Loading...
Izvještaji

BATUSHKA, ARKONA (Pl) – Cvetličarna, Ljubljana, 11.1.2017.

BATUSHKA, ARKONA (Pl) – Cvetličarna, Ljubljana, 11.1.2017.

U sklopu prvog dijela europske turneje koja je krenula u siječnju ove godine poljski bendovi Arkona i Batushka posjetili su i Sloveniju, točnije pogon Cvetličarnu u Ljubljani 11. 1. 2017. Odabir ove dvorane pokazao se kao odličan potez jer veličinom i kapacitetom savršeno odgovara nastupima ozbiljnih black metal bendova koji njeguju intimnu atmosferu i obredni ugođaj, a Arkona i Batushka u tome nisu iznimka. Teško se bilo oteti hladnoći koja je tu večer zavladala kako izvana tako i iznutra – čak su i oni najizdržljiviji cupkali za stolovima ne bi li se ugrijali do dolaska ostatka posjetitelja koji su se počeli okupljati u većem broju nešto nakon 21 sat kada je trebala nastupiti predgrupa, ali se iz nepoznatih razloga njezin nastup nije upriličio.

Umjesto jednosatnog čekanja prve grupe odlučeno je da Arkona počne s koncertom u 21:30, što je i označeno početnim taktovima njihovog novog albuma Lunaris koji su izdali prošle godine. Arkona je četveročlani black metal bend iz Poljske osnovan davne 1993. godine, a iza sebe imaju još pet albuma i par kompilacija. Sviraju karakteristično brze i agresivne dionice kojima dominiraju bubnjevi i gitare u kombinaciji sa sporijim i laganijim prijelazima koji su atmosferični/epski i ponekad preuzimaju energiju stvorenu tijekom dinamičnih intervala, što se dalo primijetiti i od publike koja nije uvijek dijelila istu valnu duljinu s Poljacima. Vokalist/basist Khorzon posjeduje uhu ugodan i snažan glas koji se nadovezuje na instrumentalnu izvedbu ostalih članova, stvarajući tako jednu solidnu glazbenu cjelinu za vrlo dobar prvi dojam. Nakon jednog sata završavaju svoj nastup uz korektan pljesak publike i prepuštaju pozornicu svojim sunarodnjacima Batushki.

Tijekom pauze mogla se pomno pratiti priprema pozornice: postavljale su se staze, svijećnjaci, postolje s ikonom, kadionica za tamjan, škropionica i ini liturgijski rekviziti. Hladnoća s početka priče lagano je iščezla pred okupljenim mnoštvom koje se sada zbijalo u prve redove kako bi svjedočilo jedinstvenom obredu koji je za njih pripremila Batushka. Tajanstveni Poljaci izlaze na pozornicu oko jedan sat prije ponoći i u svojim crno-bijelim odeždama prekrivenih lica praćeni pljeskom publike zauzimaju svoja mjesta: tročlani kor slijeva, „svećenik“ okružen dvama gitaristima i basistom u sredini i bubnjar u desnom kutu bine. Nakon podignute ruke u znak blagoslova Batushka nas taktovima prve „Yekteniye“ s njihovog debitantskog albuma, nadaleko hvaljene Litourgiye s kraja 2015. godine, uvodi u nezaboravan glazbeno-scenski spektakl koji će se još dugo pamtiti. O samoj kvaliteti ovog majstorski komponiranog i snimljenog uratka koji savršeno kombinira pravoslavno crkveno pojanje i klasične vokalno-instrumentalne elemente black metala ne treba posebno govoriti – tko još nije preslušao Litourgiyu definitivno ne zna što propušta, dok poznavatelji ovog benda koji su željno iščekivali njihov nastup nipošto nisu ostali zakinuti ni za jedan detalj, što samo ide u prilog profesionalnosti ove misteriozne grupe glazbenika.

Čak i bez izravnog obraćanja publici mogla se osjetiti prešutna veza benda s njihovim obožavateljima, koji su cijelo vrijeme pokorno upijali svaku notu, pokret i opijeni mirisom tamjana kojim je odisala čitava Cvetličarna oduševljeno reagirali na gotovo svaku odsviranu pjesmu. Jedina zamjerka koja se odnosi na ovaj koncert ide na račun razglasa, točnije nedovoljno čujnih vokala koji ponekad nisu dovoljno dolazili do izražaja u usporedbi s instrumentima, ali to je već tehničko pitanje. Konačno, ukupan dojam koji Batushka ostavlja nakon perfektno odrađene ceremonije teško se može opisati… Iako je koncert trajao ukupno 45 minuta, koliko otprilike traje njihov (zasad) jedini album, mnogi su željeli više. Ostaje jedino strpljivo čekati izlazak novog materijala, a dotad ritualno preslušavati ovo moćno remek-djelo poljskog black metala.

>>>>>>> GALERIJA <<<<<<< Izvještaj: Zorana Stanko Foto: Mihovil Konečni

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *