Loading...
Recenzije

Pre-listening: BLIND GUARDIAN – Beyond The Red Mirror

Pre-listening: BLIND GUARDIAN – Beyond The Red Mirror

blind guardian -beyondstandardŽanr: Power Metal
Ocjena: 5/5
Izdavač: Nuclear Blast
Datum izlaska: 30. siječanj 2015.

Deseti studijski albuma Blind Guardiana, Beyond The Red Mirror je napokon vani nakon dugog čekanja od skoro 4 i pol godine od njihovog prijašnjeg albuma At The Edge Of Time u 2010. Bendu ne treba posebno predstavljanje, ali ga svakako zaslužuju. Frontmen benda, vokalist i um iza epskih priča na kojima nas očaravaju na svojim albumima je Hansi Kürsch, poznat i kao Bard. Druga dva člana orginalne postave koja su svirala na svih 10 albuma su virtuozi na gitari André Olbrich i Marcus Siepen. Zadnji član osnovne postave benda je bubnjar Frederik Ehmke, koji također svira flautu i gajde.
Naravno to nije cijela postava na ovom albumu jer broji oko 250 ljudi! I ne, to nije bio tipfeler. Na ovom albumu su radili s tri zbora, po jednim iz Praga, Budimpešte i Beča, kao i s dva orkestra gdje svaki broji 90 članova.

Nakon što se stvarao toliko dugo i produkcija na njemu je bila ogromna, očekivanja od ovog albuma su bila iznimno velika i bend je opravdao očekivanja. Beyond The Red Mirror se nastavlja na njihov album iz 1995. Imaginations From The Other Side. To je njegov nastavak i slijedi protagoniste koje smo upoznali na “Bright Eyes” i “And The Story Ends”. Albumi se stilski razlikuju, iako katkada možete čuti dijelove koji će vas podsjetiti na Imaginations From The Other Side, to je urađeno precizno kako bi naglasio činjenicu da je Beyond The Red Mirror konceptualni nastavak u kojem su se dva svijeta opisana na Imaginations From The Other Side značajno pogoršala i njihova jedina nada je naći zadnji portal između svijetova – Crveno Ogledalo (The Red Mirror).

Album zahtijeva da u njega uronite tako da bi ga doživjeli do kraja trebate se opustiti i koncentrirati na slušaje kako bi u potpunosti mogli cijeniti sve njegove nijanse. Poslušao sam ga već 10-ak puta i dalje otkrivam “skrivene” dijelove sa svakim novim slušanjem na moje veliko zadovoljstvo. Neću posebno napominjati svaku pjesmu jer vam ne želim uskratiti zadovoljstvo da ga sami istražite, ali ću ipak spomenuti neke od njih. “The Ninth Wave” otvara album i moram reći da ću se iznenaditi ako s njom neće otvarati koncerte na nadolazećoj turneji. Početak jednostavno budi slike benda kako izlaze na binu i dovode publiku do ekstaze, slično kako je radio “Sacred World” s njihovog zadnjeg albuma.
Sve ostale stvari su jedinstvene na svoj način i samo ću izdvojiti “Prophecies”, “The Holy Grail” i “The Throne” zbog osobne preferencije. Album u velikom stilu zatvara “Grand Parade”. U listopadu 2013. Hansi je opisao ovu pjesmu tijekom pisanja kao miks između “Wheel Of Time” i “Nightfall” sa prelijepim orkestracijama kako bi nam dočarao što možemo očekivati, i nije nas zavaravao. “Grand Parade” je najepskija stvar na albumu i zatvara Beyond The Red Mirror na veličanstven način. Ne bi rekao da je najepskija stvar koju su ikad napravili pošto je tu konkurencija vrlo jaka. Nalazi se u samom vrhu, ali po mojem mišljenju tu titulu i dalje drži “And Then There Was Silence”.
Ukratko, Blind Guardiani su ispunili ono što su obećali. Dali su nam album koji gura njihovu glazbu naprijed. I dalje, nakon skoro 30 godina, nalaze način da ostanu svježi. Umjesto da mijenjaju žanrove, guraju power metal do svojih granica i mogu reći da su jednostavno rang više, te ćemo uskoro, ako ne već i sada, morati naći neku riječ da opiše njihovu glazbu, jer ipak možete reći epski samo toliko puta. Samo se nadam da bend neće slijediti svoje periode za izadvanje novih albuma jer ovim tempom možemo očekivati slijedeći oko 2020., a fanovi su uvijek gladni nihove glazbe.

Popis pjesama:
The Ninth Wave
Twilight Of The Gods
Prophecies
At The Edge Of Time
Ashes Of Eternity
The Holy Grail
The Throne
Sacred Mind
Miracle Machine
Grand Parade
Trajanje: 65 minuta 21 sekundu

Ako se ne možete zasititi Blind Guardiana, podsjetit ću vas da ćete ih moći na novoj turneji vidjeti u susjedstvu. 19. svibnja u Beogradu, 21. svibnja u Ljubljani i 23. svibnja u Beču. Nažalost, na ovoj turneji će Zagreb biti preskočen, ali to neće biti prvi put da fanovi iz Hrvatske rade malu seobu naroda kako bi uronili u priče Blind Guardiana.

Matija Marković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *