Loading...
Recenzije

FROZEN FOREST: “Ancient Ritual”

FROZEN FOREST – Ancient Ritual

Žanr: Black Metal
Godina: 2016.
Ocjena: 5/5

Stvarati black metal u Hrvatskoj uopće nije zahvalan pothvat niti kao hobi niti profesionalno. Iako postoji povelik broj domaćih bendova/one-man projekata, tek su rijetki izašli izvan zidova svoje sobe te se probili izvan uskog kruga svojih poznanika želeći napraviti nešto više od svoje glazbe. Toliko ih je malo da ih možemo nabrojati na prste jedne ruke. Frozen Forest je jedan od tih malobrojnih bendova, a ovog im je crnog petka trinaestog izašao album prvijenac “Ancient Ritual” čije se objavljivanje dugo, dugo čekalo.

frozen_forest_ancient_ritual_cover

Popis pjesama:

1. Spider Cures Fever
2. Devil’s Grin Retaliation
3. Glorious Sun
4. Cold Light Oblivion
5. Claws Of Infinity
6. Isola Dei Morti
7. Wisdom of the Accuser
8. Evil Metal
9. Endless Cloud

 
 
 

Već je iz samog imena albuma (pa tako i iz naslova svih devet skladbi) očito da je tematski uronjen u okultizam sa stihovima koji kritiziraju društvo koje slijepo trči za svojim religijskim vođama i ikonama – u ovom slučaju kršćanskoj kulturnoj sredini. Ništa čudno za ovaj podžanr, ali za razliku od većine black metal bendova koji se tek probijaju na sceni, Frozen Forest ovoj temi pristupa na puno zreliji i spiritualniji način koristeći jedan hladan, nihilistički ton koji ih svakako izdvaja iz mase.
O aktualnosti ovog tematskog polja u black metalu na svjetskoj razini bi se dalo raspravljati, s obzirom na to da se dosta izvođača trećeg (kažu neki i četvrtog) vala okreće introspekciji i egzistencijalizmu, međutim u našim okvirima, u ovom dijelu Europe, ova je tema i te kako aktualna.
Od izuzetno agresivne “Devil’s Grin Retaliation“, preko “Glorious Sun” koja oštro napada ljudsku potrebu da bude dijelom stada i slijedi svog pastira očekujući neku vrst spasenja, dolazimo do samog kraja uz pjesmu “Endless Cloud” i njenu apokaliptičnu smirenost.

Album i sa svoje glazbene strane odlično prenosi motive stihova progovarajući ponajviše kroz atmosferu nastalu na heavyjanerski melodičnim solo dionicama na gitari – pogotovo u pjesmi “Glorious Sun” – čiji se glas jasno proteže čitavim izdanjem. U tom se smislu posebno ističe “Isola Dei Morti” čije ime pred oči doziva sugestivno djelo švicarskog simboliste Arnolda Böcklina. Ova pjesma višeslojnim melodijama na gitari koje u stopu prate izražajni, duboki bas i precizan bubanj, koji određuje u kojem smjeru ide glavna emocija, cijelom izdanju dodaje jednu temperamentnu, karakternu mediteranska notu.
Isto se ozračje proteže i posljednjom kompozicijom “Endless Cloud” u čijih osam minuta trajanja sve ritmičke i melodijske linije doživljavaju kulminaciju spajajući se s opakim vokalom luciferijanske karizme.
Svaka je pojedina skladba ovog izdanja strukturalno potpuno u suglasju sa skladateljskim dogmama black metala što znači da nema očitog refrena niti tekstualnih ponavljanja koja bi upućivala na postojanje istog. Ono gdje se odmiče od žanrovskih ograničenja je upravo izrazita melodičnost, povremeno izbacivanje bas gitare u prvi plan te nepredvidljivi prijelazi iz divljačkih, frenetičnih blast beatova u delirijski umjereni tempo što naravno sprječava zapadanje u monotona, jednolična rješenja. Zanimljivo je upravo i to da ovaj trio uspješno stvara mračno-zlokobnu, hladnu i istovremeno ognjenu paklenu atmosferu bez dodatnih sampleova, klavijatura niti bilo kakvih drugih produkcijskih trikova. “Ancient Ritual” vješto dozira prljavu sirovost black metala u kombinaciji s efektnim aranžmanima i čistim zvukom.

Frozen Forest svojim prvijencem samo potvrđuje skladateljsko i glazbeno umijeće svojih kreatora koje je već davno prije dokazano na brojnim nastupima kojima uspješno stvaraju ritualno, okultno i duhovno iskustvo za svoje slušatelje.
Jedino mi je žao što je ovo tek prvo njihovo studijsko izdanje, a ne drugo ili možda čak treće. No bez obzira na to “Ancient Ritual” je jedan od onih prvijenaca koji će vas iznenaditi svojom kompleksnošću i zrelošću. I upravo ga se zato isplatilo čekati.

Recenzija: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *