Loading...
Recenzije

BATTLE BEAST – Unholy Savior

BATTLE BEAST – Unholy Savior

battle beast-unholy saviourDatum izlaska: 09.01.2015.
Izdavač: Nuclear Blast
Žanr: power metal
Ocjena: 3,5/5

Battle Beast, finski power metal sekstet, u uho ljubitelja žanra ušao je već svojim prvim albumom „Steel“, a da su više od prolaznog bljeska na metal nebu pokazali su i svojim drugim studijskim albumom „Battle Beast“ na kojem su predstavili i novi glas, naime, Nitte Valo zamijenila je podjednako odlična Noora Louhimo.

Svoj treći album „Unholy Saviour“ Battle Beast objavili su 09. siječnja i još jednom proširili horizonte vlastitog glazbenog izričaja, iako generalno gledajući ne možemo govoriti o pomicanju žanrovskih granica budući da „Unholy Saviour“ vrlo vješto plovi u burnim power vodama, ali ne donosi nikakav značajan iskorak. Na albumu je prisutno sve što i treba biti na snažnom power albumu, glasan, žestok i upečatljiv, Noora Louhimo je apsolutno fantastična, a produkcijski je album postavljen tako da zadovolji kako ukus probrane power publike, tako i publike koja je naklonjenija nekim mirnijim i melodičnijim zvukovima. Upravo to ključ je pitkosti albuma kojeg karakteriziraju u podjednakoj mjeri i power brzina, i metal glasnoća, opijajuća melodija i pamtljivi refreni dok pjesme prizvukom pozivaju na zvuk koji poznajemo kroz opus Sabatona (s kojima Battle Beast stižu u Zagreb 02. veljače) u pjesmi „Lionheart“, pa sve do prizvuka nizozemskih Within Temptation u „Sea Of Dreams“ ili čak velikih Blind Guardian u akustičnim dionicama koje presijecaju žestoke rifove. Noora Louhimo zvuči sirovo i čvrsto, ali i u skladu s komercijalnijim zvukom albuma nijansu mekše nego na prethodom albumu. Vokalni doprinos gitarista Antona Kabanena također je odlično osvježenje koje bendu dodaje tračak Grave Digger elemenata i odlično se harmonizira sa Noorom za potpuni power doživljaj. No svakako je najveće iznenađenje, ujedno objavljena i kao najavni singl, pjesma „Touch In The Night“ koja je prvenstveno iskonska pop pjesma u stilu zlatnih 80.-ih, vrlo pitka zahvaljujući synth zvuku i mekom pop vokalu i pun je pogodak kao i sve što razbija stereotip i ustaljeni žanrovski uzorak. S druge strane, „Sea of Dreams“ i „Angel Cry“ pokazuju izniman potencijal benda za razgranate epske glazbene priče.

„Unholy Savior“ možda nije otvorio novo polje u području power metala, no power metal je naprosto power metal – klavijature, razgranati refreni i mnogo tekstualnih izazova što otvara vrata budućnosti ovom perspektivnom finskom bendu budući da je ovaj album uspješna kombinacija njihovog klasičnog stila i novog komercijalnijeg smjera.
„Unholy Savior“ svakako je najambiciozniji Battle Beast album dos ada, sa mnogo glazbenih i vokalnih varijacija i svakako ga treba slušati glasno.

Popis pjesama:

1.Lionheart
2. Unholy Savior
3. I Want The World… And Everything In It
4. Madness
5. Sea Of Dreams
6. Speed And Danger
7. Touch In The Night
8.The Black Swordsman
9. Hero’s Quest
10. Far Far Away
11. Angel Cry

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *