Loading...
Novosti

GLAZBENICI IZ SVIJETA METALA REAGIRAJU NA SMRT ALEXIJA LAIHA

Marty Friedman (MEGADETH), Mark Morton (LAMB OF GOD), Alex Skolnick (TESTAMENT), Gus G. (FIREWIND, OZZY OSBOURNE), Michael Amott (ARCH ENEMY), Jens Johansson (STRATOVARIUS), Mikael Stanne (DARK TRANQUILITY) i SONATA ARCTICA su među heavy metal glazbenicima koji su na društvenim mrežama reagirali na smrt bivšeg frontmena CHILDREN OF BODOM Alexija Laiha. Finski gitarist / vokalist preminuo je prošlog tjedna u svom domu u Helsinkiju. 41-godišnjak je godinama prije svoje smrti patio od dugotrajnih zdravstvenih problema.

Laiho i bubnjar Jaska Raatikainen osnovali su CHILDREN OF BODOM 1993. godine, a bend je bio jedan od međunarodno najpriznatijih metal bendova iz Finske, sve do njihovog posljednjeg oproštajnog koncerta u prosincu 2019. Prošle godine Alexi je okupio bend BODOM AFER MIDNIGHT, koji je snimio tri pjesme i jedan glazbeni video koji će biti objavljen posthumno.

Pored CHILDREN OF BODOM, Laiho je bio poznat i po radu s WARMEN, SINERGY, KYLÄHULLUT i LOCAL BAND. Nagrađen Metal Hammer Golden God nagradom i nekoliko drugih međunarodnih nagrada, gitarist je ujedno bio i glavna zvijezda, vodeći skupinu od stotinu gitarista na Helsinškom festivalu 2015. godine u “100 guitars from Hel” – masivnom koncertnom komadu koji je skladao.

Talentirani gitarist i glazbenik uživao je u ulozi očuha svojoj obitelji te ujaka i kuma. Osobito tijekom posljednjih godina, važne obiteljske veze donijele su dobrodošlu ravnotežu u njegov život. Laiho je bio posebno blizak sa svojom starijom sestrom, roditeljima i kćerkom svoje sestre.

Laihovi kolege iz grupe CHILDREN OF BODOM Jaska Raatikainen (bubnjevi), Henri “Henkka T. Blacksmith” Seppälä (bas) i Janne Wirman (klavijature) rekli su u izjavi: “Više od 25 godina prijateljstva. Izgubili smo brata. Svijet je izgubio fenomenalnog tekstopisca i jednog od najvećih gitarista svih vremena. Sjećanja i Alexijeva glazba živjet će vječno. U ovom teškom vremenu naše su misli s Alexijevom obitelji. ”

BODOM AFTER MIDNIGHT premijerno je debitirao 23. listopada  2020. godine u Rytmikorjaamu u Seinäjokiju u Finskoj. Koncert od 17 pjesama u potpunosti se sastojala od CHILDREN OF BODOM opusa.

Raatikainen, Seppälä i Wirman najavili su svoj odlazak iz CHILDREN OF BODOM u listopadu 2019. Dva mjeseca kasnije potvrdili su da su zakonski vlasnici imena CHILDREN OF BODOM.

Posljednji album CHILDREN OF BODOM, “Hexed”, izašao je u ožujku 2019. godine za Nuclear Blast Records.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.