Loading...
Izvještaji

GOOD VIBRATIONS: SITS, CHAOS ADDICT, FROZEN FOREST, IGUT – Zagreb, Vintage Industrial Bar, 03.06.2015.

GOOD VIBRATIONS: SITS, CHAOS ADDICT, FROZEN FOREST, IGUT – Zagreb, Vintage Industrial Bar, 03.06.2015.

Pakao za kraj treće sezone Good Vibrationsa

Vrućina koja je ovih dana opsjela Zagreb nikako nije pokolebala vjerne posjetitelje Good Vibrationsa da još jednom, točnije zadnji put ove koncertne sezone dođu u Vintage Industrial Bar i prepuste se glazbi i ugodnom društvu. Znoja, krvi i prolivenih alkoholnih pića nije nedostajalo za što su se pobrinula četiri benda: SITS, Chaos Addict, Frozen Forest i Igut. Mogla bih sada napisati i onu rečenicu “izbaci uljeza” jer se među tri benda koja njeguju moderni metal izričaj smjestio jedan koji za sobom vuče potpuno drugačiju atmosferu i filozofiju, a to je Frozen Forest. Uljeza nismo i nećemo izbaciti jer je osvježio doslovno prokuhanu atmosferu u Vintageu. Uz sve ovo moram istaknuti da je bilo zapravo interesantno u jednoj večeri poslušati dva imena koja su osvojila simpatije šire hrvatske javnosti sudjelovanjem u reality emisijama The Voice i Hrvatska traži zvijezdu, a to su Marin Jurić – Čivro (SITS) i Zoran Mišić (Chaos Addict).

3_SITSUpravo je prvi bend večeri bio SITS čijim mikrofonom vlada Čivro. Ova je petorka okupila poveliki broj slušatelja i, moram istaknuti, slušateljica koje su u prvim redovima pozorno pratile što bend izvodi na pozornici. Instrumentalni intro poslužio je kao uvod u obradu pjesme “I Follow Rivers” od Lykke Li, koja vjerujem već svima izlazi na uši. Solidan cover, koji na YouTubeu broji nekoliko tisuća gledatelja, sinoć nije baš izvedbeno briljirao. Borilo se sa ozvučenjem i tonalitetima, ali je zato autorski materijal koji je uslijedio pokazao da ovaj bend ima što za ponuditi. A bila je tu i spomenuta vjerna publika koja je od sveg srca pjevala s bendom i častila ih moshpitovima te tako podignula sveukupnu temperaturu za još koji stupanj.
Bio je to jedan vrlo energičan nastup – pogotovo od strane Čivre i njegovog kolege bubnjara Patricka Sarađena koji su najzaslužniji za podizanje atmosfere u klubu tijekom cijelog polusatnog seta.

9_Chaos_AddictSljedeći su nam stigli punokrvni Slavonci, najvećim dijelom iz Slavonskog Broda, a najvišim (kako to kaže Mišić) iz Valpova. Radi se o bendu Chaos Addict kojeg u zadnje vrijeme nećete čuti tako često jer dečki vrijedno rade na svom albumu koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Bio je to vrlo nabrijan nastup tijekom kojeg su najviše zasjali gitaristi svirajući thrasherskom snagom groovie melodije uz pokoji plač gitare što me podsjetilo na zvuk kojeg je njegovao neprežaljeni Panterin Dimebag. Ništa manje izvrstan nije bio ni Mišić kojemu ovaj žanr pristaje kao saliven.
Chaos Addict je na sceni dinamičan, agresivan i suvereno vlada svojim autorskim repertoarom. Reakcije publike su sve redom bile pozitivne što, vjerujem, bendu daje snažan vjetar u leđa da bude još bolji.

19_Frozen_ForestMalo po malo i stiže nam – plot twist(!) – treći bend večeri i domaći black metal predvodnici Frozen Forest. Radi se vizualno vrlo atraktivnom nastupu (kao što to biva kod većine predstavnika ovog žanra) kakav je u našim krajevima rijetko viđen. Rekla bih da među okupljenima nije bilo previše ljubitelja blacka, većinom su to bili znatiželjni pogledi koji su čekali da se pojavi Igut.
Ako pratite rad ovog benda, znate da se kod njih ne radi samo o koncertu, nego o pravom glazbenom ritualu. Na pozornici stoje tako da svaki član podjednako plijeni pažnju, nitko nije centriran i predodređen da se bavi publikom. Uz crne svijeće, baklje, kosti i krv ova nam je trojka predstavila svoj novi materijal. Tu je naravno i dalje onaj sirovi zvuk stare škole black metala koji je osvježen gitarističkim solažama sa velikom željom da nastave tamo gdje je stao stari Mayhem. Sigurna sam da će si dečki naći pokoju zamjerku, ali što se mene tiče – još su jednom pokazali kako se radi ritual i kako se štuje ovaj često neshvaćeni metal podžanr.
I da se malo vratim na znatiželjnike u publici i još jedan neočekivani element ove večeri, a to je mlada djevojka koja je sva sretna vikala da je “zaljubljena u onog tipa iz Frozen Foresta” koji joj je krvlju premazao čelo 😀

25_IgutNakon blackerskog ritualnog intermezza vratili smo se modernom metal zvuku uz staru gardu zagrebačkog metala iz benda Igut čiji su nastup mnogi željno iščekivali. Svom tom iščekivanju unatoč, publika je bila dosta statična. Bend koji je pokazao zavidnu dozu dinamičnosti zaslužio je bolje reakcije. Prvi redovi su još i stvarali moshpit, ali je ostatak tek prekriženih ruku stajao i klimao glavama. Čini se da su ipak užarena atmosfera i višak celzijevaca uzeli svoj danak. Nije pomogla niti najava da bi ovo čak mogao biti i Igutov posljednji nastup. Nadam se ipak da se dečki samo šale i da će još koji put doći pošteno prodrmati pozornicu i vaše bubnjiće.

Najavljivanje svakog GV-a kao da se radi o kakvoj televizijskoj seriji me uvijek tjera na pomisao “mila Euterpo, samo da se ne pretvori u sapunicu“. Sudeći po trećoj sezoni i njenih čak 35 epizoda ovaj koncertni serijal će se uspješno nastaviti i na jesen. Prva je epizoda već najavljena za 16. rujna, a u glavnim ćete ulogama gledati Stoned Jesus, Greenleaf i Umor. Mjesto radnje i dalje je Vintage Industrial Bar. A do tada moramo samo preživjeti ovo koncertima prebogato ljeto.

>>>>>>>GALERIJA FOTOGRAFIJA<<<<<<<

Izvještaj i foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *