijena, no i potaknuo Mahatmu da se od Nirvana copycat benda isprofiliraju u ono što mogu ako se ohrabre – u broj jedan bend hrvatskog predznaka u reinventiranom grunge zvuku koji se svakako treba naslanjati na Nirvanu, ali ne toliko vjerno da se na momente stječe dojam da se na binu priziva hologram samog Cobaina.

MaladyLane

Malady Lane bili su pravi izbor za izbaciti publiku iz cipela prije nastupa vrlo očekivanih She Loves Pablo.  Malady Lane uspjeli su u onome u čemu se Mahatma još traži, isplivali su iz okova uzora, isprofilirali svoj vlastiti alternativni zvuk sa vrlo primjetno odličnom ritam sekcijom. Publika koja je divljala, djevojke koje su bacale grudnjake prema bini, to su dokazi da punokrvni rock uvijek nađe put do ljudi. I da je besmrtan. Zazo je pred Malady Lane blistava glazbena budućnost.

She Loves Pablo

Na kraju, zvijezde večeri – She Loves Pablo. Je li ovaj bend okosnica kolektiva koji hrvatskoj alter sceni daje pogled u budućnost? Je. I više od toga. She Loves Pablo fenomenalan su bend, jedan od onih koji ne samo da su tehnički i glazbeno odlični, već znaju i kako uspostaviti jasnu i čistu interakciju s publikom koja postaje dio njihove glazbe. She Loves Pablo čista su alter energija, odlični glazbenici, odlični performeri. I bend koji je definitivno i sadašnjojst i  budućnost scene u Hrvata.

Druga večer House Of Pablo Festivala bila je obojana grunge bojama i bilo je lijepo vidjeti mnogo mlade publike koja uživa u teškim i energičnim zvucima. House Of Pablo Festival manifestacija je kojoj je svakako trebalo prisustvovati i svjedočiti novom usponu domaće alternativne scene. Reflex Kid, Mahatma, Malady Lane i She Loves Pablo dio su kolektiva kojemu što je češće moguće treba dati priliku – medijsku, studijsku i posebice live. Jer način na koji oni rade – to je način kako probuditi kolektivnu svijest, privući publiku i stvoriti budućnost domaće alternativne glazbe koja stoji na čvrstim temeljima i svakom novom generacijom gradi novi kat u antologiji hrvatskih alter zvukova. Svaka čast koletktivu, naklon publici. Vidimo se!

>>>>>> FOTO GALERIJA – DAN 1<<<<<<

>>>>>> FOTO GALERIJA – DAN 2<<<<<<

Izvještaj: Nevenka Horvat
Foto: Samir Cerić Kovačević

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Mag-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, bit će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *