Loading...
Izvještaji

BLIND GUARDIAN – Austrija, Beč, Gasometer, 23.05.2015.

BLIND GUARDIAN – Austrija, Beč, Gasometer, 23.05.2015.

Imali smo veliko zadovoljstvo biti u Beču 23. svibnja na koncertu Blind Guardiana i njihove izabrane predgrupe te večeri, power metal benda iz Beča, Dragony. Prije samog nastupa imali smo priliku napraviti video intervju s André Olbrichom koji ćete uskoro moći pogledati. Prije nego se osvrnem na koncert moram napomenuti da je ovo bio najpristojniji metal koncert na kojem sam ikad bio. Bio sam do sada na dva koncerta Blind Guardiana, 2004. u Ljubljani i 2011. u Zagrebu, i kada je Blind Guardian počeo svirati svih 1.500 ljudi je htjelo biti u prvom redu i svi smo proveli cijeli koncert stisnuti kao sardine boreći se da budemo što bliže bini, i bilo je fenomenalno. U Beču je bilo posve drugačije. Kao da je stavko imao svoje određeno mjesto. Nije bilo guranja ili borbe za poziciju i mogli ste prolaziti kroz publiku bez poteškoća što je bilo dosta drugačije od onoga što sam očekivao.

Nemojte me krivo shvatiti, bečka publika nije ništa manje metalska što se tiče uživanja u glazbi i koncertu – samo se ponašaju drugačije tijekom koncerta. Pjevaju, zazivaju bend, deru se, ali bez naguravanja i probijanja. Posve različito iskustvo za mene koji sam naučen da izgubim barem dvije litre znoja tijekom nastupa, a u Beču sam se jedva oznojio zbog izvrsne klimatizacije. Jedan od razloga zašto je Bečka publika takva možda leži u ozvučenju dvorane u kojoj nema potrebe za borbu za pozicijama jer je zvuk savršen gdje god da stojite, za razliku od mnogih koncerata u Hrvatskoj, npr. prošlogodišnji Iced Earth u Pogonu Jedinstvo, gdje se Stu mogao čuti dobro samo na određenim dijelovima hale. Još jedna stvar neobična za Hrvatske pojmove je i kretanje s koncertom na vrijeme. Dragony je došao na binu točno u 20h, a Blind Guardian čak i par minuta prije 21:15h.

dragony1

Dragony je za mene novi bend pošto nisam čuo za njih prije nego su odabrani da budu predgurpa za ovaj nastup. Sviraju melodični power metal koji oni nazivaju Glory Metal. Oni su bend iz Beča i uzimanje njih za predgrupu je bio pun pogodak, jer je publika reagirala fenomenalno na njih, i ako ste bili slučajni prolaznik mogli ste pomisliti da je ovo zapravo njih samostalni nastup prema tome kako je publika reagirala na njih, a tome pridonose i komentari koje sam čuo iz publike prije samog nastupa, da su više nabrijani da vide Dragony nego Blind Guardian, što je vjerojatno najveći kompliment koji mladi power metal bend može dobiti i govori dosta o njihovom potencijalu.

dragony2

Dragony čine šest članova –Siegfried “The Dragonslayer” Samer (vokal), Andreas Poppernitsch i Simon Saito (gitare), Manuel Hartleb (klavijature), Herbert Glos (bas) i Frederic Brünner (bubanj). Čim su došli na binu mogli sve vidjeti da će odraditi izvrstan nastup. Zvuk tijekom njihovog nastupa nije bilo toliko dobar koliko za vrijeme Blind Guardiana, ali je i dalje bio izvrstan. Jedina razlika je to što je Siegfried bio nešto tiši nego što je trebao biti, ali to je možda i zato što je Hansi toliko moćan vokal kojem ni ne treba razglas i/ili to što nisam bio upoznat s pjesmama Dragonya tako da sam se morao koncentrirati više na Siegfrieda nego kasnije na Hansia. Iako ih nisam slušao prije ovoga nisam imao problema uživjeti se u njihov nastup jer je energija koju su pokazali na bini bila mnogo viša od onoga što se očekuje od predgrupe i mogli su s lakoćom biti support bend i za veći dio Beyond The Red Mirror turneje. Odsvirali su set od 40 minuta i bis na zahtjev publike. Cijela lista je bila vrlo dobro primljena, ali je najveća reakcija bila na njihovu novu stvar Wolves Of The North, te najbolja stvar koju sam čuo od njih tu večer, Alcador koja je power metal himna u kojoj sam uživao. Na bisu su odsvirali cover Living After Midnight Judas Priesta koji je dobro primljen. Sviđa mi se Siegfriedov glas koji je visok u tonalitetu što je karakteristično za power metal, ali nije iritantno visok, što je isto vrlo često za power metal. Još jedna interesantna stvar je što Frederic svira bubnjeve bos što je nešto što nisam još vidio na metal koncertu. Također, za razliku od većine metal basista, Herbert svira bas sa šest žica prstima što smatram za pohvalu. Ali dosta o Dragonyu, pisat ćemo više o njima kada im u listopadu izađe novi album.

Dragony set lista:

1.Burning Skies
2. Shadow Runners
3. Kiln Of The First Flame
4. The Longest Night
5. Wolves Of The North
6. Alcador
Bis:
7. Living After Midnight (Judas Priest)

Nekoliko minuta prije 21:15h, ni pola sata nakon što je Dragony sišao s bine, na stage dolaze Blind Guardian i publika je pokazala oduševljenje. Kao što sam predvidio kada sam pisao recenziju Beyond The Red Mirror otvorili su nastup sa The Ninth Wave tako što su pustili snimku dok su izlazili na binu i onda su se uključivali u određenom trenutku, kao što su radili sa Sacred Worlds na prošloj turneji. Odsvirali su samo četiri stvari s novog albuma, i razlog za to je jednostavan – nema mjesta za sve glazbenike koji su radili na albumu na bini, tako da su izabrali stvari koje mogu odsvirati njih šestorica što je po meni pravilan izbor, ali također znači da nećete moći čuti Grand Parade u punoj raskoši. Bili smo u mogućnosti čuti Hansia u prirodnom okruženju, tj. čuti ga kako priča njemački. Zabavljao se s publikom na račun svojeg Steiermarkische naglaska govoreći kako pokušava poboljšati svoj književni njemački za Beč (op.a. u Beču se govori književni njemački kakav se uči u školi). Nažalost, moj njemački nije dovoljno dobar da bi pohvatao i prenio vam sve šale, ali je bilo vidljivo da Beč i Hansi imaju neku specijalnu vezu jer su i u nekoliko navrata skandirali njegovo ime umjesto standardnog zazivanja „Guardian, Guardian“.

BlindGuardian-1

Početak nastupa je bio nabrijan i prošao je u jednom dahu. Kada su odsvirali The Last Candle imao sam flashback na Valhallu jer je pjevanje „Somebody’s out there“ trajalo nekoliko minuta, dok Hansi nije shvatio da nećemo prestati dok ne završe pjesmu. Odsvirali su mali akustični set od dvije pjesme – Miracle Machine i A Past And The Future Secret, nakon kojih je dvorana eksplodirala kada su se zaorili Traveler In Time i Journey Through The Dark, a završili su sa Imaginations From The Other Side. Naravno, svi smo znali da to nije kraj i krenulo se u uobičajeno zvanje benda da se vrate. Prvi bis je furiozno krenuo s Into The Storm i završio je s Valhallom koju je publika pjevala nekoliko minuta nakon čega je bend ponovno napustio binu. Nakon toga je publika neumorno nastavila pjevati Valhallu dok se nisu vratili na binu drugi put, a kada je zasvirao Sacred Worlds mogli ste osjetiti ekstazu u zraku, no to je također značilo i da se ovaj fenomenalan nastup bliži kraju. Nakon The Bard’s Song – In The Forest, tijekom kojeg je Hansi mogao samo imitirati Mišu Kovača i dignuti ruke u zrak, uslijedio je Mirror, Mirror. Bend je ostao još par minuta na bini da se pokloni publici, okine koju sliku i podijeli nešto opreme za uspomenu, prije nego su zaista otišli nakon puna 2 sata svirke! Ali kao što je uvijek slučaj s Blind Guardianom, mogao je trajati i još dva sata, ali bi publika i dalje htjela još.

BlindGuardian-2

Nastup koji su odradili je bio izvrstan i nevjerojatno je vidjeti da bend koji svira 30 godina i dalje ima takvu nevjerojatnu energiju na bini i postaje samo bolji i bolji. Pokušao sam vam dočarati nastup najbolje što sam mogao, ali teško je riječima opisati njihov nastup, to je jednostavno nešto što morate doživjeti, čak i ako niste veliki fan. Također treba spomenuti da je koncert sniman jer Blind Guardin žele napraviti live album ove turneje, i vjerujem da će se Beč naći na tom albumu, no više o planovima za budućnost ćete moći čuti u intervjuu koji smo napravili s Andréem prije nastupa. Ukratko, oni koji su došli su bili oduševljeni nastupom, a oni koji nisu mogu samo lupati glavom u zid i plakati jer nisu iskusili jednu nevjerojatnu večer.

Set lista:

 1. The Ninth Wave
 2. Banish from Sanctuary
 3. Nightfall
 4. Fly
 5. Tanelorn (Into the Void)
 6. Prophecies
 7. The Last Candle
 8. Miracle Machine (acoustic)
 9. A Past and Future Secret (acoustic)
 10. Traveler in Time
 11. Journey Through the Dark
 12. Imaginations from the Other Side

Bis:

[War of Wrath]

 1. Into the Storm
 2. Twilight of the Gods
 3. Valhalla

Bis 2:

 1. Sacred Worlds
 2. The Bard’s Song – In the Forest
 3. Mirror Mirror

>>>>>>>>> FOTO GALERIJA <<<<<<<<<

Izvještaj: Matija Marković
Foto: Anita Stojanović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *