Loading...
Recenzije

BLIND GUARDIAN – Imaginations From The Other Side

BLIND GUARDIAN – Imaginations From The Other Side

BLIND GUARDIAN - Imaginations From The Other Side

Datum izlaska: 05.04.1995
Izdavačka kuća: Virgin Records
Žanr: heavy/power metal
Ocjena: 5/5

Nakon što sam u prvoj trećini godine pisao o albumima američkih metal bendova iz 1995., došlo je vrijeme za njemačke bendove i njihove albume. Prvi na redu je Blind Guardian sa svojim 5. studijskim albumom Imaginations From The Other Side.

Za Blind Guardian malo tko nije čuo, a Imaginations je dobrom dijelu publike njihov najdraži album, a i osobno sam među njima. Zapravo, hrabra je to izjava, jer i prethodnik albumu, Somewhere Far Beyond (1992) mi je jednako drag, a i svi prije njega su tu blizu negdje. Albumi poslije Imaginations isto su jako dobro, ali ipak nešto slabiji jer svaki album postaje sve kompleksniji i kompleksniji do te mjere da na novom albumu – Beyond The Red Mirror (2015) ima više orkestra nego benda. Takav se bar osjećaj dobije nakon slušanja. Bend je trenutno na turneji kojom promoviraju novi album.

Ovo je zadnji album na kojem pjevač Hansi Kürsch svira bas, jer se nakon ovog album odlučio posvetiti samo pjevanju. Nakon njega bas će prihvatiti Oliver Holzwarth koji će na toj poziciji biti sve do 2011. kad se pridružio Rhapsodyu (odnosno Rhapsody Of Fire – još uvijek mi je to ime smiješno – kojega je napustio 2014. godine). Blind Guardian jedan je od rijetkih bendova koji se može pohvaliti s jako malo izmjena u postavi, tako da su tu uvijek gitaristi Marcus Siepen (ritam) i André Olbrich (lead) i bubnjar  Thomas „Thomen“ Stauch koji je napustio bend 2005. godine navevši da je razlog napuštanja promjena glazbenog smjera na tada dva najnovija albuma – Nightfall In The Middle-earth (1998) i A Night At The Opera (2002), a ja se s njime slažem. Stvarno postoji dobra razlika između albuma prije Imaginationsa i onih poslije njega. U prvih deset godina bend rada (1985-1995) je snimio i izdao 5 albuma. U idućih 20 godina (1995-2015), snimili su i izdali 5 albuma. Drugim riječima, danas kad snimaju album toliko teže perfekciji da svaka sekunda bude savršeno odsvirana i isproducirana, dok ljudi i dan danas na koncertima viču „Majesty, Majesty, Majesty…“. Hoću reći, dok nisu toliko težili toj perfekciji imali su bolje albume. Dok su albumi bili sirovi i dok su izlazili češće, bez toliko promišljanja očito, bili su i bolji. Svi će kriviti godine, odnosno „Sviraju već 30 godina, što želiš još da snime?“ Za primjer, sviraju i Overkill, Helloween i Kreator, i još mnogo bendova, da ne nabrajam, pa još uvijek izdaju dobre albume, svježe albume, a na njih ne moramo čekati po 4 godine. Da bi stvar bila još gora, osobno mislim da je novi album loše isproduciran (pogotovo kad sagledamo koliko se trude pripaziti na sve) i da je to moglo biti puno bolje. Bilo kako bilo…

Imaginations ima 9 pjesama, traje malo manje od 50 minuta. Najduža je prva, naslovna pjesma, koja traje nešto duže od 7 minuta, a odmah u prvih nekoliko sekundi se može primijetiti mračna atmosfera koja nastavlja vladati gotovo cijelim albumom. Stvarno nema smisla da pišem o svakoj pjesmi po nešto, jer većina je upoznata s najvećim hitovima benda, a na ovom albumu svaka pjesma je svojevrsni hit. Znate ono kada slušate neki bend pa im je svaka pjesma na albumu ista? Znam takvih mnogo albuma, a ovaj album je totalna suprotnost tome. Ovdje je svaka pjesma totalno različita od ostalih, a zahvaljujući tome kroz godine svaka od pjesama na albumu mi je u jednom trenutku bila najdraža. Ako bih sad morao birati samo jednu, vjerojatno bih ostao pri naslovnoj pjesmi: balansu između mračne atmosfere, brzine i melodije. Za ljubitelje žestica, tu su I’m Alive, The Script For My Requiem, Born In A Mourning Hall i Another Holy War, za ljubitelje balada tu su A Past And Future Secret i Bright Eyes, pa i Mordred’s Song i And The Story Ends koje nisu ni balade, a nisu ni tipične žestice. Ovaj album ima sve.

Tematski, ovaj album kao i svi albumi benda su najviše okrenuti fantasy svjetovima, iako se tu može naći obrada legenda ili biblijskih tema. Da bih shvatili sve poveznice iz naslovne stvari, slušatelj mora biti upoznat s Gospodarom prstenova, Alisom iz zemlje čudesa, Kronikama Narnije i još mnogo literarnih djela. Svaka čast Hansiju na tekstovima.

Za produkciju albuma je zaslužan Flemming Rasmussen koji je osim ovog albuma radio i na Nightfall albumu. Na Nightfall albumu osim njega u produkciji su radili Piet Sielck i Charlie Bauerfeind, a potonjeg su zadržali na svim albumima poslije. Šteta je što nisu Rasmussena više zapošljavali, jer kao što sam već prije govorio, mislim da su im ovi noviji albumi preproducirani. Rani albumi su imali slabu produkciju, tako da su Imaginations i Nightfall produkcijski pali negdje između, ono što se  naziva zlatna sredina.

Ponavljam, Blind Guardian je trenutno na turneji, a za par dana – 21. svibnja – dolazi u Ljubljanu u klub Kino Šiška.

Popis pjesama:

  1. Imaginations From The Other Side
  2. I’m Alive
  3. A Past And Future Secret
  4. The Script For My Requiem
  5. Mordred’s Song
  6. Born In A Mourning Hall
  7. Bright Eyes
  8. Another Holy War
  9. And The Story Ends

Recenzija: Alen Žižak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *