Loading...
Novosti

DIO PEPELA LEMMYJA KILMISTERA SE NALAZI U KIPU NJEGOVA LIKA NA FRANCUSKOM HELLFEST-U

photo by David Malattia

Legendarni Ian “Lemmy” Kilmister, osnivač MOTÖRHEAD-a i kulturna rock ikona, dobitnik Grammyja, dao je dio svog pepela pohraniti na ovogodišnjem Hellfestu u Clissonu u Francuskoj unutar novog, divovskog kipa svoga lika  tijekom službene ceremonije kojom je predstavljena ova jedinstvena memorijalizaciju 23. lipnja.

photo: Alamy

Nakon što su SCORPIONS, u čijoj trenutnoj postavi svira i bivši bubnjar MOTÖRHEAD-A Mikkey Dee, zatvorili nastup Dee i bivši gitarist MOTÖRHEAD-a Phil Campbell rekli su nekoliko riječi, prikazan je video posvećen Lemmyju, a Phil i Mikkey su na samom spomeniku nazdravili besmrtnom i vječno poplarnom Lemmyju.

Hellfest je bio jedan od Lemmyjevih omiljenih festivala (MOTÖRHEAD je svirao na prvom Hellfestu i od tada je bio glavna komponenta festivala), a bend je uvijek imao snažnu vezu sa svojom francuskom rock and roll obitelji. Stoga je prikladno to što će Lemmy zauvijek biti prisutan na tom mjestu, s obožavateljima koji će se moći okupiti i odati mu počast na svakom Hellfestu od sada nadalje. Ovo će također pružiti obožavateljima priliku da sudjeluju u vlastitoj memorijalizaciji Lemmyja i vide minijaturnu repliku prilagođene i po narudžbi izrađene urne u kojoj se nalazi Lemmyjev pepeo na groblju Forest Lawn u Hollywoodu u Kaliforniji.

Ovogodišnje izdanje Hellfesta održava se tijekom dva vikenda u lipnju. Hellfest je festival koji se svake godine održava na otvorenom u Clissonu i jedan od najvećih metal festivala u cijeloj Europi.

Potpuno novi kip Lemmyja zamjenjuje prethodnu skulpturu glavnog čovjeka MÖTÖRHEAD-a koja je postavljena prije šest godina, ali se navodno raspadala zbog činjenice da žbuka, od koje je djelomično sastavljena, nije odolijevala vremenskim uvjetima.

Nadograđeni kip Lemmyja djelo je Caroline Brisset, francuske kiparice koja je svoje radove izlagala u Francuskoj i Belgiji. Ponajprije inspirirana energijom iznad forme i promatranjem čovjeka kao subjekta fascinacije i straha, ona konstruira čelične radove koji spajaju beton i apstraktno kako bi postigla učinak iz snova. Manji kip Lemmyja otkriven je u njegovom omiljenom lokalu za piće, West Hollywood, kalifornijski Rainbow Bar & Grill, u kolovozu 2016. Obožavatelji su prikupili 23 000 dolara za financiranje skulpture. Iste godine Rainbow Bar & Grill je posvetio svoju terasu Lemmyju i preimenovao je u “Lemmy’s Lounge”.

photo: Getty

Lemmy, koji je 24. prosinca 2015. proslavio 70. rođendan, dva dana kasnije saznao je da boluje od agresivnog oblika raka. Preminuo je dva dana kasnije, 28. prosinca 2015., u svom domu u Los Angelesu. Lemmy se u nekoliko godina prije smrti suočio s nekoliko zdravstvenih problema, uključujući srčane probleme, što ga je prisililo da smanji svoje poznato pušenje i navike Jacka Daniel’sa. MÖTÖRHEAD je bio prisiljen otkazati brojne nastupe 2015. zbog Lemmyjeva narušenog zdravlja, iako su uspjeli završiti posljednju europsku turneju samo dva tjedna prije njegove smrti.

U lipnju 2020. objavljeno je da će Lemmy dobiti biografsku filmsku obradu. Nadolazeći film, “Lemmy”, režirati će Greg Olliver, koji je prethodno snimio istoimeni dokumentarac iz 2010. “Lemmy” će pratiti Kilmisterov život i odrastanje u Stoke-on-Trentu kada je postao roadie Jimija Hendrixa i član vrhunskog psihodeličnog rock benda HAWKWIND prije nego što je osnovao MOTÖRHEAD.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.