Loading...
Recenzije

HAMMERFALL – BUILT TO LAST

HAMMERFALL – BUILT TO LAST

hammerfallbuilttolastcover

Datum izlaska: 04.11.2016.
Izdavač: Napalm Records
Žanr: heavy/power metal
Ocjena: 4/5

 

Švedski metalci Hammerfall 04. studenog izdali su svoj jubilarni deseti studijski album pod nazivom ”Built To Last” preko diskografske kuće ”Napalm Records”. Ovo je ujedno i prvi studijski album koji su izdali preko austrijskog izdavača. Novi album nastavlja stopama zadnjeg ”(r)Evolution” iz 2014. godine. Prva pjesma ”Bring It!” snažno otvara album i uništava mit o lošim prvim pjesmama samim početkom. Zvuk gitara malo podsjeća na zvuk Grave Diggera. Sadrži moćan i nabrijan refren. Sjajno otvaranje albuma i odlična podloga za nastavak. Iduće dvije pjesme ”Hammer High” i ”The Sacred Vow” objavljene su kao dva singla. ”Hammer High” je tipična Hammerfall himna. Karakterističan refren, odlične gitarske dionice. Pjesma će vrlo vjerojatno uživo zvučati odlično i publika će definitivno biti veliki zbor. ”Sacred Vow” jako podsjeća na prvi singl s prošlog albuma ”Hector’s Hymn”. Lagani uvod i klasičnost Hammerfall hita se podudaraju. Tekst pjesme sadrži naslove nekih starih klasika kao npr. ”Steel Meets Steel” i ”Heeding The Call”. Jača i bolja pjesma od drugog singla.

”Dethrone And Defy” ubrzava album i također podsjeća na neke hitove s albuma ”Crimson Thunder” ili ”Thresholda”. Pjesmu vodi snažan riff i održava kvalitetu albuma. Na svakom albumu Hammerfall ugodno iznenadi s odličnom baladom, pa tako i ovaj put s pjesmom ”Twilight Princess”. Pjesma počinje s akustičnim dijelom i odličnim Cansovim vokalom. Lagani početak razvija pjesmu u emocionalno i magično putovanje do samog kraja i tužnu priču. ”Twilight Princess” je bez imalo pretjerivanja klasična balada u stilu ”Always Will Be” ili ”Remember Yesterday”. Meni najbolja pjesma na albumu je iduća ”Stormbreaker” koja najbolje dočarava tipični Hammerfall zvuk, odlične riffove i ubrzani refren. Također i iduća pjesma ”Built To Last” sadrži jednake odlične karakteristike. Posebno treba pohvaliti Joacima Cansa i njegov vokal koji i nakon 20 godina ne blijedi, nego postaje sve bolji i bolji. ”New Breed” je još jedan klasik, ali u ovom slučaju zvuči kao jedan hit kolegi iz benda ”Accept”. Atmosferična i gitarski savršena himna koje se ne bi niti jedan heavy metal bend posramio. Kroz tekst pjesme može se čuti savršena poruka svakom metalcu na ovom svijetu, a to je da smo svi isti i da je bit podržavati jedni druge i tvoriti jednu veliku heavy metal zajednicu. Zadnja pjesma na albumu ”Second To None” je vjerojatno najbolje posložena. Lagani baladni početak gradi pjesmu teškim klavijaturnim dionicama do pravog hita.

Hammerfall i dalje ima moć i zna snimati odlične albume. Iako albumu nisam dao najveću ocjenu, mogu s odgovornoću reći da definitivno zaslužuje čvrstu četvorku. Sjajan nastavak nakon  prošlog ”povratničkog albuma”, te također fenomenalan povratak predivnih naslovnica albuma. Let The Hammer Fall!

Recenzija: Zlatko Vlašić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.